Sverige
3 mars 2016 13:24

Statistik visar sportens baksida

Varje år råkar många personer ut för olyckor med allvarliga skador som följd när de hanterar hästar. Under 2015 avled minst en person i samband med hästhantering.

Statistik visar sportens baksida
Statistiken redovisar olyckor vid både ridning och skötsel. Ekipaget på bilden har inget samband med artikeln. SCANPIX SPORT

Det är Agria Djurförsäkring som har tagit fram statistiken och den visar att av cirka 1 000 anmälda skador till Agria Incident under 2015 ledde ca 15 procent till bestående besvär.

Ridning är enligt statistiken det mest riskfyllda momentet vid hanteringen av hästar. Andra skador händer vid hästens dagliga skötsel i boxen eller hagen, vid utfodring samt på väg till eller från hagen. Bland bolagets skadeanmälningar från olycksdrabbade personer finns exempel då en person blivit omkullsprungen med avsvimning och hjärnskada som följd, att hästen sparkade bakut i boxen och skötaren träffades i ansiktet samt hjärnskakningar med sårskador efter avramling vid tävling.

Hälften av de anmälda skadorna 2015 handlade om frakturer som brutna armar, ben, fingrar och tår. Därefter är det vanligast med mjukdelsskada utan sår, olika typer av sårskador och blodförgiftning.

Nio av tio olycksdrabbade är kvinnor, men i åldrarna 60-64 år drabbas män nästan lika ofta. I åldergruppen 10-29 år är det flest aktiva och gruppen står också för flest skador.
– Cirka 500 000 människor är idag aktiva inom ridsporten och uppskattar det härliga umgänget med hästen. För att öka tryggheten bland ryttare och hästskötare krävs det ett större säkerhetstänk i alla led under ridning, på tävlingar och i stallmiljöer, säger Stefan Fur, affärsområdeschef Häst på försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden