Sportnytt
5 mars 2021 09:42

Sunshine tour avslutas efter befarat EHV-1-fall

Dödlig smittaSunshine tour i södra Spanien avbryter touren i förtid nu på söndag. Skälet är att en häst som står isolerad har neurologiska symptom som liknar EHV-1-viruset, även om den testat negativt.

Sunshine tour avslutas efter befarat EHV-1-fall
Jacob Hellström är en av ryttarna på Sunshine tour. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Roland Thunholm

Det är arrangörerna bakom touren som i ett pressmeddelande skriver om händelserna. Den sjuka hästen anlände till tävlingsplatsen Dehesa Montenmedio från sitt hemmastall i Belgien i början av februari och var då helt symtomfri.

Hästen tävlade under showens första två veckor liksom måndagen i vecka tre, 22 februari.

På fredagen, 26 februari, informerade stallets egna veterinär arrangörerna om att hästen hade fått feber, och den isolerades då omedelbart i ett stall mer än två kilometer från tävlingsarenan.

Samtidigt informerades FEI.

Symptomen tydde först på parasitsjukdomen piroplasmos, och den testades för både det och för rhinoneumonit, men med negativt resultat.

Efter några dagar gick febern ner, men på torsdagsmorgonen den 4 mars visade hästen för första gången neurologiska symptom

Det ledde till att arrangörerna tillsammans med FEI och statliga mydigheter beslutade att tävlingarna avslutas nu på söndag.

Jacob Hellström, en av de svenska ryttarna på plats, skriver på Facebook att folk är oroliga och har börjat lämna tävlingsplatsen, och att arrangören vill undvika att alla åker direkt.

”Det känns som om man bedömt att det är väldigt viktigt att inte skapa panik där hundratals hästar samtidigt och okontrollerat åker åt alla håll och bidrar ytterligare till eventuell smittspridning och kaos

”Tills vidare stannar vi kvar här för att inte bidra till eventuell smittspridning och för att så småningom kunna transportera hem våra hästar på ett säkert sätt. Förhoppningsvis stannar det vid ännu ett år med abrupt avslut av touren och vi slipper uppleva liknande vad man upplevt i Valencia”, skriver Jacob Hellström på Facebook.

Tävlingarna i Valencia har avslutats men många hästar hålls isolerade där. Det är närmare 80 mil från Valencia till Cadiz i södra Spanien där Sunshine tour arrangeras, med närmare 30 svenska ryttare.

Touren skulle från början ha pågått till 28 mars.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden