Fälttävlan
22 augusti 2016 06:05

SM-guld krönte Isabellas superhelg på Hovdala

(Uppdaterat med nya bilder) SM-festen Hovdala International Horse Trials avslutades med YR-SM där Isabella Lidbrandt spikade segern och dessutom vann den korta internationella enstjärniga klassen. ”Jag är så glad att jag har två så fina hästar” säger hon.

SM-guld krönte Isabellas superhelg på Hovdala
Isabella Lidbrandt och Mowits tog säkraste segern på SM.

Isabella Lidbrandt och Mowits (SWB, val, f 2001, e Feliciano-Moliere, uppf Maria Gretzer) tog ett rejält grepp om YR-SM i fälttävlan redan i dressyren. Sin vana trogen slog de till med en maffig summa, nu 73,12 procent som gav 40,3 straff. Felfri banhoppning kröntes med en terräng med 7,2 tidsfel och ett totalt guldstraff på 47,5.

– Allt gick enligt min drömplan. Terrängen bara njöt jag av – det är ju den jag älskar mest i fälttävlan, säger Isabella som gör sitt första young rider-år.

Segerhästen har funnits i familjen i tio år sedan han som 5-åring köptes direkt av uppfödaren Maria Gretzer. Storasyster Rosanna Lidbrandt red främst dressyr på honom och när det var dags för Isabella att gå över till häst efter framgångsrika ponnyår tog den vinnande duon form. De har tidigare mästerskapsvinster på juniornivå och härnäst hoppas Isabella på att det blir Italien och YR-EM.


Mot seger.

– Hittills är vårt SM-guld idag något av det största vi har gjort, särskilt eftersom vi precis har gått upp till young rider. Om vi kommer till EM är drömmålet en medalj där också.

Isabella rider sedan tre år tillbaka på heltid i ett företag hon driver med Rosanna hemma på familjegården nära Arlanda. Just Rosanna är en viktig del i tävlingsframgångarna. Hon är ekipagets dressyrtränare, groom och antagligen största supporter.
– Hon är med på varenda tävling och vi har alltid så kul tillsammans. Jag har verkligen ett jättebra team och det är tack vare dem jag har nått hit, säger Isabella.

SM-segern var Isabellas andra vinst för dagen. Strax innan SM-terrängen säkrade hon segern på framtidslöftet Ottawa (SWB, sto, f 2010, e Firenze-Sir Donnerhall, uppf Jennie Larsson) i CIC1* med 27 starter. Även där ledde Isabella från start till mål och tog segern på dressyrstraffen 40,1.

– Vi köpte hennes som 1-åring av Jennie Larsson och hon går från klarhet till klarhet. Vi är kvalade till unghäst-VM, så jag hoppas på att vi får åka dit, säger Isabella om den dressyrstammade fälttävlanstalangen.

Dagens uppsving på SM fixade Ebba Adnervik med Carlos som med enda felfria YR-terrängen inom tiden klev in på silverplats på 57,1 straff.


YR-bronset tog Louise Hiort af Ornäs med First Lady på 60 straff jämnt. YR-SM ingick i CIC2* som hade 26 starter och vanns av finska Sanna Siltakorpi med Bofey Bridge.

Tidigare under dagen vann Lina Forsberg sin debut i junior-SM (Läs mer om det här)


Sofia Andersson och Gardenia R tog juniorsilvret.


Vendela Eriksdotter Rubin tog junior-bronset i finaste slottsmiljö.

Viktoria Carlerbäck tog sitt tredje SM-guld, nu med Zlatan B (Läs mer om det här)


Såhär fin blev Zlatan B i segertäcke och rosett.


Sandra Gustafsson och Kaminskij säkrade ett seniorsilver.

Bronsmedaljör Niklas Lindbäck förlorade guldet i banhoppningen, men han satte åtminstone den bästa terrängen i senior-SM. 

Längre intervjuer finns i nästa nummer av Ridsport som landar i brevlådor och butik den 1 september.

Resultat

Foto: Lottapictures
Text: Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden