Hoppning, Nyheter
11 april 2018 18:18
Ridsportplus

Steve Guerdat: ”Jag är en kämpe”

VärldscupfinalRidsport fick en intervju med Steve Guerdat, en av flera ryttare med slagläge inför finalen efter en bra vintersäsong. Han älskar att vara i just Paris-Bercy och tävla.

Steve Guerdat: ”Jag är en kämpe”
Steve Guerdat på storhoppande Bianca i uppvärmningsklassen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Steve Guerdat stod på 14:e plats när värlsdcupsäsongen var slut. Dp hade han en tredjeplacering med Bianca från Lyon och en seger med Hannah från Stuttgart som enda topplaceringar. Med tre kvalade hästar, Alamo tog sitt andra kval i Göteborg, var han väl beriden. Med i Paris är Bianca och Alamo.

Hur känns det att äntligen vara i Paris, framme vid världscupfinalen?
Det här är en fantastiskt arena, riktigt vacker och en verkligt fin plats att tävla på. Jag har haft bra rundor på mina båda hästar så jag känner mig helt nöjd med uppvärmningen idag.

Du ser ut som en gladiator med din hjälm, är det så du känner dig när du rider in på arenan?
– En gladiator, som kämpar till döden, njae kanske inte. Men, det är viktigt att vilja vinna, att ha den inställningen och möjligheten att vinna börjar inne i ditt eget huvud. Går du in med känslan av att vara en förlorare kommer du aldrig att vinna så på det sättet kanske det stämmer att jag är en kämpe.

Alamo
Steve Guerdat med gladiatorhjälmen. Foto: Kim C Lundin

Hur skiljer sig den här finalen från till exempel när du vann i Las Vegas?
– Platsen här är så speciell, det är en tävling med mycket historia. Det är nu ganska många år sedan det arrangerades tävling här så det är en härlig återkomst, jag red här 2004. Det var visserligen bara en gång men det var speciell atmosfär här. Att ha en final här känns fantastiskt.

Alamo
Alamo vann uppvärmningsklassen, här på bakskyddsinspektion. Foto: Kim C Lundin

Du riden en svenskfödd häst i stoet Bianca, är hon din förstahäst till finalen?
– Bianca är väldigt speciell för mig och för alla som känner henne, en oerhört speciell häst. Hon är en av de absolut bästa här, jag hoppas att jag kan göra henne rättvisa, det förtjänar hon. Jag kommer att rida alla klasserna med henne, Alamo är bara med som säkerhet. Man vet aldrig vad som händer med hästar, de kan rulla fast i boxen över natten eller vad som helst. Jag hade flera kvalificerade så det kändes säkrast att ta med två.

Bianca
SWB-hästen Bianca med Steve Guerdat som har siktet inställt på ännu en titel. Foto: Kim C Lundin

Du är en av flera favoriter, om inte du vinner – vem tar då hem det?
– Jag ska naturligtvis göra mitt men oj, det är så många som är bra. McLain Ward med Azur ser ut att vara i bra form, Marcus Ehning och Cornado, Henrik von Eckermann med sin Mary Lou och en hel del andra, Harrie Smolders har två bra hästar. Jag vill bara koncentrera mig på mitt, göra det bästa jag kan och inte fundera över vad de andra gör. Jag kommer att ta mina chanser där det går, var så säker.

Du är väldigt populär här i Frankrike, känns det som om du har hemmapublik här?
– Nej, min hemmanation är Schweiz och Frankrike är något helt annat men kanske det beror på att jag haft många franska hästar? Väldigt framgångsrika franska hästar och sedan pratar jag franska så det kanske hjälper till, jag gillar i alla fall Frankrike.
– Du vet, Frankrike är som Sverige – ett hästland. Det är alltid roligare att rida inför en publik som vet vad det är du sysslar med på banan. De är inte är inte här för att slå ihjäl tid utan känner till alla ryttare, vet något om din häst och dess stam känner till sportens historia. Jag känner mig alltid bättre till mods på sådana tävlingar.

Vad förväntar du dig av banbyggaren Santiago Varela Ullastres banor i helgen?
– Jag är helt övertygad om att vi får bra sport, banbyggarna är så viktiga för den faktorn och ”Santi” är en av de bästa vi har. Han har alltid kunnat skapa banor som ger den riktiga vinnaren i slutändan. Det blir svårt såklart men rättvist mot hästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden