Distansritt
18 juni 06:29

SM-guld till Mälardalens DRF

När lag-SM i distansritt 80 km avgjordes på lördagen gick guldet till Mälardalens Distansryttarförening, silver till Alsenbygden och brons till Roslagens R&KK.

SM-guld till Mälardalens DRF
Mälardalens guldlag med den eftertraktade SM-pokalen.

Riksanläggningen Wången och den lokala ridklubben Alsenbygdens KoR bjöd på utmanade, tekniska och natursköna banor. 

På första sträckans 32 km var det nybildade Österåkers Fältrittklubb (läs mesta mästarna stall Gillmyra och Ingrid Boström i Åkersberga med 10 SM-guld på lag-SM) som tog kommandot. Sekunderna bakom, eller lite framför, fanns hela Mälardalens lag, och i den storklungan fanns också Jumani/Malin Eriksson för arrangörsklubben Alsensbygdens KoR. Fjolårsmästarna Roslagens R&KK avvaktade drygt 30 minuter bakom.

I vetgate 2 efter 60 km sprack Österåker då båda YR-ekipagens hästar stoppades för metabolism respektive hälta. På tredje och sista sträckan var det tre av Mälardalens ekipage som satte upp ett tempo på runt 20, 19 respektive 17 km/tim och säkrade därmed guldet. Alsenbygdens Jumani/Malin och MZ Maymoon/Caroline Jonsson ökade till 21 respektive 18 km/tim, medan Roslagen red på mellan 12 och 14 km/tim.

Angloaraben Jumani x och Malin Eriksson från Edsbyn lade grunden till en medalj som etta i mål. I slutbesiktningen travade MZ Maymoon upp godkänt men hade fått en sårskada och bedömdes utesluten för FTQ (Failed To Continue) det vill säga hästen uppfyllde inte regeln om att vara i skick för att kunna fortsätta en sträcka till. Falanghina/Ella Lindblom, säkrade på slutet rutinerat Alsenbygdens silver.

SM-guld för lag 80 km till Mälardalens DRF på 13.46,54 timmar. (Mr Portello/Karin Gadde Jennische, MZ Walidah Moajiza/Maria Hagman-Eriksson, Mr Popgun/Elanor Mowbray Jones och Ganzir/Caroline Franzén.)

Silver till Alsenbygdens KoR på 16.54,15 timmar. (Jumani/Malin Eriksson, E.S.Versace/Pia Eriksson, Falanghina/Ella Lindblom och MZ Maymoon/Caroline Jonsson.)

Brons till Roslagens R&KK på 18.15,18 timmar. (Rakeem/Josefin Blom Lugn, Tic Tac Toe/Cecilia Hellesen-Hansen, Chili Flame/Sara Åhman och CAS Jeremiah Gray/Elin Joelsson.)

Mälardalens Distansryttarförening är en ung klubb och en av flera klubbar hos Svenska Ridsportförbundet som har specialiserat sig på distansritt. Klubben startade 2011, arrangerar den årliga Romfarsritten, och har lockat till sig både nya och mer rutinerade distansryttare och några som tävlat för landslaget.

På lag-SM 2014 tog klubblaget brons. Laget var toppat med SM-guldekipaget på 160 km från 2014 Ganzir ox/Caroline Franzén och Maria Hagman Eriksson med rutin från över 21.000 tävlingskilometer ombord på sin MZ Walidah Moajiza som genomfört 120 km.

Veterinärernas åtråvärda och prestigefyllda pris Best Condition brukar alltid tilldelas en häst individuellt. På lag-SM gick priset till hela laget, där alla fyra i Mälardalens DRK fick varsin fruktkorg och fin lokal keramik.

Distansryttarna är inte så vana att få premier men guldlaget fick 4 000 kronor. Alla i laget fick också den nya patenterade ridhjälmen som ska motverka hjärnskakning och lagledaren en handblåst glasskål från bygden. Prisbordet från stora och mindre sponsorer var rejält, och alla startande i alla klasser fick pris som lottades ut. Bland annat handgjorda hästskor i guldchoklad.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar