Sverige
20 maj 2021 06:47
Ridsportplus

”Den snälla hästen är hårdvaluta”

Köptryck"Det har hänt saker på försäljningsfronten det sista året", skriver fälttävlansryttaren Anna Hassö i ett inlägg på Facebook. Ridsport fick ett snack med den mångsidiga tävlingsryttaren och hästutbildaren om det kraftigt ökade köptrycket, bristen på både hästar och ponnyer, röntgenfyndens betydelse, hästar som blivit för svåra, högre priser och förändrade förväntningar hos både säljare och köpare.

”Den snälla hästen är hårdvaluta”
"Ibland gömmer sig en pärla bakom en dörr som du inte trodde." Det är Annas råd till köparna som hon önskar vore lite mer flexibla i sina önskemål. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fälttävlansryttaren, hästutbildaren och mångsidiga tävlingsryttaren Anna Hassö förmedlar försäljningshästar på Zettermans tidigare gård Springfield Farm i skånska Linderöd. ”Det har hänt saker på försäljningsfronten det sista året”, skriver hon i ett inlägg på Facebook. ”Den vanliga, snälla hästen, är hårdvaluta”, fortsätter hon och tillägger att det blir ”huggsexa” så fort en sådan kommer in. ”Den behöver inte ens ha mycket talang.”

    Syftet med Facebookinlägget är att förklara både för kunder och andra hur det ser ut bakom kulisserna, berättar Anna när Ridsport ringer upp. Köptrycket har ökat kraftigt i år och mycket har hänt under coronaåret. Vardagen med visningar är inte alltid helt enkel att reda ut.
    – Vi köper inte in och säljer utan tar in andras hästar till försäljning. Det innebär att jag har en hästägare i andra änden, som givetvis vill att det blir bra men det får inte heller ta för lång tid.

    – Samtidigt händer det väldigt ofta att folk som provrider egentligen inte har ekonomin för att köpa, eller så måste de sälja hästen de har först. Många har långa listor med frågor som de ska ställa oavsett om det behövs eller inte. ”Kan den stå ensam i stallet?” frågar de. ”Ser du någon mer häst här?” svarar jag då. Ibland är det bra att se andra sidan av det vi gör också, säger Anna med hänvisning till Facebookinlägget.

    Många kunder på samma häst

    – Jag menar inte att kunderna är oseriösa, men ibland tänker man inte på vad vi ser som en onödig visning. De kan ha gått före andra kunder som har ekonomin, och vi har ett ansvar mot hästägarna som vi gärna vill ska komma tillbaka när de ska sälja häst igen. Dessutom kan det vara mycket jobb efter en visning för att återställa hästen, fortsätter Anna.

    – Vi lägger också mycket tid på att vänta på kunder som är sena, eller så kommer de en eller två timmar för tidigt. Du kan inte skälla på folk men det stör ju. Vi får stressa och det sabbar hela vårt upplägg. Idag är det lite säljarens marknad och det är ont om hästar. Om de är enkla och okomplicerade är det väldigt många kunder på samma häst.

    Innan pandemin slog till var Anna mer inriktad på att förmedla hästar med högre prislapp, upp till 800 000 kronor, till satsande ryttare. Men den efterfrågan har varit försvinnande liten under pandemin. Idag är det främst ”vanliga” hästar och ponnyer i prisklassen 100 000 till 200 000 kronor som gäller.
    – Vi ändrade inriktning under corona, säger Anna.

    Röntgenfynd – både bra och dåligt

    ”Snälla”, vanliga hästar är som sagt hårdvaluta. Men även lite svårare hästar och hästar med röntgenfynd och skadehistorik hittar hem. Ibland ställer röntgenfynden till det och ibland möjliggör de köp, menar Anna.
    – Ju lägre pris, desto osäkrare kunder när det gäller röntgenfynd. De kan ofta mindre och de har ingen egen veterinär som de kan fråga. De går bara på vad försäkringsbolaget säger och de är ju hårdast.

    – Innan har vi kunnat sälja hästar med röntgenfynd utomlands, där är det inte alls lika petigt. Men nu reser ju inte folk. Vi har sålt lite till Norge, Finland och Danmark, men Norge är i princip som Sverige. Finland är inte lika kinkiga men vi säljer mest hästar med röntgenfynd till Danmark. De försäkrar inte alls lika mycket hästar som vi.

    – I Sverige är det underförstått att hästar upp till 150 000 kronor ska gå att försäkra fullt i A1. Det gör ju folk som bara har en häst.

    Hästbristen och därmed höjda priser har samtidigt gjort att fler slår till även på hästar med röntgenfynd, menar Anna. Mister du en står det nämligen inte tusen åter för den som letar.
    – Det har ändå blivit enklare att sälja hästar med lite röntgenförändringar jämfört med för ett par år sedan. Det finns alltid en kategori köpare som vill ha mer än de egentligen har råd med, och då får de göra avkall på något. Oftast på åldern eller något veterinärt.

    – De kanske får köpa en häst som är 14 istället för 11 år, eller som har en gammal skada som läkt eller något röntgenfynd med bra utlåtande från en veterinär. Kan de försäkra den i 80 000 kronor plus 70 000 kronor i A2 kan de ändå leva med den lilla risken när de får en finare häst än vad de annars haft råd med.

    Bedömningarna av röntgenfynden är ett dilemma i sig, menar Anna. Hon använder sig av försäkringsbolagens bedömningar, vilka oftast är snarlika.
    – Annars kan vi skicka röntgen till fyra olika veterinärer och få fyra olika bedömningar.

    Anna uppmanar alla hästägare att röntga inför försäljning för att slippa överraskningar som riskerar att skrämma bort kunden när det är dags för avslut.
    – Får jag in en med ren röntgen kan jag sänka månadskostnaden med 1 000 till 2 000 kronor i månaden och ta lite större provision istället, säger Anna.

    Månadskostnaden är 8 000 kronor plus tio procent på försäljningspriset om hästen är ren på röntgen. Om Anna drar av på månadskostnaden skruvar hon upp provisionen till 15 procent.

    Vanligare med osedda köp

    Med pandemin har det också blivit vanligare att sälja hästar osedda till långväga kunder, och de som inte kunnat resa alls.
    – Härom dagen sålde jag en osedd häst till Norge för 300 000 kronor. Den har gått svår klass och skulle till en young rider. Men det är lite av ett undantagsfall, jag känner tränaren väl.

    Med många intressenter på kö händer det att kunder som inte kan bestämma sig tillräckligt snabbt eller har särskilda önskemål blir omkörda. Något som inte alltid är så populärt, men oundvikligt med högt köptryck och tiden som faktor.
    – Igår sålde jag en häst osedd till Boden. Norrlänningar brukar vara coola och köpa, och nu hinner de inte ens hit för att provrida.

    – Folk provar också åt andra, säger Anna.

    Fler som misslyckas med sina hästar

    Ungefär 60 procent av hästarna är inriktade mot fälttävlan och hoppning, resten är hopphästar och ”en och annan” dressyrhäst. En del är hästar som inte trivs med sitt nuvarande hästliv.
    – Vi får in hästar som inte vill stå i box utan gillar att gå ute och slippa gå in vid lunch. Eftersom många känner till vår hästhållning kommer de till oss.

    Anna får även in hästar som ägaren av olika anledningar inte klarar av. ”Boven” i dramat är den allmänna trenden där dagens hästar har mer blod än vad amatörryttaren reder ut, menar Anna.
    – Vi klarar snart inte av dem heller. Vi får in mer och mer hästar som folk har misslyckats med. Hästarna har lite för mycket nerv och ofta hinner det gå lite för långt. Folk har blivit rädda för dem. Vi får in hästar som inte ens vill gå av stallplan, och vi slår nästan halvt ihjäl oss när vi försöker lösa det. Ibland måste man dra en gräns också.

    – Men det är inte bara amatörerna som misslyckas. Jag vet duktiga ryttare som inte sitter upp på problemhästar.

    Stor ponnybrist

    Anna förmedlar även en stor andel ponnyer. En tjej i teamet är 1,60 lång och kan till och med tävla B-ponny om det behövs, menar Anna. Efterfrågan på ponnyer är stor, inte minst på D-ponnyer.
    – Det är extremt svårt att få tag på D-ponnyer. Det är lång kö innan vi ens får in dem. Vi lägger ut när de är på väg in, och då har folk bokat provridning innan de står i stallet. Det är väldigt hårt tryck. Även C-ponnyerna är efterfrågade och bägge har gått upp mycket i pris.

    Ponnypriserna har stigit med 30 procent, fortsätter Anna.
    – På vissa är det kanske 50 procent. För en D-ponny som gått Lätt C fick vi 100 000 till 120 000 kronor innan, idag får vi 150 000 till 180 000. Det handlar inte bara om vad de har startat, utan vad man kan förvänta sig att de ska kunna gå. Men vi får lätt 150 000 kronor.

    Rådet till blivande ponnyföräldrar är att se köpet som en investering i barnet. Och att hellre satsa på en 14-årig ponny som har bevisat vad den kan, än en 7-9-åring med kapacitet som sedan ska förädlas av en oerfaren ung ryttare.
    – Det är framför allt papporna som vill få tillbaka pengarna sedan.

    Hästar och ponnyer utan större svårigheter och veterinära anmärkningar tar i princip ingen tid alls att sälja som det ser ut idag.

    Anna och teamet är väldigt aktiva och åker mycket på öppna banor, tävlingar och liknande för att visa upp och försöka höja värdet. Men med dagens köptryck hinner de knappt förädla hästarna alls, menar Anna.
    – Folk frågar hur lång tid det tar att sälja en häst och innan skulle jag ha svarat en till tre månader. Nu tar det en till tre veckor och ibland en till tre dagar. Ponnyerna går på tre dagar om de är lätta. Vi vill ända ha lite tid på oss för att välja ut vilka kunder som passar bäst.

    Krav på hästhållning

    Ibland kan det handla om att den tilltänkta ryttaren inte matchar, men det finns fler aspekter som vägs in. Ett är säljarens ökade krav på köparens hästhållning. Man prioriterar att sälja till köpare som visar på att hästarna får ett bra hästliv, menar Anna.
    – Det känns som att det har svängt ganska mycket. Många reagerar mycket mer på små hagar och om hästarna får stå själva med massor av skydd och boots. Att de helt enkelt inte får vara hästar.

    En potentiell köpare kan också nekas av andra anledningar, med förbehållet att man har rätten att sälja till den man finner mest lämpad.
    – Vi väljer ofta bort osäkra kunder där vi känner att det inte kommer att fungera. Inte minst om de frågar för mycket om hur sjukligt snäll hästen är. ”Den är snäll, men den är inte lobotomerad. den kommer att se saker när du rider ut”, svarar jag då. Sådana väljer vi bort hela tiden. Vi försöker förklara att vi också är väldigt utsatta som säljare när det blir för osäkert.

    – Vi väljer också bort provridningar där vi känner att hästen inte skulle gynnas.

    Förra året sålde Anna 48 hästar från ”pandemistarten” i mars till slutet av året. Försäljningstakten hittills i år är den dubbla.
    – Vi har redan sålt slut på alla hästar tre gånger om.

    – Igår sålde jag en 18-åring för 120 000 kronor. Det är en häst som gått 1,30 som ska till en äldre kille som vill satsa. Det hade inte gått för två till tre år sedan, då hade den kostat 80 000 kronor.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden