Sverige
21 september 2021 12:37

Staten ligger bakom Sveriges breda ridskoleverksamhet

Forskning ger svarDet låg i statens intresse att svenska barn skulle kunna lära sig rida. Det konstaterar forskaren Susanna Hedenberg, som studerat varför de svenska ridskolorna kunnat bli så stora och framgångsrika.

Staten ligger bakom Sveriges breda ridskoleverksamhet
De svenska ridskolorna är unika i världen. Ny forskning förklarar varför. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

I många länder betraktas ridning som något för överklassen men i Sverige har sporten fått en framskjuten plats tack vare ridskolorna.

− Vi ville förstå varför ridsporten blivit mer av en folksport i Sverige än vad den är i många andra länder, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.

En del i det svenska försvaret

Fram till slutet av 1800-talet var ridning något som män i militären eller överklassen ägnade sig åt även i Sverige.  Men under 1900-talet började den svenska staten intressera sig för ridsporten och det var också det statliga engagemanget som bidrog till framväxten av ridskolor. Motivet: Krigsberedskap.

– Efter första världskrigets slut fanns det ett starkt militärt fokus på hästar, ridning och avel. Hästen ansågs fortsatt viktig för den svenska armén ifall Sverige skulle hamna i krig och det skulle uppstå brist på olja, säger Susanna Hedenborg.

Mer lättillgänglig än i andra länder

När det blev för dyrt för militären att hålla hästar började staten istället att stötta ridsporten som ett sätt att bibehålla krigsberedskapen. Hästarna lånades ut till ridskolor där de kunde födas och tränas och det ansågs också viktigt att alla barn skulle ha möjlighet att lära sig rida, berättar Susanna Hedenborg.

Susanna-hedenborg_06
Susanna Hedenborg är professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet. Foto: Håkan Röjder

– Det låg alltså i statens och politikernas intresse att stötta ridskolorna, vilket inte skedde på samma sätt i andra länder. Och även om ridning inte är en billig sport, inte heller i Sverige, så är den idag mer tillgänglig här än på många andra håll.

Hästskötsel unikt för Sverige

Att låta ridskoleeleverna sköta hästarna och arbeta i stallet är också något som är unikt svenskt, enligt Susanna Hedenborg som beskriver hur ridningen genomgått en feminisering: Från att ha varit en militär och manlig angelägenhet har sporten kommit att bli något som framförallt utövas av unga tjejer.

– På individnivå kan vi se att många av de manliga utövarna har vuxit upp på hästgård eller har föräldrar som rider. Tröskeln för att börja rida på ridskola är lägre för tjejer. Det är en jämställdhetsfråga som kommer att fortsätta vara en av ridsportens stora utmaningar, säger Hedenborg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden