Fälttävlan
13 maj 2016 06:30

Storsatsning på Össjö-tävling

Ŗssjö Hästsällskap går från smått till stort när de arrangerar sin första internationella fälttävlan på Niklas Lindbäcks gamla träningsbana. Med på tåget är hemmakommunen ńngelholm som sponsrar med 200 000 kronor som en del i firandet av stadens 500-årsjubileum.

Storsatsning på Össjö-tävling
Snart blir det action på banan igen.

Össjö Hästsällskap står värd för sin första internationella fälttävlanstävling under midsommaren 2016 – samma år som kommunen fyller jämnt. Under firandet av Ängelholm 500 år finns flera evenemang och just Össjös tävling, där fri entré gäller, fick mest pengar av alla i form av 200 000 kronor.

– Visst är det väldigt roligt att kommunen väljer att tro på oss och satsar så att vi blir det största evenemanget under firandet. Vi räknar med en familjefest med marknad, mattält och mycket andra aktiviteter utöver tävlingen, säger föreningens Uno Yxklinten som är en av eldsjälarna bakom satsningen och fortsätter:
– Kommunens pengar betyder mycket för oss. Under första året är det svårt med stora sponsorer och vi är en så pass liten förening som gör allt det här – förra året var vi 30 medlemmar.

Genrep innan ponny-EM
Utöver Uno är det ytterligare en handfull personer, främst från Össjö HS styrelse, som ligger bakom utmaningen att driva fram den internationella tävlingen. Steget är stort från de H90-klasser som de körde i höstas och förra helgen. De planerade klasserna i midsommar är CIC*, CCI* och CICP** med en total preliminär prissumma på 115 000 kronor varav 56 000 i den långa enstjärniga klassen.
– Vi hoppas på gäster från exempelvis Danmark och Norge, men även från andra länder eftersom vi ligger bra till geografiskt. Ponny-EM går ju i Danmark senare i sommar och för en del kan den tvåstjärniga ponnyklassen säkert bli en bra genomkörare.

Eget material i hindren
Den kuperade banan löper bland annat genom ett hjorthägn och hindren som har byggts under året består främst av virke från gården. Banbyggare Lars Christensson har rådgivit och förklarat var vilka hindertyper ska placeras ut, medan Uno Yxklinten står för den kreativa utformningen och konstruerar hindren. Uno har lagt ner hundratals timmar på byggnationen sedan i vintras för att bli klar i god tid innan tävlingen och innan hans kurser i fölortopedi tar vid.
– Alla vi som är engagerade vill verkligen se till att det här blir bra och gör det till minne av Hugo Berch som byggde banan här på Össjö gård till Niklas Lindbäcks OS-satsning. Vi vill inte se banan förfalla och ser stor potential i den, säger Uno och tillägger:
– Vi ger tävlingen ett par år och ser hur det går. Vi bara måste få det att fungera – det är banan värd.


Uno Yxklinten har ägnat våren åt hinderbygge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden