Sverige
28 januari 06:20

”Större prispengar kan tvätta bort rikemansstämpeln”

PengasportDet finns ett glapp mellan synen på hur exempelvis hockeyspelare och fotbollsspelare kan tjäna stora pengar på sina idrotter och hur man ser på pengar inom ridsporten. "Mer pengar skulle kunna tvätta bort stämpeln som rikemanssport", skriver Malin Fransson i en sportkrönika.

”Större prispengar kan tvätta bort rikemansstämpeln”
Hästägare Ebba Berglöf och Peder Fredricson. Foto: Madeleine von Koch

Större prispengar, mer sponsorpengar och fler hästägare som vill satsa – mer pengar på alla plan skulle kunna sudda ut bilden av ridsporten som rikemanssport. Det skriver Malin Fransson i en sportkrönika i DN.

Att det för många är fullt normalt att fotbolls- och NHL-spelare tjänar 50 till 100 miljoner kronor per år medan man rynkar på näsan åt både ridsporten som sådan och de pengar som är kopplade till den är ett återkommande problem, skriver Malin Fransson.

Men här håller det på att ske en förändring där ökningen av prispengar kan få stor betydelse för att locka hästsponsorer som inte ”bara” är i sporten för att man ”älskar hästar”, utan för att man också ser en ekonomisk vinning. En utveckling som de större lagidrotterna genomgick för länge sedan, fortsätter Malin Fransson.

Om antalet ”professionella” hästägare ökar kommer också fler ryttare att få chansen, särskilt de ryttare som kanske saknar de medel som krävs för en fullblodssatsning. Skicklighet kommer att premieras än mer och ryttarens ekonomiska förutsättningar kommer att minska i betydelse, menar Malin Fransson.

Läs hela krönikan här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden