Hoppning
16 augusti 2020 15:41

SM-guld till Rolf-Göran Bengtsson

Uppdaterad 16:35Efter en supertajt finalfajt står det klart att Rolf-Göran Bengtsson tar hem sitt första SM-guld. Silvret går till Peder Fredricson och H&M Crusader Ice medan Malin Baryard-Johnsson kniper bronset med H&M Indiana. Ett riktig topp-SM med andra ord. "Det var en bana i mastigaste laget", säger Rolf-Göran till SVT.

SM-guld till Rolf-Göran Bengtsson
Där satt första nollan och första SM-guldet för Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W. Foto: Roland Thunholm

Detta är liverapporteringen från söndagens SM-final som nu är avslutad med Rolf-Göran Bengtsson i topp – segerintervju kommer inom kort. Vill du spola tillbaka kan du följa hela händelseförloppet här under.

Det är dags för seniorernas SM-final och det blir en kamp vi sent ska glömma. Sveriges främsta hoppelit är på plats och i ledning inför finalen är ingen mindre än världsfyran Peder Fredricson, som går ut sist med H&M Crusader Ice. Hingsten är fortfarande novis på höjderna, men har visat fint självförtroende i de två första omgångarna som varit relativt tuffa.

Tvåa inför den avslutande finalen var Rolf-Göran Bengtsson som ligger på 2,66 fel med Ermindo W och trea är Erica Swartz med Jovita som står på 3,84 fel. Peder ligger på 1,79 fel. Därefter följer en rad hungriga toppryttare som också jagar medaljer i den stekheta solen i Falsterbo. SVT2 direktsänder finalen med start klockan 15.30, första ekipaget går in på banan 15.40 och Lotta Björe kommenterar.

Felpoängen är resultatet av en uträkning som tar hänsyn till ekipagets tid och fel. De 20 bästa ryttarna går vidare till final, där ekipagens resultat från omgång 1 och 2 slås ihop.

I finalen startar 19 ekipage med omvänd startordning. Finalen rids över 1,55-hinder med bedömningen A och eventuell omhoppning om medaljer, vattengraven ingår liksom i de första två omgångarna.
– Det handlar om att hitta rytmiska vägar och göra svårigheter utan att det blir dramatiskt, säger banbyggaren Fredrik Malm om seniorernas SM-bana som han har skissat på i två månader.

Finalbanan bjuder på 14 hinder med 17 språng och bansträckningen sveper fram och tillbaka över den stora gräsbanan i Falsterbo. Vattengraven ligger som hinder nummer sju och följs av en båge mot en oxer på rak linje mot ett räcke. Banan avslutas med en tillbakasväng mot två oxrar på båge. Se banskissen längst ner här.

De tio främsta ligger alla inom två nedslag från varandra när den avslutande finalen drar igång. En svensk mästerskapsfinal som verkligen gör skäl för sitt namn.

Liveuppdatering

15:40 Först ut att testa den maffiga finalbanan är Andrea Persson som rider F. Las Vegas. Hon är utan medaljchans här, men väl ett första mått på vad banan har att erbjuda.

Ottilia Lundgren gör en fin prestation men visar att tiden kan bli en utmaning, vilket även banbyggaren Fredrik Malm flaggat för.

Jüri Sokolovski får en mardrömsstart när han drar med sig första hindret. Upp mot den svåra linjen med kombinationen längs med ena långsidan väljer han att utgå med Cajza Cavat, efter att inte riktigt ha hittat rytmen.

Nästa ryttare är Linda Heed med Decurio. Hästen hoppar bra på vattnet och kommer tillbaka fint på linjen efter. Maxtiden är satt till 83 sekunder, vilket Linda Heed passerar med över fyra sekunder. Slutresultatet blir 13 fel i finalomgången. Att det är en utmanade bana där frågorna kommer snabbt står klart.

Annika Axelsson är på hembesök från Holland och rider W Diva Rosa MFS. Hon får ingen höjd in mot tvåkombinationen på långsidan och klarar inte heller tiden. Även Axelsson rider i mål med 13 fel.

På flera ställen går det att välja ett galoppsprång mindre, något som kan visa sig vara avgörande när det kommer till tiden. Mathilda Pettersson gör en fin runda inom tiden med Head over Hills, dock med två nedslag.

A74q0118
Det var inte den bästa dagen för Helena Lundbäck och Sportman. Foto: Roland Thunholm

15:57 Helena Lundbäck rider Sportman, dessvärre faller bommarna – samtidigt som maxtiden ändras till 86 sekunder. Lundbäck väljer att utgå.

Bruce Goodin är OS-ryttare för Nya Zeeland, men är numera boende i Sverige och får därmed rida SM. Han rider Bäckatorps Danny V. Hästen hoppar väl och Goodin rider mjukt när han lotsar den runt den imponerande banan med flera svåra linjer. Mot slutet av banan trillar dock några bommar och dessutom tidsfel. Ekipaget slutar på nio fel.

Efter första halvan av startfältet är det dags för en liten paus innan medaljstriden startar på riktigt. I ledning är Bruce Goodin, tvåa är Mathilda Pettersson och trea är young ridern Ottilia Lundgren, som trots sin ringa ålder imponerade på den stora seniorbanan.

SVT intervjuar Linda Heed i pausen:
– Jag tycker banan är fair, det är inga elaka distanser. På ena långsidan kan man välja mellan fem eller sex galoppsprång, det är svårt, men banan är helt rättvis, säger hon.

Åter efter pausen har vi de tio bästa ryttarna kvar, alla inom två nedslag från varandra. Ingen av storstjärnorna i toppen har ett SM-guld, får se vad de kan åstadkomma idag.

A74q0193
Malin Baryard-Johnsson gör en fin runda med ett nedslag. Hon skulle ha behövt gå felfri. Foto: Roland Thunholm

16:13 Först ut är Fredrik Jönsson som ledde efter första omgången, men sedan halkade ner. Cold Play hoppar kraftfullt med mycket energi i galoppen. Får dessvärre med sig en bakbom på hinder nummer fem. Vänder tajt mot muren, sparar tid men får sedan ett nedslag på den kluriga långsidan. Fredrik Jönsson och Cold Play klarar tiden, men går i mål med åtta fel i finalen.

Återigen spelar långsidan ut sitt trumfkort när regerande svenska mästaren Marcus Westergren går i mål med 13 fel i den avslutande finalrundan.

16:19 Malin Baryard-Johnsson och H&M Indiana håller ett friskt tempo och får ett stort språng över vattnet, men får med sig bakbommen på oxern efter. Ekipaget går upp i ledningen efter att ha visat toppklass på den svåra långsidan.

Alice Tapper går i mål på 13 fel efter två mycket fina första omgångar.

Douglas Lindelöw galopperar igång med Cheldon. Han har med sig 5,36 poäng, vilket innebär att marginalerna närmar sig ett nedslag från toppen. Efter fem hinder har dock ekipaget med sig två nedslag och löser inte heller jokern längs långsidan.

A74q0276
Jens Fredricson och Cosmopolit. Foto: Roland Thunholm

16:25 Powerekipaget Emma Emanuelsson och Chaploon är igång. Valacken står emot på vattnet och får ett fel på oxen efter. Emma väljer sex språng mot kombinationen på långsidan, det ser väl avvägt ut men ekipaget tar ändå med sig inhoppet.

16:27 Jens Fredricson är rutinerad SM-vinnare som för dagen rider Cosmopolit. Ekipaget får tidigt med sig ett par bommar. Malin Baryard-Johnsson är fortfarande i ledning med endast tre ekipage kvar i klassen. Ekipaget rider i mål med ett tidsfel och två nedslag, och ligger just nu tvåa.

När Erica Swartz får med sig inhoppet i kombinationen på långsidan, efter att ha valt sex galoppsprång istället för fem, går Malin Baryard-Johnsson förbi och ligger kvar som etta när Rolf-Göran Bengtsson rider in på banan med Ermindo W.

Rolf-Göran Bengtsson har råd med två bommar ner för att hålla sig kvar före Malin Baryard-Johnsson. Ermindo W nuddar både hinder nummer två och tre, men har tur. Ekipaget är felfria över vattnet och linjen efter. Det ser tryggt och fint ut, och långsidan ställer inte heller till med något. Äntligen dagens första nolla och snacka om att sätta press på Peder Fredricson.

Med en tappsko i bagaget rider Peder Fredricson och H&M Crusader Ice in på banan. Peder har inte ens råd med ett tidsfel för att behålla ledningen. Efter vattnet kommer dock det förargliga nedslaget, vilket innebär att SM-guldet går till Rolf-Göran Bengtsson. Peder får silvret och Malin tar hem bronset.

Start- och resultatlistor.
Equisport sänder live.
SVT2 sänder med start klockan 15.30.
SM-regler seniorer utomhus.

Skärmavbild 2020-08-16 Kl. 14.23.55
Söndagens finalbana. Foto: Equipe.com

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från SM i Falsterbo (48)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden