Sverige
22 oktober 2021 14:37

Spolmask alltmer resistent mot avmaskningsmedel

ParasiterHästens spolmask har fortsatt att utveckla resistens mot alla avmaskningsmedel som används mot den. "Det här är mycket allvarligt," säger Frida Martin som har gjort en avhandling om ämnet.

Spolmask alltmer resistent mot avmaskningsmedel
Det är det intensiva avmaskandet som har gjort hästens spolmask resistent. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Foto Zlatko

Spolmasken Parascaris univalens är hästens största inälvsparasit, och den är vanlig hos föl över hela världen. Vid en kraftig infektion kan orsaka föl få livshotande förstoppning. Äldre hästar utvecklar immunitet mot masken, och hos hästar äldre än fyra år är spolmaskinfektion mycket ovanligt.

Sedan tidigare är det känt att överanvändning av läkemedel mot spolmaska har lett till att spolmasken har utvecklat resistens framförallt mot läkemedel med den aktiva substansen ivermektin, men enstaka fall av resistens mot pyrantel och fenbendazol har även rapporterats.

I Sverige är resistens mot ivermektin utbrett, vilket har gjort att avmaskning mot spolmask oftast görs med pyrantel eller fenbendazol.

Nu berättar Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, att resistensen hos spolmaskar fortsätter att öka.

Uppdatering

I sitt doktorsarbete vid SLU har Frida Martin gjort en uppdatering av resistensläget i Sverige när det gäller hästens spolmask, och hennes studie visar att resistens har utvecklats mot både pyrantel och fenbendazol på flera svenska stuterier.

– Det här är mycket allvarligt, eftersom det innebär att det på vissa stuterier kan finnas spolmaskpopulationer som är resistenta mot alla läkemedel som är tillgängliga för behandling idag, säger Frida Martin i pressmeddelandet.

I en annan studie kunde hon se de första fallen av resistens mot ivermektin hos hästens spolmask på stuterier på Island.

– Den isländska hästpopulationen har hållits isolerad från omvärlden under lång tid, vilket innebär att resistensen troligen har utvecklats utan överföring av resistensgener från populationer utanför ön, säger Frida Martin.

Viktigt med behandling

Eftersom spolmaskinfektioner kan vara livshotande för föl är det viktigt att det finns behandling. Det finns också ett brådskande behov av att belysa mekanismerna bakom resistensutveckling:

– Vi har utvecklat en ny modell för spolmaskforskning och dessutom utforskat genetiska mekanismer som tros orsaka läkemedelsresistens hos hästens spolmask, säger Frida Martin.

Hela avhandlingen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden