Sverige
8 maj 11:36
Ridsportplus

Stort stall får föreläggande efter brister i hästhållningen

DjurskyddTvå hästar stod tillsammans i en ponnybox, tio åringar stod i en icke godkänd gruppbox utan att få daglig utevistelse och det fanns saker hästarna kunde skada sig på i en hage. Nu får stallägaren ett föreläggande från länsstyrelsen.

Stort stall får föreläggande efter brister i hästhållningen
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det handlar om ett större stall med uppfödning och mottagande av inackorderingar i södra Sverige.

  I ett föreläggande förbjuder aktuell länsstyrelse stallägaren att använda en gruppbox för unghästar i en loge fram tills dess att ett godkännande har kommit.

  Stallägaren kom in med en ansökan om övertagande av hästverksamhet med tillstånd till länsstyrelsen för några år sedan. Det handlade om ett tillstånd för yrkesmässig förvaring av närmare 70 hästar och på fastigheten fanns flera olika stallbyggnader. Tillståndet gavs och i samband med detta informerades stallägaren om att eventuella ändringar av stallar krävde förhandsprövning.

  Byggts om utan tillstånd

  Förra året framkom det att en gruppbox hade byggts på fastigheten utan att tillstånd hade sökts för detta. Länsstyrelsen informerade stallägaren om att gruppboxen inte ingick i det tillstånd som stallägaren hade och att gruppboxen behövde efterprövas för att kunna ingå i ett nytt beslut om tillstånd för verksamhet med djur, och att en ny ansökan därmed behövde lämnas in. En ansökan lämnades in i januari i år.

  Senare under 2024 framkom det att gruppboxen fortfarande användes och att hästarna i den ibland inte kom ut på flera dagar. Det var också problem med hur boxen var utformad och med brandsäkerheten. Dessutom upptäcktes att ett stall hade byggts om utan att tillstånd hade sökts för detta. Vid en inspektion som länsstyrelsen gjorde upptäcktes också att två hästar stod tillsammans i en box avsedd för en ponny samt att det fanns saker i en hage som hästarna kunde skada sig på, bland annat oskyddade fönster.

  ”Inte följt villkoren”

  Nu förbjuds alltså stallet att använda gruppboxen innan den är godkänd: ”Länsstyrelsen konstaterade att ni inte följt villkoren i ert tillstånd då större förändringar av verksamheten i förväg ska anmälas till länsstyrelsen, för att bli godkända för att säkerställa att förändringen lever upp till de lagkrav som finns. Detta hade du inte gjort med gruppboxen, trots att ni använde utrymmet till att hålla hästar i”, står det bland annat i beslutet om förbud.

  Om gruppboxen fortsätter användas utan tillstånd kan länsstyrelsen vidta andra åtgärder. Ett sådant skulle kunna vara att förbudet är förenat med vite.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden