Ponny
15 september 2016 17:57
Ridsportplus

Sputnik – en ponny utöver det vanliga

SuperponnyDet blev tummen ned när Sputnik visades som hingst, men man kan inte säga annat än att den talangfulla C-ponnyn klarat sig ganska bra ändå. Mängder av SM-medaljer har det blivit både i hoppning och galopp, och dessutom är han pappa till Madness som tävlas framgångsrikt i kategori B.

Sputnik – en ponny utöver det vanliga
”Det viktigaste är att man gör sitt bästa och har kul.” Zamantha Svensson ser Sputnik och familjens övriga hästar som sina allra bästa vänner. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Maria Svensson i Nyköping har ägt Sputnik sedan han föddes. Med flera små tävlingsintresserade döttrar, ville hon vara tidigt ute och skaffa en större ponny till dem. Från början var tanken att själv producera en avkomma, och hon försökte få flera ston dräktiga med welshhingsten Jesper.
  – Han var en liten hingst hade SM-meriter i fälttävlan och dressyr, och hade visat sin ridbarhet med barn på ryggen, säger Maria om valet av hingst.

  När hon inte lyckades få något sto dräktigt, bokade hon ett föl i magen på hingstägarens fullblodssto Sri Lanka. 2001 kom att bli Jespers allra sista årgång, och i den föddes Sputnik. Familjen Svensson fick låna hem modern, så det lilla fölet kom till sin nya familj redan när han var en månad gammal.
  – En liten rädd stackare som knep in svansen mellan skinkorna, minns Maria om det första mötet med döttrarnas blivande ridponny.

  Fakta

  Fakta: Sputnik

  Sputnik, ridponnyvalack kat C f 2001 hos Anna Pettersson, Harmånger, e Jesper u Sri Lanka xx e Wuzo xx.

  SM-guld ponnygalopp 2006, 2008, 2009

  SM-silver ponnygalopp 2005, 2007

  SM-guld hoppning 2013

  SM-brons hoppning 2009, 2010, 2011, 2012

  Son: Madness, ridponnyvalack kat B f-2006 hos Maria Svensson, Nyköping, u Marshmallow Z e Gletness Rockall.

  SM-brons hoppning 2015

  Expandera

  Sputnik visade sig snart ha kvalitéer utöver det vanliga, framförallt hade han ett stort steg och var riktigt snabb. Redan som fyraåring tog han SM-silver i ponnygalopp, och även om tanken från början var att tävla i galopp och fälttävlan med honom fick familjen tänka om.
  –  I och med att han är så duktig på hoppning så blev det att vi åkte mer och mer på det, säger Maria.

  Döttrarna Zandra, Zabina och Zamantha har alla tre tävlat Sputik på högsta nivå. Under åren 2005-2013 tog Sputnik minst en individuell SM-medalj per år, och totalt har han 10 stycken. Fyra guld har det blivit – tre i galopp och ett i hoppning. Zandra och Zabina har nu passerat ponnyåren, så 15-åriga Zamantha har Sputnik för sig själv just nu. I år har det blivit final i lag-SM för ekipaget, och flera fina placeringar i Msv A med bland annat en seger. Zamantha är den enda av systrarna Svensson som ännu inte har någon SM-medalj på Sputnik, och även om det förstås är ett mål för Zamantha så är en vinst inte allt som räknas för henne.
  – Det viktigaste är att man gör sitt bästa och har kul, säger Zamantha, som ser Sputnik och familjens övriga hästar som sina allra bästa vänner.

  180127_sputnikenponnyutoverdetvanliga_jennyschwielerstaaf2
  15-åriga Zamantha Svensson har Sputnik för sig själv just nu. Foto: Jenny Schwieler Staaf

  Sputnik visades på bruksprov när han var fem år, men blev inte godkänd.
  – De rekommenderade honom inte ens vidare till nästa år, säger Maria.
  – Han var för fullblodslik, hade smalt ansikte och var för uttåad.

  Det fick bli valack av honom, något Maria ångrar idag.
  – Jag var alldeles för påverkbar, jag skulle gjort som jag kände istället, menar Maria som bara har lovord för Sputnik.
  – Han är ridbar och otroligt snäll, och lyhörd – han känner vad man tänker.

  Innan kastreringen valde Maria att betäcka tre egna ston med Sputnik. Ett av dessa var en shetlandsponny som hette Marshmallow – fin som shetland med guld på utställning och allrundchampion på riks, men kanske inte något stomaterial för ridponnyavel.
  – Han betäckte ett språng i stallgången, men sedan ångrade jag mig, säger Maria om infallet hon fick, och under hela vintern hoppades hon sedan på att Marshmallow inte blivit dräktig.

  180127_sputnikenponnyutoverdetvanliga_jennyschwielerstaaf3
  Sputnik och Madness – far och son vid samma tävling i Delsbo 2015. Sputnik rids av Zamantha Svensson och Madness av Elsa Norgren. Foto: Jenny Schwieler Staaf

  Men föl blev det, och som en påminnelse om den galna idén att betäcka ett shetlandssto med en ridponnyhingst, fick fölet namnet ”Madness”.
  – Konstigt nog var han väldigt ridbar, allt det goda i Marshmallow och Sputnik fördes över. Han är barnvänlig, modig och har en stor försiktighet, berömmer Maria.

  Madness tillhör idag en av landets bästa hopponnyer i kategori B, i fjol tog han SM-brons utomhus och fick en sjätteplacering inomhus.

  Denna text publicerades första gången den 15 september 2016, i Ridsports pappersutgåva nummer 18-2016.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden