Sverige
11 februari 09:04

Storsatsning på hästutbildning försenas ett år

ÖverklagadesUpphandlingen för bygget av Axevalla Hästcentrum utanför Skara måste göras om från början, och det innebär att skolbygget försenas med ett år. 227 miljoner kronor är avsatta för bygget, och nu är planen att allt ska vara klart till höstterminen 2024.

Storsatsning på hästutbildning försenas ett år
Bild från förstudien om Axevalla Hästcentrum.

Det har gått mer än ett år sedan regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen gav klartecken till bygget, med stallar och undervisningslokaler som ska användas både av gymnasiet och hästutbildningarna på BYS, Biologiska yrkeshögskolan.

Men beslutet om vem som skulle tilldelas byggentreprenaden överklagades, vilket Nya Lidköpings-Tidningen var först med att berätta. Därför beslutade regionen att upphandlingen skulle göras om från början.

Därmed kan bygget inte stå klart till höstterminen 2023 som planerat, utan blir klart ett år senare.

Västra Götalandsregionen skriver i ett pressmeddelande att förseningen beror på att ett av de tre anbudsgivande byggföretagen begärde överprövning vilket uteslöt de andra två. Västfastigheter avbröt då upphandlingsförfarandet enligt LOU (lagen om offentlig upphandling) eftersom det inte var fullvärdig konkurrens.

– Västfastigheter går nu ut med en ny upphandling där de hoppas få in flera anbud och har gott hopp om att hålla den nya tidsplanen, säger Yvonne Kjell, förvaltningschef på Naturbruksförvaltningen, i pressmeddelandet.

Västra Götalandsregionen bedriver redan i dag hästutbildning på gymnasienivå på Axevallas travbana mellan Skara och Skövde, men i hyrda lokaler. Tanken är att det nya skolbygget ska få elevantalet att öka.
Utbildningen planeras för totalt 192 gymnasieelever plus 64 elever som i dag studerar vid Biologiska yrkesskolan, och kostnaden för skolbygget är beräknat till 227 miljoner kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden