Sverige
4 november 2016 11:57

SLU fick rätt mot hästägare

Svea hovrätt har fastställt att hästkliniken vid Universitetsdjursjukhuset på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Uppsala har rätt till ersättning för avlivning av den häst som skadats efter att ha fastnat i ett hönät på kliniken.

SLU fick rätt mot hästägare
Från Ridsport nr 12/2016

Svea hovrätt fastställer därmed Södertörns tingsrätts dom att hästägaren ska betala 60 000 kronor till SLU samt SLU:s rättegångskostnader i tingsrätt och hovrätt på sammanlagt drygt 128 000 kronor.

Hästen, som hade fått en spricka i ett ben efter att ha blivit sparkad i hagen, var behandlad på kliniken med god prognos förutsatt att den klarade att stå i hängmatta i sex veckor. Det gick inledningsvis bra men efter halva tiden fastnade hästen i sitt hönät. Det skadade benet gick av och hästen fick avlivas.

Hästägaren fick sedan en faktura på 60 000 kronor varav 10 000 kronor avsåg avlivningen. Ägarens försäkring skulle täcka beloppet men ägaren, som menade att hönätet satt för lågt och att kliniken borde stå för avlivningskostnaden, bestred fakturan.

SLU stämde hästägaren och Södertörns tingsrätt gav SLU rätt och menade att det var hästägarens sak att bevisa att hönätet hängde för lågt.

Hästägaren överklagade till Svea hovrätt som i dom 2016-11-04 fastställt tingsrättens beslut.

Svea hovrätt mål T 1864-16

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden