Sportnytt
23 maj 2018 06:00

Stor ökning av gula kort – vaccinationsmissar orsaken i flera fall

Gult kortUnder 2017 delades 274 varningar och bestraffningar ut inom ridsporten. Det är nästan 100 fler än under 2016. En orsak till ökningen är de nya reglerna om att vaccinationer ska föras in i TDB.

Stor ökning av gula kort – vaccinationsmissar orsaken i flera fall
Ett antal gula kort delades ut 2017, totalt 274 stycken. Foto: Anna Nyberg

Under 2017 delades 64 gula kort ut till ryttare som bröt mot reglerna om vaccinationer. Året innan delades sju bestraffningar ut för samma regelbrott. Orsaken till ökningen är den nya regeln om att hästarnas vaccinationer mot hästinfluensa ska vara registrerade i TDB innan hästen får komma till start.

− Till allra största delen handlar det om administrativa förseelser. Det har tagit sin tid innan alla har lagt in vaccinationerna i TDB, säger Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet, som tar emot och registrerar de gula kort som delas ut på tävlingsplatserna.

Lättnad kan vara på gång

Sedan 1 januari 2017 ska alla vaccinationer vara registrerade i Tävlingsdatabasen, och efter en övergångsperiod på ett par månader i början av fjolåret uppmanades alla överdomare att agera om vaccinationerna inte var inlagda i TDB innan hästen kom till start.

Brott mot detta leder till startförbud alternativt avstängning, samt straffavgift på 1 500 kronor om uppgifterna i TDB var felaktiga.

Inför 2019 kommer Ridsportförbundets tävlingssektion troligen föreslå en lättnad i straffsatserna.
− Förslaget blir nog att straffavgiften bara ska tas ut om hästen inte är korrekt vaccinerad.  Däremot kvarstår reglerna om startförbud alternativt avstängning om hästen redan hunnit starta, om vaccinationerna inte är korrekt införda i TDB, säger Robert Solin.

Missad säkerhetsväst gav gult kort

En annan intressant trend i statistiken över gula kort är att färre hoppryttare har bestraffats för överdriven användning av spö under 2017.
− Å andra sidan ser vi något fler fall av grova hjälper i dressyren, säger Robert Solin.

Ryttare eller hästar med fel utrustning ledde till 44 gula kort 2017, vilket är en fördubbling jämfört med året innan. Här finns exempelvis juniorer som hoppade utan säkerhetsväst och unga hästar eller ponnyer med otillåtna bakbensskydd.
Även antalet hästar som startat utan att vara kvalade ökade jämfört med 2016.

Antal inkomna varningar/ gult kort 2017. År 2016 inom parentes. (Länk till bild i PDF)

Screen Shot 2018-05-22 At 17.09.07

Körning 2017: Två gula kort utdelade för hästar som inte varit vaccinerade/inte visat vaccinationsintyg
WE 2017: Ett gult kort utdelat, i kategorin Övrigt

Summa gula kort

  • 2017: 274
  • 2016: 179
  • 2015: 138
  • 2014: 122
  • 2013: 118
  • 2012: 126

Kort om

Gula kort

Svenska Ridsportförbundets funktionärer kan dela ut muntliga eller skriftliga varningar, samt avstängningar och straffavgifter. Skriftliga varningar, avstängningar och straffavgifter rapporteras på ett gult kort, som alltså inte är ett straff i sig utan ett sätt att rapportera.
Om samma person erhållit tre gula kort inom en tolvmånadersperiod rapporteras personen till disciplinnämnden för eventuellt vidare åtgärder.
TR I Mom 190 

 

Kort om

Vaccinationsregler

Häst som tävlar på Svenska Ridsportförbundets tävlingar ska vara vaccinerad mot hästinfluensa, dels med grundvaccination, dels med årliga omvaccinationer.
Start utan uppvisande vid kontroll av giltigt vaccinationsintyg medför avstängning från klassen. Skulle felaktiga uppgifter finnas vid kontroll av vaccinationer i TDB medför detta avstängning samt straffavgift på 1 500 kr.
Ur TR I Moment 170

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden