Dressyr
6 juni 2016 19:33

SM-guld till Isabella Tovek

Det var ett SM där resultaten böljade fram och tillbaka, inget var givet förrän Emelie Aldenfalk och Winton ridit. De tog sig till bronsplats. Guld tog Isabella Tovek efter tre starka ritter på Weltliebe och silvret gick till Emma Jönsson med Santo Domingo.

SM-guld till Isabella Tovek
YR-medaljörer på SM, från vänster Emma Jönsson, Isabella Tovek och Emelie Aldenfalk. Photographer Roland Thunholm

Young Rider SM fick avsluta SM-dagen på Strömsholm, lite snopet efter Seniorernas final så försvann publiken i ett nafs liksom de internationella domarna.  Den avslutande finalklassen reds i FEI Kür för Unga Ryttare och dömdes av Mats Eriksson, Lars Andersson, Susanne Rudholm,  Johan Ekenbergoch vid C huvuddomare Wiveca Schenholm.

Första ryttaren ut Lina Jönsson och Quentin (DWB Valack f -01 e Quattro B – Michelangelo, uppf Elisabeth Vagner Dalby, äg   BCap Dressage AB) fick ingen lätt start. Allt tumult kring seniorernas prisutdelning tog sig ner till framridningen och Quentin blev spänd, väl på banan blev det alltför mycket bus. 

Favoritskapet till guldet vilade på Emma Jönsson med Santo Domingo (NRPS Valack f – 06 e Samba Hit II – Flemmingh, uppf  G. & A. Oomen – Pliester,  äg  BCap Dressage AB). Hon lotsade den store valacken med den härliga rörelsemekaniken fint genom sitt kürprogram till aktuella hits. Speciellt galoppen till ”We stole the show” passade taktmässigt fint. Sista halten och hälsningen blev perfekt avslut på ritten och musiken.

Bättre dag för dag är ett epitet som passade in på Ludwig Wilken och Capo Knight (Capo) (DWB Valack f -03 e Crelido – Akinos, uppf Leif Adolphsen, äg Susanne Tovek). De red till Roxette-toner, takt och stråkar passade riddaren Capo väl, en mycket elegant häst med härlig energi där Ludwigs långa ben kommer till sin rätt.
– Jag är så himla glad för att få rida Susanne Toveks häst, vi passar jättebra ihop och jag är så glad för chansen, jag har ridit honom i några månader.

Johanna Jendland har fått hedersuppdraget att rida Agastrofos (SWB valack f -02 e Briar – Nocturne, uppf Hans-Yngve Göransson, äg Lövsta Stuteri AB) som köptes i USA som Antonia Ax:on Johnsons egen häst.  Agastrofos hade härlig energi till den  pampiga kürmusiken med mycket trummor. 20-åriga Johanna arbetar på Lövsta  och kvalade på rekordtid tillsammans med SM i sikte.
– Han är så glad för att få vara med, jag hade lite svårt att få stopp, sa Johanna, storasyster till juniormedaljören Lovisa.

Före finalen låg Isabella Tovek och den vackre Weltliebe (DWB Valack f -03 e Weltljunge –Andiamo, uppf Peter Jensen, äg Susanne Tovek) på pallplats. Deras fina kürprogram till bland annat ”I’m alive” försämrade inte oddsen alls. Isabella har alltid haft fantastiskt fin silhuett i sadeln och sånär som på en malör i en halvpiruett var programmet mycket fint.
–  Det kändes bättre idag eftersom vi hade en sådan stor miss i kval 2, jag är glad för att travprogrammet går bättre nu, det fungerade fint idag. Klart det vore roligt med medalj mitt sista YR-år men det är så många bra kvar, sa Isabella, alltid ödmjuk.
Med ett fint kürresultat på 72,20 procent hade hon ett bra läge inför medaljstriden och det räckte hela vägen till Guld. 

Ett nästan lika bra utgångsläge hade Elin Hasselllund med kompetente kraftpaketet Simson SD (SWB Valack f -04 e Silvano – De Niro, uppf Stall Damino, äg Erika Hassellund). De satsade och genomförde ett starkt kürprogram med härligt flyt genom både trav och galoppdel. Lite fel blev det men Elin var mer än nöjd ändå. I klassen blev det 69,125 procent och till slut fjärde plats.
– Det har varit en helt otrolig helg, etta och trea, jag kan inte vara annat än överlycklig, jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så bra. Det är mitt sista YR-år och allt är över förväntan men idag var han stel inne på banan, sa en tagen Elin efter sin ritt.

Sofie Andersson  har varit sträng mot sig själv i sina omdömen sedan ponnyåren, trots fina insatser. Nu är hon förstaårs YR med två hästar som hade kunnat gå till final om reglerna tillåtit det. Sofie valde Donna Samba NDS (36) (SWB Sto f -03 e Sandro´s Bube – Bernstein, uppf Norrehe Dressage Stable AB , äg Team Grocer AB) för finalen till den fina Coldplay-musiken och en del andra moderna hits. De gick ut i galopp med fina halvpiruetter, bytesserier på böjt spår och galoppsluta, hög svårighetsgrad på det och hög risk med små volter i hörn. Totalt i küren 70,8 procent.
– Jag är nöjd, det var första gången jag red till musiken så jag hade fullt upp med att hålla koll på var jag var. Det har varit ett bra SM , lite otur att ha en häst upp och en häst ner i resultat men så är det, de har jobbat bra båda, sa Sofie och syftade på CSI som fick gå tröstfinalen.

Emelie Aldenfalk med Winton ( SWB Valack f -04 e Warsteiner – Donnerfly , uppf Ulf Nilsson, äg Emelie Aldenfalk) startar upp sitt program i galopp till Dolly Parton klassikern ”Jolene”. Och byter sedan musik till travdelen. Programmet är mycket uppbyggt kring de fina bytesserierna, det blir även den avslutande linjen upp till halten. Procenten blev en härlig revansch från malören i kval 2 där Wynton uppfann en egen oönskad rörelse. Totalt 73,6 procent och individuell seger i kürklassen, ett rejält hopp upp i den totala sammanställningen dessutom med bronsplats och SM-medalj.
– Idag gick det mycket bättre, jag fick rida på men allt fungerade bättre, jag vill inte ha fler såna initiativ, sa Emelie efteråt.
– Det har trots allt varit ett bra SM och jag tror jag ligger bra till för EM-uttagningen, där ska han inte hitta på något sådant, sa hon.

Emma Frankenberg rider Welham (SWB Valack f -00 e Warsteiner (SWB) – Amiral, uppf Karin Svartengren, äg Helene Frankenberg) som är halvbror med Wynton. Hon avslutade klassen och en lång finaldag på Strömsholm. 

Resultat i klassen
Resultat totalt i YR-SM (

Bekräftade resultat i SM-klassen
Guld Isabella Tovek / Weltliebe 213,252 %
Silver Emma Jönsson / Santo Domingo 211,988 %
Brons Emelie Aldenfalk / Wynton  210,837 %

4. Elin Hassellund / Simson SD 210,309 %

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden