Dressyr, Ponny
1 augusti 2021 22:50
Ridsportplus

SM-vinnaren Nicole Crona: ”Viktigt att det ser mjukt ut”

Svensk mästareDet blev att maxat sista ponnyår för Nicole Crona. Under söndagen vann hon sin första individuella SM-medalj, av den ädlaste valören, med sin Cezanne de Luxe. Här berättar Nicole om sin kür, om vad hon tror det var som tog henne hela vägen och om framtidsplanerna.

SM-vinnaren Nicole Crona: ”Viktigt att det ser mjukt ut”
"Han är väldigt stabil i sin energi på banan. Det gör att man vågar satsa lite, utan att behöva vara rädd för att det ska bli för mycket", säger Nicole Crona om sin ponny Cezanne de Luxe. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nicole Crona är 16 år och rider sitt sista ponnyår. I helgen red hon sitt femte SM och sitt första med ponnyn Cezanne de Luxe. Det var ett tufft startfält med hela 50 startande men redan efter första kvalet i kategori D grupp 1 låg ekipaget tvåa. Under söndagen tog hon slutligen klivet högst upp på pallen efter en mycket fin insats i küren.

– Det var spännande in i det sista, allt kan hända i küren. Jag vågade inte hoppas på något förrän jag hade fått mitt resultat idag, säger Nicole Crona som inte hade förväntat sig medalj.
– Jag hade som mål att göra fina rundor och komma topp fem.

Vinnarküren är ett arv efter Nicoles gamla ponny när han gick i Tyskland, berättar hon.
– Det är ett väldigt trevligt program. Det är enkla linjer att följa och det blir inte förvirrande vart jag ska – inte för domarna heller. Jag har musik från Lejonkungen, vilket passar min ponny väldigt bra bra. Han känns trygg till musiken, det är ingen stressande musik och jag tror att han också gillar den.

– Det som gör det roligt att rida kür är själva överraskningsmomentet. Domarna vet inte vad som ska hända och det är riktigt kul om man lyckas tajma musiken hela tiden. Jag tycker själv att kür är det absolut roligaste att kolla på, eftersom du inte vet vad som ska hända, säger Nicole.

Nicolecrona Cezannedeluxe-2705
”Det är otroligt kul att ha fått ett så fint avslut på ponnytiden och med honom”, säger Nicole Crona om sin Cezanne de Luxe. Foto: Pernilla Hägg

Mjukheten gav höga poäng

Att det gick hela vägen i det stora och starka startfältet tror hon har flera förklaringar. En är att hon håller förväntningarna nere, tror hon.
– Jag vill se hur det går först.

– Jag har också en ponny med tre bra gångarter. Det är lätt att tjäna poäng överallt i programmet. Jag lyckades också få till två bra kval, vilket jag tror var avgörande för att det gick så bra idag. Han kändes väldigt mjuk genom hela programmet och vi fick ett bra flyt. Att det ser mjukt och inte stressigt ut när man rider kür är avgörande. Jag tror att det såg mjukt ut idag, vilket bidrog till att vi fick så höga poäng.

Mamma Christina Bengtsson är C-tränare i dressyr och driver Täby Ryttarcenter. Hon hjälper Nicole i ridningen och är en viktig del av teamet, men tränare är Lina Dolk.
– Lina har varit med på tävlingen och hjälpt mig varje dag. Det är väldigt tryggt att ha någon att rådfråga hela tiden, det har varit jätteskönt.

Cezanne de Luxe är nu till salu och letandet efter storhäst började redan i våras. Yngre eller äldre häst spelar inte så stor roll.
– Jag kan tänka mig en läromästare som jag kan lära mig alla byten på, men jag tycker också det är väldigt roligt att rida yngre hästar. Det viktigaste för mig är att det är en trygg häst som är trevlig att rida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden