Avel
12 juli 2021 16:51
Ridsportplus

Ständigt otrogna russet Beata mor till åtta godkända söner

Otroget stoRusset Beata är förärvningssäker som få. Hon har lämnat inte mindre än åtta godkända söner, med åtta olika fäder. Hon har dessutom inte mindre än sju döttrar som belönats med avelsdiplom, även de med olika fäder. "Hon har varit otrogen i hela sitt liv", säger hennes ägare och uppfödare Alf Johansson.

Ständigt otrogna russet Beata mor till åtta godkända söner
28-åriga Beata har varit framgångsrik som få i avelsboxen och lever nu ett lugnt pensionärsliv tillsammans med andra barn än sina egna. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Beata är ägd och uppfödd av russuppfödaren och ponnydomaren Alf Johansson i Långasjö i Kronobergs län. Han är naturligtvis både stolt och mycket fäst vid sitt berömda sto, som nu har uppnått den aktningsvärda åldern av 28 år.

Hon har varit med på två riksutställningar och vunnit på båda, och hon har faktiskt aldrig varit slagen i någon klass där hon varit med. Alf Johansson om Beata.

Att hon skulle betäckas med olika hingstar varje år var ingenting som Alf Johansson hade förutsatt sig när Beata först sattes i avel. Han använde de hingstar som stod på station hos Christer Johansson på närbelägna Allgunnens stuteri, eller valde någon annan hingst ur länets starka russavel. Men efter fem-sex föl som alla blev strålande bra började tanken växa fram att göra det till en sport att välja nya kavaljerer till Beata varje år.

– Hon har varit otrogen i hela sitt liv, säger Alf Johansson skämtsamt.

Han valde aldrig någon hingst som han inte själv gillade, men spännvidden i typ mellan hingstarna som är fäder till Beatas föl är ganska stor. Det spelade ingen roll i vilken språngrulla Beatas namn fördes in – avkommorna blev lika bra.

Ett enda av de 16 fölen blev varken godkänd hingst eller diplomsto. Hon fick 38 poäng på treårspremieringen. Klass I alltså, inte så pjåkigt det heller.
– Beata passar till allt, sammanfattar Alf Johansson.

Best in Show

I grunden handlar det förstås om att Beata själv är ett exteriört utomordentligt bra sto. Hon är belönad med som mest 45 poäng. Det fick hon när hon blev Best in Show på Svenska Russavelsföreningens riksutställning 2004.
– Jag är inte sån som åkt runt på väldigt mycket utställningar. Men hon har varit med på två riksutställningar och vunnit på båda, och hon har faktiskt aldrig varit slagen i någon klass där hon varit med, säger Alf.

Han nämner att hon även var bästa russ på den prestigefyllda millennieutställningen på Elmia år 2000.

Avelsintresse i blodet

Alf Johansson är inte bara ägare till Beata utan har även fött upp henne. Hästkunnandet och avelsintresset finns i släkten.
– Jag är uppväxt vid en asfaltgata i Emmaboda, men tillbringade alla helger och lov i min mors föräldrahem på Rungeboholm. Där väcktes mitt hästintresse. På Rungeboholm fanns det ardenner och shetland, och russ hos min morbror Börje i Tingsryd, berättar han.

Fakta

Beata 3576

  • Ras: Gotlandsruss.
  • Född: 1993.
  • Härstamning: e Fridhems Jonatan 401 u Pensé 2832 e Helios–Janus–Raketen.
  • Ägare och uppfödare Alf Johansson, Långasjö.
  • Meriter: Diplomsto, Best in Show på Svenska Russavelsföreningens riksutställning 2004 med 45 poäng. Avelsvärdeklass Elit 2002, Superelit 2008.

Alfs kusin Roland Fransson på Rungeboholm hade vid sidan om sin framgångsrika shetlandsavel ett fåtal russ. Ett av dem var Beatas mamma Pensé. Alf bytte till sig henne mot ett shetlandssto.
– Shetlandsponnyer var dyrare än russ på den tiden, så Roland tyckte nog att han gjorde en bra affär. Men det visade ju sig att jag också gjorde en god affär.

Föll för fadern

Alf föll för Beatas far Fridhems Jonatan redan när han såg hingsten på 3-årspremieringen, långt innan Jonatan blev den allkonstnär som han senare blev, med meriter från trav, ridsport, sportkörning och utställningar.
– Jag var på premieringen i Köping när Fridhems Jonatan gick in. Han fullständigt lyste i ringen. Jag sa åt Christer Johansson att försöka låna hingsten. Men familjen Hecht som ägde honom ville inte låna ut honom, inte det året och inte nästa år. Det tredje året hörde Christer av sig och sa ”Jonatan kommer”.

Året därpå föddes Beata. Men det dröjde till när hon visades på premiering som tvååring innan Alf fullt förstod att han hade en framtida stjärna. Det var den kunnige russdomaren Kurt Graaf som dömde, och som sa att ”här har vi något alldeles extra”.
– Då växte jag i strumplästen, minns Alf.

Vid sidan om huvuduppgiften som avelssto och de sällsynta framträdandena på russutställningar fungerade Beata även som ridponny åt Alfs dotter när hon var i lågstadieåldern.
– Det är många som säger att deras ponny är världens snällaste, men Beata ÄR världens snällaste, säger Alf bestämt.

Stammoder

I dag finns Beata i stammen på åtskilliga nu levande russ. Hur många barnbarn och barnbarnsbarn hon egentligen har vet inte Alf. Bara äldste sonen Hadar har ju tolv godkända söner, och flera av döttrarna är också hingstmödrar. Till och med borta i Amerika är hon representerad. Den unghingst som sändes över ifjol i syfte att revitalisera den amerikanska russaveln och bredda deras avelsbas är en son till Beatas son Myre.

För Beatas egen del är de barnafödande åren över. Hon är utlånad till en familj som har en treårig flicka. Flickan är lätt och tempot är makligt när hon rider. En perfekt pensionärstillvaro för 28-åriga Beata.

Beatas avkommor:

1997. Sto e Quito 453 – Fuga 3837, diplomsto, reserv BIS på Svenska Russavelsföreningens riksutställning 2002 med 44 poäng (samma år som lillebror Hadar var BIS)
1998. Sto e Effekt 347 – Gunta 4051, diplomsto, avelsvärdeklass Elit
1999. Hingst e Granit 368 – Hadar 539, godkänd hingst, BIS på Svenska Russavelsföreningens riksutställning 2002 och 2005, vald till Årets Ponny 2007 i konkurrens med champions av övriga ponnyraser. 12 godkända söner, avelsvärdeklass Elit
2000. Hingst e Oidipus 489 – Silverboy 552, godkänd hingst, flera BIS på utställning, travrekord 2.19.3a
2001. Sto e Toker 503 – Jiga 4315, diplomsto, reserv BIS hos Öst-Russ med 44 poäng.
2002. Hingst e Marlon S 531 – Kanalje 591, godkänd hingst, BIS hos Föreningen Gotlandsruss med 43 poäng, travrekord 2.13.8.
2004. Hingst e Jucent 491 – Myre 616, godkänd hingst,
2005. Sto e Patron 566 – Nanny 4772, diplomsto, BIS på riksutställningen 2014, två godkända söner.
2006. Sto e Kamraten 579 – Odina 5038. Enda dottern som inte fått diplom (fick 38 p).
2007. Sto e Najk 486 – Porla 5144, diplomsto, tre godkända söner.
2008. Hingst e Dolk 596 – Qrut 653, godkänd hingst.
2010. Sto e Junisorken 484 – Syrena 5420, diplomsto.
2012. Hingst e Allgunnens Diesel 651 – Unikum 725, godkänd hingst.
2016. Sto e Matteus 683 – Zigne 6047, diplomsto.
2017. Hingst e Matteus 683 – Åsmund 763, godkänd hingst.
2018. Hingst e Odor 715 – Ärlig 784, godkändes som hingst i våras, Beatas sista föl.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden