Hoppning
16 augusti 2020 10:26
Ridsportplus

Wilma Hellström rider för Marjut

Hedrar MarjutWilma Charlotte Hellström inledde starkt med talangfulla Cicci BJN på SM. "Jag rider för Marjuts skull", sa hon inför ritten. Marjut Sohlman Carlström gick bort i juli och var en stark personlighet inom ridsporten. Hon var också den som födde upp Cicci som Wilma fått ett mycket speciellt band till.

Wilma Hellström rider för Marjut
Wilma Charlotte Hellström rider för en älskad vän. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Wilma Charlotte Hellström lämnade Sverige efter att hon fått Ulla Håkansons stipendium till lovande unga ryttare och varit med i team Markne. Nu bor hon i Nederländerna utanför Eindhoven och är heltidsproffs inom hoppningen och driver egen anläggning.

  Hon kom till Falsterbo för att rida SM med hästen Cicci BJN (f-11 e CiCi Senjor Ask-Tornesch, uppf JM Sohlman HB, äg Wilma Charlotte Hellström), uppfödd av Marjut och Jonas Sohlman.
  – Jag rider SM för Marjuts skull, sa Wilma när hon kom till Falsterbo.

  Marjut Sohlman Carlström var en stor personlighet inom ridsporten. I yrkesrollen var hon överläkare och ortoped med olika chefsbefattningar. Under senare år blev hon expert på osteoporos och kunde hjälpa många kvinnor. Inom ridsporten var hon på väg att bli Svenska Ridsportförbundets första kvinnliga ordförande vid förbundsstämman 2015 i Karlstad.

  Hon brann för ridningen, uppfödning och inte minst för att ge sina talangfulla döttrar chansen att rida på hög nivå. Hon tävlade själv en hel del. Hästens välfärd stod alltid i centrum.
  – Marjut var så modig och rakryggad, konstaterar Wilma vid sidan av den stora internationella banan i Falsterbo. En förebild för så många.

  Marjut gick bort första juli efter en tids sjukdom och begravningen var i Böda kyrka på Öland.
  Vänskapen mellan Wilma och Marjut var djup. Inte minst genom att Wilmas mamma Ann ”Knattan” Hellström också är överläkare och har en professur i Göteborg. Marjut och Ann träffades på en kurs för Ted Nätterqvist när deras barn var små.

  Equestrian Sport
  Kanske var det meningen att det talangfulla stoet skulle stanna hos Wilma. Foto: Roland Thunholm
  Wilma Charlotte Hellström-cicci Bjn-remote 1 200814 Rt
  Wilma och Cicci har utvecklat att starkt band. Foto: Roland Thunholm

  Marjut hade under en tid basen på Björnäs gård utanför Mariefred. Där föddes också Cicci BJN. Stolt berättar Wilma att Cicci är en svensk häst ur den fina Spindafamiljen (F.2), som har anor från 1800-talet och är riktigt anrik.

  Wilmas mamma Ann föll först för henne och försökte övertala vännen Marjut att sälja stoet när hon var fem år. Marjut sa nej. Men när hon fick frågan igen när Cicci blivit året äldre sa Marjut ja till att Wilma fick prova henne.
  – Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag fick åka till Marcus Westergren för att provrida och det var isande kallt ute, 25 minusgrader, minns hon.

  Olycka satte stopp

  Så fick Cicci flytta med Wilma till Eindhoven där hon och pojkvännen, den irländske toppryttaren Ciaran Dreeling, köpt en gård.
  – Jag ville ju behålla henne. Men gårdsköpet gjorde att vi tyckte att vi måste sälja, berättar Wilma.
  Kunderna kom. Cicci hoppade super och allt var i det närmaste klart för försäljning.
  – Då hände det som inte får hända. Cicci skadade sitt öga och trots specialistvård i Gent gick inte ögat att rädda.

  En toppryttare i Nederländerna, Leopold van Asten, sa till Wilma:
  – Det var på sätt och vis tur för dig. Nu kan du fortsätta rida henne och det är en topphäst.

  Wilma tittar runt arenan i Falsterbo.
  – Garanterat hade Marjut suttit här på läktaren och följt varje steg Cicci hade tagit, menar Wilma.

  I första SM-hoppningen var Cicci imponerande och felfri. Henk Nooren, legendarisk tränare från Nederländerna, passerade och berömde Wilma och gjorde tummen upp för både häst och ryttare.

  Wilma försvann från Sverige för fyra år sen. Mamma Ann som alltid är lika klok säger:
  – Det är ju meningen med livet att vi ska kunna ge våra barn kraft att lyfta och skapa sig egna liv.

  Fotnot: I andra SM-omgången halkade Wilma och Cicci BJN nedåt i resultatlistan och ekipaget är därmed inte med till finalen under söndagen. Hon red även Nikita van het Geinsteinde i 7-årsfinalen, där ett nedslag satte stopp för omhoppning.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från SM i Falsterbo (48)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden