Ponny
28 juni 2020 18:00
Ridsportplus

SM nästa för dubbelsegraren Liv Dagertun

VinnarePå många håll i landet har ponnyryttare jagat felfria rundor för att kvala till SM. I Härnösand blev det två starter med noll fel och lika många segrar för Liv Dagertun från Luleå. − Vi får mer och mer rutin för varje tävling, säger 15-åriga Liv.

SM nästa för dubbelsegraren Liv Dagertun
Liv Dagertun och Rosie vann båda Msv B i Härnösand i helgen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I fjol blev Liv Dagertun tvåa i inomhus-SM, och klev plötsligt fram i kretsen av framgångsrika ponnyryttare. I år har hon haft ett annat utgångsläge som en del i ponnyhoppningens utvecklingsgrupp.

Vid helgens meeting hos Härnösands Ridklubb visade hon att formen håller. Tillsammans med d-ponnyn Oatfield Rosie segrade hon i såväl lördagens som söndagens Msv B, efter felfria rundor.
− Hon skötte sig jättefint. Hon har ett stort hjärta och det är så kul att ha henne, säger Liv om sin ponny.

Långt till tävlingar

Några kvalrundor behövde ekipaget inte efter det lyckade fjolåret, men det handlar fortfarande om att få tävlingsrutin. Bor man i Norrbotten blir det inte så många tävlingar, och särskilt inte ett år som detta.
− Jag tycker synd om alla som gör sitt sista år på ponny i år. Alla var så taggade innan säsongen startade, och jag är väldigt glad att jag bara är 15 år i år, säger Liv, som hoppas få komma ut på någon tävling internationellt under året.

Equestrian Sport
Liv Dagertun och Oatfield Rosie tog silver i kategori D vid SM i Södertälje i november 2019. Foto: Roland Thunholm

Att komma igång igen efter uppehållet har bara känts bra.
− Jag kände mig redo och har tagit vara på tiden. Vi har tränat och gjort oss redo för tävling igen.

Saknar ärevarvet

De smittsäkra tävlingsarrangemangen blir annorlunda, och Liv har full förståelse för det.
− Men det är lite tråkigt att behöva lämna tävlingsplatsen så fort som möjligt och inte hinna träffa kompisar eller se deras ritter.
− Och jag saknar lite att få rida ärevarv. Men mitt eget tävlande påverkas inte.

Får övernatta

Tävlingen i Härnösand var den andra sedan tävlingar tilläts igen, och härnäst väntar tävlingar i Stöcke strax söder om Umeå.
− Det är bara 30 mil eller något. När vi ska längre söderut, som till Falsterbo på SM, får vi övernatta. Det går jättebra och Rosie är duktig på att åka och att sova på nya ställen.

Övriga Msv B-segrare under söndagen i Härnösand var Nika Sundström, Umeå Ryttarförening på Munsboro Girl, kategori B och Moa Bolinder, Bäckagårdens Nils, Vännäs Ryttarförening, kategori C.

I lördagens Msv B var det Clara Savehed, Brunflo RS, Munsboro Boogie som vann kat B och Signe Hoff, Härnösands RK, Fuego, som vann kat C.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden