Sverige
20 maj 2016 10:00

Snart är tidsfristen över

Kör du lastbil yrkesmässigt och har ett C-körkort som är från före 10 september 2009? Då är det dags att se till att du har gjort dina fem fortbildningsdagar senast den 10 september i år.

Snart är tidsfristen över
10 september i år är ett viktigt datum för en del som kör lastbil yrkesmässigt. Lotta Gyllensten

För ett antal år sedan infördes krav på yrkeskompetensbevis, YKB, för alla som kör lastbil yrkesmässigt. De som redan hade C-körkort behövde inte gå grundutbildningen som är nästan en månad lång. Däremot måste de gå repetitionskurserna, i snitt en dag per år.

5 dagar per 5-årsperiod
En fortbildningsomgång är på fem dagar, och när förarna med äldre körkort gjort de fem dagarna får de ut sitt YKB. Detta måste vara gjort senast den 10 september i år, annars får man inte lov att köra yrkesmässiga transporter tills man gjort sina fortbildningsdagar.

– De ”gamla” förarna har vad man kallar hävdvunna rättigheter och behöver aldrig göra någon grundutbildning eller avlägga prov för YKB, men ska genomgå fortbildning, 5 dagar per 5-årsperiod om de vill hålla yrkeskompetensen aktuell. Om man lämnar yrket ett antal år kan man alltid komma åter genom att delta i en fortbildning som då ger ett nytt YKB för följande 5-årsperiod, förklarar Bo Göingberg på Transportstyrelsen.

Även de förare som tagit lastbilskörkortet efter 10 september 2009 och genomgått grundkursen för YKB ska gå fortbildning på samma sätt för att kunna förnya sitt YKB.

Vem behöver YKB?
Den som kör lastbil yrkesmässigt behöver ha YKB. För att undantas måste syftet med resan/transporten vara för privat ändamål. Detta är alltså inte kopplat till om man har näringsverksamhet eller inte. Om syftet med transporten är att förflytta redskap man själv behöver i sin yrkesutövning är man undantagen från kravet på YKB.

Det innebär att en ryttare eller kusk som själv kör hästar som personen ska tävla är undantagen. Om det däremot är hästskötaren eller om lastbilen även innehåller hästar som någon annan ska tävlas är man troligtvis inte undantagen. Den absoluta gränsdragningen är tyvärr inte glasklar, och ännu har inget fall prövats i rätten, så det saknas prejudikat.

Kompetensbevis för transport av djur
Förutom YKB behöver den som kör hästar yrkesmässigt även ett Kompetensbevis för transport av djur. Detta utfärdas av Jordbruksverket och är en helt annan sak än YKB.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden