Dressyr
23 oktober 2016 17:14

Spansk topp med svensk svans

OS-femman Severo Jurado Lopez och Lorenzo visade framhovarna i küren med 82,06 procent. Häftigare för svensk del är att Tinne Vilhelmson Silfvén med Paridon Magi var nära drömgränsen på de 80 procenten och Rose Mathisen med Zuidenwind slog ett hejdundrande personligt rekord på 77,40 procent.

Spansk topp med svensk svans
Från vänster Rose Mathisen på Zuidenwind, Mads Hendeliowitz med Jimmie Choo Seq, Tinne Vilhelmson Silfvén på Paridon Magi, Kristy Oatley med Du soleil och segrande Severo Jurado Lopez på Lorenzo.

Det var ett ganska klent startfält på pappret efter fler danska avhopp från danska Anna Kasprzak med Donnperignon som högst rankad. Flera av de danska OS-ryttarna har helt valt bort sin egen världscup-deltävling, vilket är märkligt.

Det var inte bara premiär för världscupsäsongen, det nya systemet med kürprogrammet inlämnat och svårighetsgraden bedömd rättvist av ett system var i skarpt läge. Det möblerade om ordentligt med flera ekipage som nu verkligen fick betalt för svår koreografi och väl exekverat program.

Den allra första att verkligen få utdelning på den nya betygsättningen var Marjan van der Jagt på Radetzky som gjorde en väldigt  teknikst korrekt ritt med många svårigheter. Det blev personbästa på 74,375 procent.

Det som fallerade i Grand Prix-klassen var på plats med råge för Kristy Oatley och den mäktige Du Soleil gjorde sin bästa kür tillsammans någonsin. De red ett svårt program som lyckades och fick 76,705 procent.

Lite gick spänningen ur klassen med OS-femman Severo Jurado Lopez fantastiska ritt på Lorenzo även om domarna var lite oense om den tekniska kvalitén. Travskolorna är ett signum för Lorenzo men Santanas suggestiva musik bygger upp en härlig stämning. När Severo gjorde sin sista piaffpiruett vid A och sedan passagerar upp längs medellinjen till Bon Jovi’s hit skriven av svenske Max Martin – It’s my life – då klappade hela Arena Fyn. Det blev inte mindre när han red andra hälften på en hand och sedan gör en bra korrekt halt med god stillhet, OS-klass och välförtjänta 82,06 procent.

Severo Jurado Lopez med Lorenzo

Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 intog arenan med stort självförtroende i ryggen efter deras fina Grand Prix utrustade med en ny fin kür. En härlig ritt och med verkligt fina poäng för det artistiska så var det ändå några svettiga minuter eftersom två domare hade markerat piruetterna med noll poäng. Då var Rose ändå på över 74 procent så alla kan säkert föreställa sig den höga nivån på ritten. Tack och lov var det ett tekniskt missöde som rättades till och istället blev det fina 7-8 med dubbel koefficient för de två bedömningspunkterna.

Chef d’equipe Bo jenå var på plats, till höger groom Sara Perklev och Per Runesson som följde Zuidenwind och Rose.

Nu slutade de på 77,15 procent med härligt betyg för det nya kürprogrammet.

Rose Mathisen och Zuidenwind 1187

Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi (SWB f -03 e Don Primero-Napoleon, uppf Niklas Magnusson och Rebecka Giegold, äg Lövsta Stuteri) satte en suverän ritt och hade otroligt hög svårighetsgrad som nu betalade sig i form av betyg mellan 8,8 – 9,1. Fina bytesserier gav även utdelning och de var otroligt nära att komma över de 80 procenten. Nu blev det 79,555 procent och härliga världscuppoäng för en andra plats.

Tinne Vilhelmson Silfvén med Paridon Magi

Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq fick en störd framridninge eftersom utställarna började packa ihop hela mässan. Lite spänd blev det en del malörer i galoppen men OS-reserven som blev ordinarie lagryttare har en hög lägsta nivå, 75,24 procent, och en dag så sitter den felfria ritten där. 

Mads Hendeliowitz och Jimmie Cho Seq

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden