Avelsnyheter
9 mars 2020 21:41

Språngrulla bojkottas av hingstägare

Två sidorNya Språngrulla var tänkt att bli ett uppdaterat och användarvänligt system för såväl hingsthållare som stoägare. Men flera hingstägare bojkottar för tillfället Språngrulla, hittills är bra tre hingstar inlagda. 

Språngrulla bojkottas av hingstägare
Sorrento HQS är en av de nygodkända hingstarna som ligger på nya Språngrulla. Foto: Pernilla Hägg

Hingstägarna är missnöjda över att de förlorat möjligheten att kräva betalt för sperman genom att inte godkänna att registreringshandlingarna tas ut.
– Det är många stoägare som är dåliga på att betala och det här var sista hållhaken vi hade. Vi som är större hingstägare är väldigt enade i att vi inte tänker lägga in våra hingstar om inte SWB gör något åt saken, säger Anders Kjellson på Hästak, som är en av många hingstägare som hittills har valt att inte lägga in sina hingstar på nya Språngrulla.

I gamla Språngrulla har det funnits en ruta som hingstägaren har klickat i när stoägaren har betalat och på så vis har registreringshandlingarna gjorts tillgängliga. Den ”knappen” är borta i nya Språngrulla. I nya Språngrulla får stoägaren i stället registreringshandlingarna automatiskt vid ifyllande av ett fölresultat.

Anderskjellson
Anders Kjellson har fött upp många framgångsrika hästar. Foto: Jenny Schwieler Staaf

– Vi har kollat med flera tyska förbund och så är det inte där. SWB säger att det handlar om EU-regler, men jag tror det beror på ren lättja. Förbundet ska väl jobba för oss och inte emot oss, säger Anders Kjellson och fortsätter:
– Självklart kan man inte dra alla stoägare över en kam, men många planerar väldigt dåligt. De vet precis vad allt kostar, men sedan skiter de ändå i att betala. Då säger en del att man ska gå till fogden, och det kan du göra, men det är ju ingen idé att ställa sig i kö där. I de fall vi har haft har vi i stället försökt göra en avbetalningsplan med kunden.

”Förstår inte problemet”

Gustaf Johanssonwb
Gustaf Johansson. Foto: Pierre Winroth

Gustaf Johansson är en av de tre hingsthållare, tillika styrelseledamot i SWB, som hittills har lagt in en hingst på nya Språngrulla, Mr Vain GJ, och även Fairway 1305 är på väg in. Han ser det helt annorlunda än Anders Kjellson på Hästak.
– För det första har jag inte upplevt någon låg betalningsbenägenhet bland mina kunder, av mellan 150 och 200 betäckta ston förra året kan jag räkna dem som inte har betalat på en hand. För det andra förstår jag inte problemet. Det är inte avelsföreningens uppgift att driva in pengar genom att ”hålla inne” registreringshandlingarna, det är mitt ansvar som företagare, säger Gustaf Johansson.
– Om jag inte får betalt skickar jag ut påminnelser, sedan blir det inkasso och till slut kronofogden. Så är det för alla företag. Jag har även möjlighet att ta kreditupplysning på kunder och i några fall har jag begärt förskottsbetalning via swish för att skicka sperma.

En väl förborgad ”hemlighet” är dock att det aldrig har krävts ett ”godkännande” av hingsthållaren för att du som stoägare ska få ut dina registreringshandlingar. Som stoägare kan du alltid välja att ta ut en ID-kontrollant och därefter skicka in pappren direkt till SWB för att få ut dina registreringshandlingar – oavsett om du har gjort rätt för dig eller inte.

Dessutom säger EU:s passförordning, som trädde i kraft 2016, att fölet ska ha ett pass senast vid 12 månaders ålder eller när fölet har lämnat födelseanläggningen permanent utan sin mamma. Detta gör enligt Helén Uddefors, vd på SWB, att förbundet inte kan neka stoägare som vill ha ut sina registreringshandlingar. Det innebär också att rutan i gamla Språngrulla inte haft en legitim grund.
– Det har varit fel från början och när vi fick upp frågan på bordet så var det inte ens en beslutspunkt. Vi har inte rätt att hålla inne registreringshandlingarna. Det är ett EU-direktiv och var och en måste helt enkelt se om sitt eget hus, säger Gustaf Johansson.

Förlorad inkomst

Än så länge är nya Språngrulla endast öppen för hingsthållarna, men från och med den 31 mars öppnas sajten även upp för språngägare samt seminstationer. Det är då stoägarna börjar boka hingstar och strax därefter drar betäckningssäsongen igång.

Hur ska stoägarna kunna boka hingstar om de inte finns på nya Språngrulla?
– Det finns ju möjlighet att gå via andra förbund, eller så får vi väl hitta på något annat system. Men jag tror att SWB kommer att lyssna till slut, när de inser allvaret i detta, säger Anders Kjellson.

Gustaf Johansson ser i sin tur ingen annan väg att gå än att marknadsföra sina hingstar via nya Språngrulla.
– Jag vill ju sälja och det tror jag att fler kommer att inse när de plötsligt får 100 ston färre än normalt för att deras hingstar inte finns på Språngrulla. Det är en miljon kronor eller mer i förlorad inkomst.

Tilläggas kan dock att SWB för närvarande tittar på andra lösningar som är juridiskt gångbara för att tillgodose hingsthållarnas önskemål.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden