Distansritt
28 maj 2014 22:40
Ridsportplus

Sto dog efter distanslopp

Ett sto, som stoppats vid tredje vetgate på ett distanslopp över 160 km, dog senare på natten. På sociala medier spreds bilden på en, med svenska och franska ögon, utmärglad valack ”smal men inte utmärglad, som de flesta distanshästar” kommenterar FEI.

Sto dog efter distanslopp
En av många distanstävlingar i Frankrike, sporten är mycket stor i landet som arrangerar VM i augusti i Normandie. Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Festivalen Mondial d’Endurance i franska Compiègne den 23-25 maj fick ett sorgligt efterspel. 

I Frankrike hålls i år 50 internationella distanstävlingar på olika nivå och längd från CEI1*90 upp till CEI3*160, alltså lopp från 90 till 160 km med olika hög status och svårighetsgrad enligt FEIs system. Redan kommande helg, samtidigt med vår svenska Göingeritten, går nya klasser i franska Castelsagrat.

Klassen i Compiègne över 160 km var även en nationstävling sponsrad av Al Shaqab med 114 i startlistan. Av dem klarade sig 42 hela vägen i mål efter att 100 startat. De som inte gick i mål gjorde det mest beroende på grund av hälta enligt protokollen, 33 fortsatte inte på grund av LA som står för lameness. Tio stycken fullföljde inte på grund av ME som betyder metabolic, dvs ett sammanfattande begrepp för att hästen inte orkar fortsätta på grund av utmattning/uttorkning eller andra symptom relaterade till hästens ämnesomsättning. Sju eliminerades på grund av regelbrott och åtta valde att själv lämna tävlingen.

Stoet L Eremita Di Gallura startade i 160 km-loppet med en fransk ryttare Sébastian Miermont men stoppades i den tredje veterinärkontrollen efter att ha fullgjort tre delsträckor. Hon hindrades från att fortsätta med orsaken ME i protokollet. Senare samma natt dog L Eremita Di Gallura och obduktionen av henne är inte klar meddelar FEI.

L Eremita Di Gallura var tio år och började tävla internationellt 2013 med sin italienska ägare Luca Berardi. I oktober 2013 fullföljde hon en CEI2*129 km, ett lopp över 120 km. Den 10:e maj startade Berardi henne i 160 km-lopp men bröt efter en delsträcka. Hennes sista lopp i Compiègne var det första med den franske ryttaren Miermont, en 31-åring som gjorde tre internationella starter 2013.

Bilderna som fått mycket uppmärksamhet i sociala medier föreställer Shakla’s Sudden Impact som i loppet tävlades av Raed Mahmood från Brunei. De publicerades under helgen på en fransk FB-sida för hästvälfärd där flera som varit på plats i Compiègne uttalade sig.

Bilderna visar den 12-årige valacken före start från sidan där ryggrad och höftben är mycket synliga.

När fransk lokal media ställde frågor till tävlingens högste ansvarige Christian Depuille om hästens skick och kondition var han helt oförstående. Depuille menade att ljuset var ofördelaktigt och fick valackens höftben att visas i dålig dager.
– Om du tittat på etiopiska maratonlöpare så är de lika tunna. Den aktuella hästen är inte fet, men ser kanske naturligt ut så där och har blivit förbered för tävling. I vilket fall som helst, jag var på vet-checken och lade inte märke till det. Alla hästar är inspekterade före, under och efter loppen. Om en veterinär anser att ett djur inte längre kan fortsätta så stoppar han det, uttalade Depuille sig till Courrier Picard.

FEI har tagit del av bilderna och frågor kring det aktuella loppet och svarar så här om hästens skick och kondition via en presstalesman:
– Som med alla hästar på FEI-evenemang har den aktuella hästen passerat vet-check före tävlingen. Hästen inspekterades av en fransk FEI4*-veterinär och var smal men inte utmärglad, likt många distanshästar liksom maratonlöpare. Under den aktuella tävlingsdagen inspekterades hästen av en brittisk FEI4*-veterinär vid slutet på första delsträckan och bedömdes redo att fortsätta. Hästen inspekterades åter vid slutet på andra delsträckan och hade normala metaboliska värden men hästen diskvalificerades på grund av hälta. I enlighet med reglerna togs den till en veterinärklinik för vidare undersökning. Där bekräftades att den inte var metaboliskt påverkad och den behandlades för hälta.

Länk till hur Shakla’s Sudden Impact såg ut med sin tidigare ägare, bild från 2012.

Inga svenska ryttare deltog men svenskägda Al Tayar blev 20:e placerad med Sheikh Hasher bin Mohd Thani Al Maktoum på på tiden 8:40 timmar. Al Tayar, 8-årig arabvalack, ägs av Maria Hagman-Eriksson och han gick sin första 160 km-ritt med henne i Fontainebleau i slutet på mars i år med tiden 9:20 timmar.

Länk till detaljerat resultat för tävlingen

Foto: anonym

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden