Hoppning
12 augusti 2020 15:57
Ridsportplus

”Han blir ännu bättre när det blir större”

Folksam OpenHan har att brås på, 5-årssegraren i Falsterbo - Carlsberg HE har samma mamma som Daniel Zettermans tidigare topphäst Glory Days. Ägaren Royne Zetterman sken som en sol efter vinsten: "Det är en häst för de allra största klasserna".

”Han blir ännu bättre när det blir större”
Camilla Fliedner Ernst lotsade Carlsberg HE till seger bland 5-åringarna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med Magic Park Stables beridare Camilla Fliedner Ernst i sadeln blev det en klar seger bland 5-åringarna på Falsterbos stora gräsbana. Den danska 25-åringen rider sedan snart två år tillbaka 14 hästar åt Royne och Sofia Farman Zetterman, där Carlsberg HE (val -15, e Clarimo-Diamond Serpent, uppf Tonje Svendsen, äg Royne Zetterman AB) är en av de bästa och har varit hennes sedan starten.
– Det är en fantastisk häst som har en bra attityd och mycket scoop, han vill verkligen vara felfri. Jag tror absolut att han kommer att gå de stora klasserna, säger Camilla Flieder Ernst efter segerrundan.

Det är hennes första seger, och start, i Falsterbo för danskan som tidigare jobbat på Absolute Horses i Danmark, och gjort hela resan som junior och young rider med mästerskapsstarter.

Ny energi på banan

Carlsberg gick Champion of the Youngsters med topplacering förra året, och därefter har det handlat om en lång och lugn uppbyggnadsperiod inför livet som femårig tävlingshäst. Vägen till Falsterbo gick bland annat via en tävling i Göteborg för tre veckor sedan, där valacken startade tre 1,20-klasser – två felfria och en med fyra fel.
– Han kändes väldigt fin då, så även om vi hade ridit fler tävlingar innan Falsterbo om det inte vore för corona så kändes han klar.

Equestrian Sport
Stilstudie av det vinnande 5-årsekipaget – inne på banan var Carlsbergs energi tillbaka. Foto: Roland Thunholm

Efter fina felfria rundor i söndags och måndags var Carlsberg först lite matt på finaldagen.
– Han kändes kanske lite trött idag på framridningen, men så fort vi kom in på banan så var han väldigt klar på sin uppgift – han fick ny energi och hoppade väldigt bra. Jag har aldrig ridit omhoppning på honom tidigare, så jag visst inte hur han skulle reagera, men det gjorde han ju bra, säger Camilla med ett skratt.

Fair bana med stora hinder

Finalbanan för 5-åringarna bjöd på rejäla hinder, där bara två ekipage var felfria hela vägen in i mål – Camilla och tvåan Sandra Carlsson Simply Red.
– Det var en bana med stora hinder men det var mycket plats mellan hindren så det var en fair bana för hästarna, konstaterade Camilla.

Efter Carlsbergs segerrunda var det en strålande glad hästägare och chef, Royne Zetterman, som tog emot ekipaget utanför banan. Han har ägt vinnarhästen sedan han var föl.
– Jag och Daniel (Zetterman) köpte den på fölauktionen, berättar han och fortsätter:
– Det är en häst för de stora klasserna, så nu ska den produceras så får vi se var den hamnar sedan.

Royne_carlsberghe
Royne Zetterman är glad ägare till Carlsberg HE. Foto: Emelie Samuelsson Radell

”Lite lågt för honom”

Royne Zetterman konstaterar att Camilla gjort ett väldigt bra jobb med valacken, som nu väntar på större uppgifter.
– Den är väldigt redo, han är klar att gå 1,30 nu – det största problemet här var nog att det var lite lågt för honom. Men han lyckades ta sig igenom det ändå, när det blir större så blir han ännu bättre.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från SM i Falsterbo (48)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden