Avelsnyheter
28 januari 2021 06:20

Specialiserad avel delar SWB-hästen

ForskningDe flesta SWB-uppfödare riktar idag in sig mot antingen hoppning eller dressyr. Forskare har nu kommit fram till att den specialiserade aveln visar på en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar redan efter några få generationer.

Specialiserad avel delar SWB-hästen
Så här brukade det se ut på SWB:s elitfölauktion innan pandemin. Foto: Roland Thunholm

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har i en studie undersökt hur dagens specialiserade avel mot antingen hoppning eller dressyr har påverkat SWB-hästen genetiskt. Detta för att ta fram information som kan användas som hjälpmedel i det framtida avelsarbetet.

DNA-prover har tagits från hästar med höga respektive låga avelsvärden för hoppning med syfte att leta efter genetiska skillnader som uppkommit på grund av den specialiserade aveln. Slutsatsen är att en stark selektion med sikte på vissa egenskaper ger lägre grad av genetisk variation när det gäller viktiga sportegenskaper.

Genetiska skillnader mellan grupperna kunde ses i elva kromosomer – och handlade exempelvis om gener med funktion för mentalitet, hjärnans belöningssystem, utveckling av bindväv och muskler, kroppskontroll, tillväxt och fysisk utveckling.

Studien har gjorts på få generationer men visar alltså att den specialiserade SWB-aveln redan lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar. Något som kan vara användbart i den framtida aveln.

Så kallad genomisk avelsvärdering är ett komplement till klassiska avelsindex och innebär att man med hjälp av DNA-prov identifierar individer som är intressanta för avel.

Länk till publikationen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden