Sverige
12 april 2021 19:30
Ridsportplus

Regeringens signaler kring lagförslag om hästköp skapar oro

KonsumentköplagenUppgifter från flera håll tyder på att regeringen inte tänker föreslå något undantag i konsumentköplagen vid försäljning av levande djur. "Det är hästarna som far illa om konsumentköplagen ska fortsätta gälla", säger Sofia Westergren, moderat riksdagsledamot.

Regeringens signaler kring lagförslag om hästköp skapar oro
Moderata riksdagsledamoten Sofia Westergren oroas över regeringens syn på hästförsäljning. Foto: Riksdagen/iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Senare i vår väntas ett lagförslag komma som bland annat reglerar handeln med levande djur. Flera tunga organisationer, däribland Sveriges veterinärförbund och LRF, som i sitt remissvar samlat stora delar av hästsektorn, stödjer att hästar och andra djur ska flyttas från konsumentköplagen till köplagen, eftersom det handlar om levande varelser och inte tillverkade produkter.

    Men nu finns tecken på att något undantag inte kommer att föreslås av regeringen. Ett antal moderata riksdagsledamöter är djupt oroade över detta.
    ─ Det underlag som finns på regeringens bord är att djuren ska vara kvar i konsumentköplagen, trots att den statliga utredning som gjorts påvisar brister ur ett djurskyddsperspektiv och trots att Sverige har drivit på frågan i EU att levande djur ska undantas från konsumentköplagen, säger Sofia Westergren, en av de moderater som driver på i frågan.

    ”Inte undergräva konsumenternas rättigheter”

    Under våren har hon mött olika ministrar i interpellationsdebatter i frågan.
    ─ Jag vill inte gå så långt som Moderaterna verkar vilja göra, det vill säga helt undergräva konsumenternas – köparnas – rättigheter här. Men vi jobbar vidare med detta, och vi kommer att gå till riksdagen senare under den här våren, var svaret från näringsminister Morgan Johansson i en interpellationsdebatt i mars.

    ─ Ingen säljare kan lova hållbarhet eller prestation på ett levande djur över tid. Ett levande djur ska må bra både fysiskt och psykiskt. I Veterinärförbundets remissvar står det tydligt: ”Vi tycker att försäljning av levande djur helt ska lyftas ur Konsumentköplagen”, skriver Sofia Westergren och flera andra moderata riksdagsledamöter i ett debattinlägg.

    ─ Jurister berättar om säljares gråt när de åter träffar sin häst efter en rättsprocess som kan ha pågått i över ett år. I bästa fall är det lång rehabilitering som väntar och i värsta fall går inte hästen att rädda. Även om det är möjligt att driva en skadeståndsprocess så görs det sällan på grund av att man är mentalt slut efter en rättsprocess, skriver de också.

    LRF hoppas på riksdagen

    Även Martin Mörman, skatteexpert på LRF, har fått indikationer på att regeringen ser ut att föreslå att hästförsäljningar ska ligga kvar under konsumentköplagen, när det gäller näringsidkare som säljer till privatpersoner.
    ─ Vi har fått de signalerna, och vi sätter nu vår tilltro till att riksdagen ska vara av en annan åsikt än regeringen.
    ─ Som jag ser det är Veterinärförbundets remissvar tungt vägande. Förbundet trycker precis som LRF på att vi i första hand måste se till djurens bästa och att det därför inte är en renodlad konsumentfråga, säger Martin Mörman.

    Högre krav på köparen

    Den linje regeringen troligen kommer att välja är utredningens förslag om att det ska införas en undersökningsplikt för köparen, och om köparen inte undersökt djuret får köparen inte som fel åberopa vad han eller hon borde ha märkt vid undersökningen, så länge säljaren inte medvetet vilselett köparen.

    Dessutom föreslås att köpare och säljare ska kunna skriva ett avtal om att presumtionsregeln inte ska gälla vid sådana köp. Presumtionsregeln innebär att säljaren måste bevisa att fel som upptäcks inom den nya tidsgränsen ett år efter köp inte fanns där vid försäljningen. Med ett sådant avtal blir det köparens sak att bevisa att felet är ursprungligt.

    Hoppas alla påverkar sina politiker

    LRF och hästorganisationerna tycker inte att det förslaget går tillräckligt långt, utan vill att köplagen ska gälla vid hästförsäljning. Därmed skulle köparna ha en större undersökningsplikt än i dag, samtidigt som säljaren fortfarande har en upplysningsplikt. Även Moderaterna ansluter sig till det förslaget.
    ─ Vårt mål är nu att skapa en majoritet i riksdagen för det, och därför hoppas vi att alla påverkar sina riksdagsledamöter i den riktningen, säger Sofia Westergren.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden