Blogg
30 juli 2012 11:00

Spelar det ingen roll?

Ridsporten blev stolt över att Rolf-Göran Bengtsson blev utsedd till Sveiges fanbärare under invigningen av OS, och visst är det ett hedersuppdrag som få idrottsmän får chansen att uppleva, men frågan är om den symbolhandlingen egentligen spelar någon praktisk roll?

Under förra OS bars fanan av trestegshopparen Christian Olsson och gången dessförinnan av simmaren Lars Frölander. Båda två är stora svenska idrottsmän, precis som Rolf-Göran, men de tillhör sporter som mediamässigt är mycket större än ridsporten.

Att Rolf-Göran Bengtsson får bära den svenska fanan är en symbolhandling och på ett sätt ett erkännande av ridsporten som idrottsgren, samtidigt så behöver det inte betyda ett skit i praktiken. Det är genom handling som förändring sker, inte genom ord och symbolhandlingar.

Sveriges television visar inte en enda minut av ridsport under någon av sina oändliga sändningar från OS. Man väljer konsekvent att bevaka helt andra, och i deras tycke tydligen, mer intressanta sporter.

Idag när terrängmomentet i fälttävlan avgörs så visar SVT istället den första omgången av boxning i 52 kilosklassen. Kanske är jag lite smittad av ridsportssjuka, men hur tänkte de här? Hur kan den första omgången av boxning (med män som knappt väger mer än en smurf) vara mer intressant än terrängritten?

Är det något moment som den breda TV-publiken skulle uppskatta så är det väl just fälttävlansterrängen. Nog för att poängberäkningen i fälttävlan är minst lika komplicerad som en ordinär månlandning så att ingen utanför sporten kan förstå, men ändå? Spänningen när de hoppar (förhoppningsvis) över fasta hinder i skogen är mer spännande än smurfboxning i vilket fall som helst.

Den dagen som Patrik Kittel rider hem OS-guldet i dressyr under küren så satsar SVT på att visa ett försökspass i friidrott och sen brottning med smurfar (48 kilosklassen). Dagen efter så hoppar Rolf-Göran Bengtsson hem OS-guld i hoppning och då satsar SVT på att visa… mera smurfbrottning (55 kilos bjässar).

Kanske spelar det ingen roll att Rolf-Göran bär fanan om det är det enda vi får se av honom i direktsändning på TV? Det som började i vintras med Jerringpriset och den ökade mediala bevakningen verkar ha mynnat ut i ingenting. Det blev som kejsarens nya kläder på något sätt.

Jag kan inte påstå att jag förstår SVT:s prioriteringar, inte ens om jag stänger av mina ridsportsglasögon. Det finns liksom ingen logik i att direktsända försök i friidrott istället för en final i en annan idrott med svenskt deltagande, eller brottning som de facto är en bra mycket mindre idrott än ridsporten.

När symbolhandlingar börja visa sig även i praktiskt handlande så har vi kommit en bra bit på vägen. Tydligen är vi inte där ännu, och vi får nog tyvärr anse OS i London 2012 som ett förlorat OS för ridsporten och istället satsa på att gubbarna på SVT har fattat vad de verkligen borde visa på TV om fyra år i Rio.

 

PS. Jag vet att SVT ”sänder” ridsport på webben, men det räknas faktiskt inte. Att visa något i SVT play är inte ens ett halvt erkännade av ridsporten som intressant sport. Se även inlägget här ovan för en ”rättelse” av detta inlägget. https://www.tidningenridsport.se/Blogg–debatt/Bloggar/Havrepappa/2012/7/Rattelse-om-OS-vem-som-nu-har-ratt/

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden