Världen
20 juli 2020 08:22

Stor förlust för hästforskningen

BakslagBrittiska Animal Health Trust har genom åren hjälpt miljontals djur världen över genom att utveckla diagnoser, behandlingsmetoder och hur vi förebygger sjukdomar hos hästar, hundar och katter. Nu tvingas den forskningsbaserade frivilligorganisationen stänga ner på grund av ekonomiska problem.

Stor förlust för hästforskningen
Enligt Animal Health Trust finns det ingen annan organisation som utför ett liknande arbete. Foto: Istock

Animal Health Trust, AHT, är en av Storbritanniens äldsta frivilligorganisationer när det kommer till djurvälfärd. Genom åren har AHT genomfört mängder av forskning kring hästens sjukdomar och skador över hela världen – och att organisationen nu tvingas stänga ner är en stor förlust för den globala hästvetenskapen.

Bland annat har AHT drivit en interaktiv hemsida som kan påvisa spridningen av smittsamma luftvägssjukdomar hos hästar. AHT har också genomfört banbrytande forskning kring cancer, särskilt i samband med strålbehandling av inkar och ögontumörer hos hästar. Organisationen har även forskat kring vaccin mot grässjuka och herpesvirus. Dessutom har man samlat in dna-material från alla registrerade fullblod i Storbritannien, och AHT har en samling av virus och bakterier som härstammar från mer än 50 år tillbaka.

Redan i mars flaggade AHT för att man hade allvarliga ekonomiska svårigheter, något som nu har förvärrats på grund av pandemin. Många donatorer har erbjudit sitt stöd, men då det inte varit möjligt att finna en långsiktig lösning, väljer AHT nu att stänga ner alla aktiviteter. Det rapporterar danska Ridehesten.

Animal Health Trust bildades 1942 av Reginald Wooldridge och medarbetarna är en kombination av forskare, veterinärer, djursjukskötare och frivilligarbetare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden