Hoppning
12 augusti 2020 19:39
Ridsportplus

Magkänslan stämde – två familjeuppfödningar i topp tre

Folksam OpenSandra Carlsson sitter oftast i sadeln på familjens egna uppfödningar, och när hon i år begav sig till Falsterbo fick även 4-åringarna följa med för första gången. "De har verkligen bevisat att vår magkänsla har varit rätt, att det är bra hästar", konstaterar Sandra Carlsson efter en seger och en tredjeplats.

Magkänslan stämde – två familjeuppfödningar i topp tre
Sandra Carlsson och Prince blev högst bedömda i 4-årsfinalen i Falsterbo i somras. Foto: Roland Thunholm.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att 4-åringarna från Sörsjö i Värnamo fick följa med till Falsterbo i år berodde på att årets Folksam Open ligger en månad senare än vanligt.
– Jag brukar inte tävla mina 4-åringar så mycket annars, bara hemma. Jag har inte ridit 4-åringar i Falsterbo tidigare, jag tycker att det ligger för tidigt. De hinner inte gå på bete innan när det ligger i början av juli som Falsterbo brukar göra. Så nu när det låg ett par veckor senare så passade det bättre, berättar Sandra Carlsson.

Därför fick ”halvbröderna” Prince (val -16, e Singular LS La Silla-Cortus, uppf/äg Ahorses Ridcenter AB) och Otis Redding (val -16, e Singular LS La Silla-Vivaldi K, uppf/äg Ahorses Ridcenter AB) göra ett första besök på en stortävling.
– Jag visste när jag åkte hit att jag har fina hästar, men med unghästar vet man aldrig – det kan hända vad som helst. Det är mycket dagsform, igår var de väldigt fina så jag var lite smånervös att Prince skulle känna sig som en kung och ta över för mycket. Men de har verkligen bevisat att vår magkänsla har varit rätt, att det är bra hästar.

Tog sig ur lastbilen

På banan gick det som tåget för den vakne prinsen, men när det inte finns några hinder i närheten har han ofta nerverna på utsidan.
– Han har inte tävlat så mycket, han har varit på två tävlingar innan Falsterbo, så han har inte så mycket erfarenhet. Innan dagens start så tog han sig ut ur lastbilen själv och sprang ett ärevarv här…han rastade sig själv. Den familjen har lite det temperamentet, de är väldigt hinderkloka och trevliga att jobba med, men de är lite nerviga när kompisen lämnar – men det växer de nog ifrån.

Sandra-carlsson-prince
Sandra Carlsson strålade ikapp med solen efter seger och tredjeplats, här på vinnaren Prince. Foto: Emelie Samuelsson Radell.

Till Falsterbo har Sandra med sig sammanlagt fyra hästar där samtliga är egna uppfödningar från Sandra och pappa Björnes gård, och de två 4-åringarna är dessutom efter Björnes sambo Maria Gretzers hingst Singular LS La Silla.
– Även 5-åringen Simply Red, som slutade tvåa i sin final, är efter Singular. De är inte särskilt lika men det är modiga hästar som vill mycket, det är nog det som kännetecknar dem. Och att de hoppar med fina bakben, konstaterar Sandra.

Nio på det allmänna intrycket

Hos Prince gillade domarna galoppen och för det allmänna intrycket blev det 9,0.
– Hade de bedömt honom igår så hade han nog fått ännu bättre betyg på tekniken. Det märks att det är andra dagen, ibland är det en fördel att gå en klass innan, ibland är det så att de har laddat ur lite för mycket. Men båda hästarna skötte sig väldigt bra idag, säger Sandra.

Otis Redding fick nöja sig med tredjeplatsen, och det är två helt olika hästar att rida.
– Prince har nerverna på utsidan medan Otis vänder det inåt. Otis är lite större och långsam, Prince är ärtigare. Så de är inte så lika.

Equestrian Sport
Sandra i sadeln på trean Otis Redding. Foto: Roland Thunholm

Rolf-Göran och Henrik domare

Rolf-Göran Bengtsson är på plats i Falsterbo för att rida SM – sist han red ett svenskt mästerskap var 1996 – men tjänstgjorde först som domare i 4-årsfinalen tillsammans med Henrik Lannér.
– Det är stor skillnad mellan en stor 4-åring och en liten 4-åring, hur färdiga de är i kroppen och hur de är utvecklade. Vi får försöka bedöma det vi ser just här idag, många 4-åringar hade stora ögon här inne och det gör det inte helt lätt för ryttarna, konstaterar han efter att det 45 ekipage stora startfältet är avklarat.

De båda domarna var överens, och även om det var tätt mellan hästarna i toppen var de nöjda med dagens segrare.
– Jag tror nog att vi hade rätt vinnare idag. När den galopperade runt på banan så rörde den sig så lätt, man hörde den knappt. Den där lättheten, att komma upp från marken utan att ta mycket kraft, är positivt i längden. Och hur den kollar in det allmänna läget, hur den överblickar situationen. Sedan så visar Sandra upp sina hästar optimalt, det ger hästen förutsättningar att visa upp sig på bästa sätt, säger Rolf-Göran. 

Prince fick betygen 8,5 för kapacitet, med kommentaren ”lätt och spänstig”, 8,3 för teknik, 8,4 för försiktighet och 9,0 för allmänt intryck, där man tittar på samarbetsvilja, temperament och framåtanda. Kommentaren blev ”samarbetsvillig, väl genomförd visning”. Totalen 34,2 gav en knapp seger med minsta marginal före Embla, riden av Linnéa Ericsson-Carey, som slutade på 34,1.

Rolfgoran-henrik-lanner
Rolf-Göran Bengtsson och Henrik Lannér bedömde de 45 4-åringarna under onsdagen. Foto: Emelie Samuelsson Radell.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från SM i Falsterbo (48)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden