Världen
22 maj 13:56

Sofia Ek stämmer Helgstrand efter hästköp

HelgstrandSpotify-grundaren Daniel Eks fru Sofia Ek har köpt flera hästar av Helgstrand. Nu stämmer hon det danska företaget på mångmiljonbelopp.

Sofia Ek stämmer Helgstrand efter hästköp
Quarton och Yvonne Österholm hade stora framgångar i Sverige under unghäståren. Nu är hästen föremål för en tvist mellan svenska hästägaren Sofia Ek och Helgstrand Dressage. Foto: Roland Thunholm

Det är den danska tidningen Nordjyske som avslöjar att Andreas Helgstrand nu stäms av Sofia Ek, fru till Spotify-grundaren Daniel Ek.
Det handlar om ”ett betydande miljonbelopp”, enligt tidningen.

Sofia Ek vill också dra Andreas Helgstrands mångårige samarbetspartner, veterinär Jonas Rasmussen inför rätta. Det sker samtidigt som Andreas Helgstrand, som vd för Global Equestrian Group, brottas med en växande miljardskuld och ett dundrande underskott i de senaste redovisningarna, skriver Nordjyske.

Locket på

Alla parter har bett domstolen i Aalborg att det inte ska släppas några detaljer, skriver Nordjyske, men rätten bekräftar att det finns en process mellan Sofia Ek, Helgstrand Dressage och Højgård Hestehospital Group.

Enligt tidningen handlar det om hästen Quarton (SWB val f-09 e Quarterback-Don Schufro, uppf Per-Arne Persson), som haft luftvägsproblem och pipljud vid andning, något som Sofia Ek inte ska ha känt till vid köpet av hästen. Sofia Ek har även köpt EM-medaljören Belantis (DSP f-09 e Benetton Dream-Expose 5, uppf Stiftung Bhlg) från Helgstrand.

Quarton veterinärbesiktigades vid Højgård Hestehospital Group av Andreas Helgstrands veterinär Jonas Rasmussen. Numera är Jonas Rasmussen mångmiljonär efter det att Højgård Hestehospital Group såldes under 2023. Allt enligt Nordjyske.

Quarton tävlades av Yvonne Österholm i unghäst-VM tre år i rad. Han har därefter tävlats av bland annat amerikanska Charlotte Jorst, som gjorde en OS-satsning med hästen. Andra ryttare har varit Anna Kasprzak och Alexander Helgstrand.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden