Distansritt
3 september 2016 18:00

Spanien krossade Frankrike på YR-EM

Europamästerskapet för juniorer och young rider i distansritt 120 km i Portugal blev både da capo från 2014 och en klang- och jubelföreställning för ungdomarna från grannlandet Spanien. Sverige skulle haft två ekipage med, men hade bara ett ekipage till start.

Mästerskapen EM och VM för juniorer och young rider (14 till 21 år) avgörs vartannat år. Årets YREM över 120 km hade start och mål i Pinhal Novo på Rio Frio Equestrian Center 30 km öster om  Lissabon i Portugal.

Efter strykningar och en tysk häst som inte klarade förbesiktningen stod 38 ekipage från 11 nationer på startlinjen. Det är fem ekipage från varje land som får starta. De två stora länderna i distansritt Frankrike och Spanien fyllde kvoten tillsammans med Portugal, medan 2014 års YREM-värd Italien som också är stora i distansritt hade fyra ekipage.

Sverige som på senare år haft det tunt med junior och YR-ekipage i distansritt, hade tagit ut två ekipage. Mikaela Linnér med sin egen 11-åring Peach Passion född 2005, och Victoria Boberg som i dagsläget saknar en mästerskapshäst men var lovad att få låna en häst av kontakter hon har i Spanien. Tyvärr blev de förseningsstrul med de dopningstester och blodprover som måste göras innan start, och därför hade Sverige bara ett ekipage. För Peach Passion och Mikaela var YREM över i vetgate 1 för hälta, och detsamma drabbade det enda norska ekipaget Azala Zerah/Susanne Neset i vetgate 2.

I vetgate 1 efter första sträckans 40 km där täten red på runt 23 km/tim såg det ut som det skulle bli en medaljstrid mellan Spanien och Frankrike. Men det blev aldrig någon riktig match. Spanien red som ett lag och tog storslam med alla fem ekipagen med tiden 5.14,59 tim/22,86 km/tim, och det skiljde bara 7 sekunder mellan dem i mål.

En fransk duo var slagna med 19 minuter, och 30 minuter senare red hemmanationens bästa ekipage i mål på en åttonde plats. YREM-guld till Echo Falls och Paula Sanchez Muntala, som med en annan häst tog YREM–brons 2014. Silvret till Cadigaam/Laura Piña Fernandez och brons till Lludriga de Masferrer/Bruna Aumatell Pujols.

Spanien försvarade sitt lagguld från 2014. Med platssiffrorna 9, 10, 14 tog Italien lagsilver, och med platssiffrorna 8, 15, 16 stod till sist hemmanationen Portugal på bronslagpallen. Om två veckor avgörs VM 160 km för seniorer i Samorin i Slovakien med förhoppningsvis fem svenska distansrittsekipage i toppform som kommer hem med lagmedaljer. Det är 16 år sedan förra gången det hände i Frankrike år 2000.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden