Distansritt
27 juli 2017 08:32

Spännande EM-lag i distansritt

När de sex svenska biljetterna till EM i distansritt i Bryssel i augusti delades ut tidigare i veckan var listan både överraskande och spännande. Två av Sveriges mest rutinerade och meriterade landslagsryttare fanns inte med.

Spännande EM-lag i distansritt
Willy Wonka ox och Lena Eriksson klev rakt in i den svenska EM-truppen och är en spännande outsider.

När belgaren Léonard Liesens utsågs till ny landslagsledare för seniorerna i distansritt i början av året gjorde han det med en rivstart som fortfarande pågår. Han fick också Svenska Ridsportförbundet att ändra sedan länge kritiserade nationella uttagningsregler och fick snabbt flera elitryttare med sig på vägen mot EM i sitt hemland Belgien.

Efter SM under Valborgsmässohelgen såg det ut som att chanserna var goda för att äntligen kunna skapa ett landslagsteam med fler ekipage än de fem plus reserv som kan få biljett till EM eller VM. Den 18 juni var sista dag för att kunna FEI-kvala till EM för de ekipage, hästar eller ryttare som behövde detta, och det lyckades alla med.

Samlades under midsommar
Under midsommarhelgen samlade Léonard Liesens och distansrittsveterinären Mia Svensson ett tiotal kvalade elitekipage i Sparreholm. Där bestämdes också att en ny veterinär genomgång och ett uttagningslopp över 80 km hemma hos elitryttaren Jessica Holmberg i Simlångsdalen den 23 juli, skulle ligga som grund när EM-biljetterna skulle fastställas.

Det skulle varit tio hästar och åtta EM-kvalade ryttare i uttagningsloppet, men det blev bara sex ekipage. Bara några dygn innan meddelade två av Sveriges mest rutinerade och meriterade landslagsryttare, Maria Hagman Eriksson och Annelie Eriksson, att man hoppar av EM.

Ekonomin avgjorde
Det finns en gemensam orsak till bådas avhopp, även om de direkta anledningarna är olika, och det stavas ekonomi. I både svensk och internationell distansritt saknas det sponsorer och därmed nästan inga prispengar. Om det förekommer är det på en  låg nivå med två viktiga undantag. Man har en privat eller myndighetsrelaterad sponsor.

Något av de stora oljeländerna i Mellanöstern med egna intressen i distansritt går in med oljepengar, och så har det varit i de flesta mästerskap på senare år. I en distansritt i Frankrike med runt 100 startande var man tvungen att vara sämst tvåa för att få tillbaka startavgiften. På VM 2014 var guldet i distansritt värt 4 125 euro, ungefär 40 000 kronor. Som jämförelse var guldet i reining värt 6 247 euro och hoppguldet 15 000 euro. På årets EM 160 km i distansritt är det inga prispengar.

Professionella ryttare
Både Maria och Annelie är amatörer i ridsport men kan räknas som professionella i distansritt då båda helt eller delvis försöker försörja sig på distansritt. Annelie driver ett aktiebolag med inriktning på distansritt. Både som tränare, rådgivare och ryttare.

Hon har sedan 2006 också en liten fot i Italien, där hon har tre segrar och ett flertal gånger tävlat både egna och italienska distansrittshästar. Maria inledde 2013 en mycket framgångsrik karriär som amatörtränare och ägare på arabgaloppen samtidigt med en satsning som landslagsryttare i distansritt. Just nu har hon sju arabgaloppörer i stallet där hennes hästar sedan starten sprungit in över 2,2 miljoner kronor runtom i Europa. Maria blev nationell amatörtränarchampion i svensk galoppsport 2016 med bland annat segrar i penningstora löp både i Sverige och övriga Europa.

– Det har blivit för mycket på olika sätt och jag måste trappa ned satsningen i distansritt rejält för att kunna prioritera arabgaloppen. Det blev ett lite sent och hastigt beslut som också har flera andra orsaker. Det är tävlingar nästan varje helg och det blir många både långa och korta resor. Jag åker med flera hästar till ett stort galoppmeeting på galoppbanan Newbury i England den 30 juli.
– Men jag kommer att vara på plats i Bryssel ändå. Jag fick nämligen en förfrågan om att hjälpa och grooma två av mina tidigare distansrittshästar som jag sålt till Slovakien, säger tvillingmamman Maria Hagman Eriksson som inte helt stänger dörren för någon mer start i distansritt i framtiden.

Väljer sponsrad tävling i stället
– Det beror inte på att någon av mina hästar är skadade, utan beslutet att hoppa av handlar helt om ekonomi och vad som är bäst för mitt företag. I stället för EM åker jag med mina hästar den 18-20 augusti till Euston Park i England och UK Masters Endurance.
– Tävlingen sponsras av Dubai och har en total prissumma på två miljoner euro. Dessutom får varje häst ett resebidrag på 1 500 euro plus fri uppstallning, och alla som genomför och är godkända i slutbesiktningen får 1 000 euro. Jag kommer inte rida 160 km utan bara 80 km. Det finns ingen anledning att slita på hästarna när prispengarna är så höga (3 000 euro för seger på 80 km) i alla klasser. Fick höra om tävlingen när jag var i Italien för några dagar sedan, så det blev ett sent beslut, säger Annelie.

22 nationer på EM
Det är 22 europeiska nationer som anmält deltagande på EM i Bryssel den 17 augusti. Norge och Finland har anmälda men inte Danmark. Dessutom avgörs VM för unghästar 120 km den 19 augusti.

Den svenska truppen åker inte till EM för att jaga en individuell medalj. Men det är dags för en lagmedalj. Förra gången det hände var på VM år 2000 i Frankrike då Sverige red hem ett brons. I distansritt tar man inte ut ett lag på förhand utan alla fem ekipagen startar individuellt (masstart).

De tre bästa ekipagen från varje nation som genomför och är godkända i slutbesiktningen bildar sedan nationens lag. Det innebär att alla fem måste rida och coachas under loppet enbart som ett lag, vilket betyder att någon kan få order att försöka plocka några placeringar eller bara bevaka sin position på slutet även om hästen verkar pigg.

För groomarna och svenskar längs banan gäller alltså att försöka hålla koll på alla nationer med tre, fyra eller fem ekipage. Om bara två svenska ekipage kan vara bland de tio bästa inför sista sträckans 20 km så borde det vara vittring på lagmedalj.

Två sätt att rida som lag
Det finns i princip två sätt att rida som lag i distansritt. Två ekipage får order att försöka gå lite snabbare medan övriga säkrar upp en bit bakom. Eller så håller man ihop och hjälps åt i laget så länge det går, och släpper iväg det fräschaste ekipaget så sent som möjligt på en bra plats i banan för att plocka in tid och placering.

Här har Sverige nog en liten fördel. Léonard Liesens har jobbat i Bryssel i över 20 år och bor bara 70 km från tävlingscentrum.

Den svenska EM-truppen består av:

Sara Henriksson och Elopolda ox, br sto f. -06 e. Orkow u. El Siba. Uppfödare Jan & Elisabeth Wahn, ägare Sara Henriksson, Agunnaryd.
Sara har 4.769 genomförda tävlingskilometer, är den yngsta ryttaren, och red in på en åttonde plats på EM 160 km i Slovakien 2015. Elopolda har tre genomförda lopp över 160 km, den enda i truppen med mästerskapserfarenhet, men är ingen lättriden dam. Om de båda kan hålla lagfokus och nerverna i styr och enbart rida för laget, så är chansen stor att de kan lägga grunden för en möjlig lagmedalj.

Jessica Holmberg och Prince of Shades ox, sk val f. 04. e Majestic Prince u. Shades of Queen. Uppfödare och ägare Jessica Holmberg, Simlångsdalen.
Jessica är med 12 294 km den mest rutinerade ryttaren och har genomfört ett VM och två EM. Prince har inte varit helt problemfri och har bara startat 5 ggr sedan 2014. Kvalade till EM den 10 juni i Danmark med att vinna 160 km på ett bra sätt. Drog ofta fram de andra i klungan under uttagningsloppet som gick på runt 15 km/tim. Det är dags nu att få den där fullträffen för både Jessica och Prince som har en vägvinnande trav.

Annelie Ohlén och Min Pontijack, br val f. 07 e. Gimmick ox u. Tets Raggie. Uppfödare Eleonore Sjölund, ägare Anette Falk, Kristinehamn.
Annelie har 7.295 km varav åtta 160 km. Har i år gjort karriär som jockey i distansritt med hästar ägda och tränande av andra distansryttare. Tog sitt tredje SM-guld med Varenne, och kvalade arab/travarkorsningen Min Pontijack åt Anette Falk. Jack har inte den starkaste resultatraden och flera uteslutningar genom åren, men kan Annelie ge honom ett problemfritt lopp så är han lika viktig som de andra för laget.

Emma Svanäng och TS Coyote ox, mbr val f. 08 e. Black Turbo US u. TS Cimadonna. Uppfödare Turbo Star Arabians, ägare Emma Svanäng. Töreboda.
Emma har 2.530 km och har tävlat och placerat sig upp till 80 km med flera olika hästar genom åren. Totte visade bra form när de kvalade på SM, är yngsta hästen med bara en uteslutning 2016 och gör sin tredje 160 km på två år. De båda har en viktig press på sig att på ett kontrollerat sätt kunna höja sig ett par snäpp till.

Lena Eriksson och Willy Wonka ox, sk val f. 06 e. Top Flyte u. Walizka ox. Uppfödare Camilla Kvarnström (Nilsson) ägare Lena Eriksson, Karlskoga. Lena har 1.860 km och har med Willy Wonka gjort en målmedveten satsning utan en enda uteslutning sedan debuten 2011. Willy är en ganska stor häst där både far och mor lämnat avkommor med galopp- och distansrittsmeriter. Genomförde en långsam 160 km förra året och kvalade in till EM i Danmark som fyra på 15,3 km/tim. Är den mest spännande överraskningen i den svenska truppen och får finna sig i att vara en solid outsider som kan få sitt internationella genombrott.

Reserv på hemmaplan:
Elin Joelsson och TA Khrim ox, Edsbro.

Här finns kartor för EM-banan i Bryssel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden