Sverige
19 februari 13:49

Stor sökinsats efter försvunnet sto

EfterlysningUnder fredagskvällen upptäcktes att 2-åriga Clair de Lune W försvunnit från sin lösdrift i Norrtälje. Trots en stor sökinsats har stoet ännu inte hittats. "Vi kan inte hitta någon förklaring till hennes försvinnande", säger ägaren Mirah Westerlund.

Stor sökinsats efter försvunnet sto
2-åriga Luna var försvunnen sedan i mitten av februari. I maj hittades hon avliden. Foto: Privat

På fredagskvällen skulle Mirah Westerlunds mamma Anna som vanligt titta till stona på lösdriften hemma på gården i Gryta, norr om Norrtälje. Flocken består vanligtvis av sex ston men nu saknades nyblivna 2-åringen Clair de Lune W (e Rimaro van de Looise Heide), som kallas för Luna.

– Mamma hade sett henne i hagen på dagen, men på kvällen var hon försvunnen, berättar Mirah.

Staketet till lösdriften var intakt, det enda som talar för att Luna tagit sig ut ur hagen själv är en undertråd som var slapp på ett ställe. Det finns inga säkra spår efter stoet, och vädret – med snö som snabbt töade bort – har inte underlättat i sökinsatsen.

Under helgen fick familjen hjälp av många frivilliga, som sökt med drönare och värmekamera.
– Vi är många som har ridit runt och letat, vi har sökt till fots tillsammans med hundar, och även med bil. Vi hittar egentligen ingenting efter henne som ger oss någon ledtråd om vart hon kan ha tagit vägen, säger Mirah.

Hon beskriver Luna som en 2-åring som är mycket hanterad, men hon är inte hästen som först kommer fram när man går in i hagen.
– Hon är lite mer avvaktande än de andra i hennes ålder, men hon är väldigt lugn och blir inte stressad i första taget. Hon har aldrig lämnat flocken tidigare, hennes mamma går fortfarande på lösdriften och hon har gått med dem sedan hon föddes.

Vad tror ni kan ha hänt Luna, vad är er känsla? 
– Vi har haft olika känslor. Från början så trodde vi att hon fanns där ute någonstans, men nu när vi har sökt med drönare med värmekamera så har vi ju insett att skulle hon gått så långt bort som vi har sökt så skulle någon ha sett spår eller sett henne. Och hon finns inte i närområdet, så vi befarar ju att hon är stulen.

Att Luna skulle lämna flocken och ge sig av på egen hand känns inte särskilt troligt, menar Mirah. Om hon hade blivit skrämd borde det finnas spår efter henne.

– Det är väldigt märkligt allting och vi har varit väldigt oroliga. Det finns mycket diken och sjöar häromkring, så det har varit en stor oro att hon har suttit fast någonstans. Men han som körde drönaren under lördagen sa att om hon hade legat fast någonstans, även om hon skulle vara död, så hade han sett henne på kameran. Det tar så lång tid att kyla ner kroppen så det hade gett utslag på värmekameran under lördagen.

Mirah konstaterar att ingen av de teorier de har om försvinnandet just nu känns sannolik.
– Allt känns orimligt, vi hittar ingen förklaring till någonting. Ovissheten är jättejobbig.

Under måndagen startades Facebookgruppen Hitta Luna, en öppen grupp där det delas information om sökinsatsen och går att nå ägarna om man har information. Luna beskrivs som mörkbrun med bruten bläs, och mäter cirka 160 centimeter i manken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden