Veterinärt
26 april 2020 19:54
Ridsportplus

”Ston med PPID kan ha nedsatt fertilitet”

PPID-problemOm avelsstoet inte fäller sin vinterpäls, ofta svettas på halsen och dricker ovanligt mycket, kan det vara läge att tänka till innan hon betäcks. Symtomen kan bero på PPID. Ridsport har pratat med veterinär Sanna Truelsen Lindåse vid SLU som forskar kring sjukdomen.

”Ston med PPID kan ha nedsatt fertilitet”
Sanna Truelsen Lindåse har forskat kring endokrina sjukdomar som EMS och PPID. Foto: Paula da Silva/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är inte helt ovanligt att avelsston är 15 år eller äldre. Vid den åldern kan några ha utvecklat  hormonella störningar, till exempel den komplexa sjukdomen PPID, tidigare kallad Cushings, utan att ägaren har märkt det.

    PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) drabbar 10-20 procent av hästar och ponnyer från 15 år och uppåt. Många av sjukdomens symtom liknar vanligt åldrande och kan vara lätta att missa.

    Veterinär Sanna Truelsen Lindåse, SLU, har forskat kring PPID och säger att det kan vara svårt att upptäcka sjukdomen.
    – Det absolut säkraste tecknet på PPID är lång och raggig hårrem och att hästen inte fäller vinterpälsen. De flesta hästar får flera, mindre tydliga, symptom innan detta, men vilka symptom de utvecklar är väldigt individuellt.
    – Ston med PPID kan ha nedsatt fertilitet, de kan både ha svårt att bli dräktiga och få en onormal brunstcykel. Detta är viktigt att känna till. Om ett äldre sto har dessa symtom kan det vara värt att göra en provtagning för PPID.

    PPID går att fastställa genom blodprov

    Det går att fastställa om en häst har PPID genom blodprov. Veterinär får sedan göra en bedömning om stoet är i tillräckligt god form för att kunna genomföra en dräktighet och om hon eventuellt ska sättas på medicinering med läkemedel innehållande pergolid, vilket har effekt mot PPID. Det finns inga studier som har undersökt om pergolidbehandling kan påverka fosterutvecklingen, men det används runt om i världen på dräktiga ston.
    – Studier visar att behandling med pergolid kan öka fertiliteten hos ston med PPID. Om stoet betäcks och står kvar på behandling under dräktigheten, bör behandlingen avslutas cirka fyra veckor före beräknad fölning.

    Denna rekommendation grundar sig i studier på möss, där man sett att medicinering med pergolid kan hämma mjölkproduktionen. Efter fölning bör därför stoets mjölkproduktion kontrolleras.
    – Det finns väldigt lite publicerade studier att luta sig mot vad gäller dräktighet hos ston med PPID. Men min personliga bedömning är att en dräktighet medför större risker för stoet med konstaterad PPID än för fostret som hon bär på.
    – Risken för komplikationer är högst individberoende och troligtvis kopplat till hur sjukt stoet är. Om stoet på grund av sin PPID är insulinresistent kan hon ha större risk att drabbas av komplikationer under dräktigheten, till exempel hyperlipidemi (blodförfettning).
    – Ston som har haft fång på grund av obehandlad PPID eller där behandlingen med pergolid inte gett effekt, skulle jag inte rekommendera för avel. Det innebär ju en extra påfrestning att bära på fölet, säger Sanna Truelsen Lindåse.

    Fakta

    PPID Symtom och behandling:

    • Typiska tecken på att stoet har PPID är lång och raggig hårrem och att hon inte fäller vinterpälsen.
    • PPID (tidigare kallad Cushings) orsakas av brist på dopamin från hypotalamus till hypofysen, vilket ger en överproduktion av vissa hormoner i hypofysen.
    • Generella tidiga symptom: nedsatt prestation, slöhet/håglöshet, ökad behåring på olika ställen på kroppen, minskad muskelmassa, eventuellt fång.
    • Symtom som ofta uppträder lite senare: lång hårrem (ibland lockig) över stora delar av kroppen, försenad fällning, bukighet, ökad törst/ökad urinering, svettning, återkommande infektioner, regional fetma och fång.
    • Efter PPID-diagnos kan hästen behandlas med Prascend, en medicin som innehåller substansen pergolid. Det blir en livslång, daglig medicinering som ofta ger goda resultat.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden