Bli en svampnördPå ingen tid alls är hästens bajs invaderat av svampar. Hur går det till? Och vad är det egentligen för svampar som växer på hästens träck? Matsvampar är det inte!
Svamp + hästbajs = naturlig process
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Säkerligen har du stött på svamp på gödselstacken, på träcket i hagen eller på någon bajshög som råkat ligga lite för länge någonstans. Men hur hittar svamparna dit?
– Svampsporer finns överallt. Både vi och hästarna andas in och äter svampsporer utan att vi noterar det. Vissa svampar har dessutom specialiserat sig på att gå igenom kroppen.
Det berättar Emma Johansson, svampnörd och vaktmästare på Umeå Ryttarförening sedan fyra år tillbaka. Hon understryker att det inte är farligt att andas och äta svampsporerna.
Att svamparna dyker upp på gödselstacken och på bajshögarna är bara en del av naturens nedbrytningsprocess.
– Naturen jobbar hela tiden med att bryta ner, svamparna är en viktig del av det, säger Emma.
Flera olika bläcksvampar
I sitt arbete som vaktmästare dyker hon hela tiden på svampar i hästarnas närmiljö. Svampar som lever av djurspillning brukar kallas koprofila svampar och det finns en hel rad av dessa. Till exempel bläcksvampar.
– Många har nog stött på bläcksvampar som växer upp på ett fåtal dagar och dagen efter bara är en geggig massa.
Bland bläcksvamparna finns flera sorter som trivs i hästbajs.
– Andra vanliga svampar man stöter på i hästbajset är gråbroking och gul kragskivling, berättar Emma.
Mögelsvamp
Ibland kan du notera att en vit hinna bildats på en träckhög. Då kan det vara mycel som bildats, eller så är det en mögelsvamp som tagit högen i besittning.
– Slungmögel kan se väldigt roligt ut. När man bara tittar ner på backen så ser det ut som vitt fluff, men tittar man närmare ser det ut som transparenta droppar med en svart prick, säger Emma, som ofta har en lupp med sig för att titta närmare på svampar hon dyker på.
– Har jag inte luppen använder jag mobilen till att zooma.
Ingen fara för förgiftning
Även i närmiljön kring hästarna finns en rad platser där svampar kan trivas. Som i spån, halm och på murkna trästaket. Men behöver man vara orolig för att svamparna är giftiga?
Nej, menar Emma.
– Hästar är väldigt duktiga på att selektera det de äter.
För den som börjat notera svampar i miljön kring sin häst uppmuntrar hon till att börja rapportera in till artportalen.
– För två år sedan hittade jag dyngguldskivling. Då fanns den bara inrapporterad vid två tillfällen, det ena på Öland och det andra i Uppsala. Men efter jag uppmärksammat det började fler rapportera in och då visade det sig inte var ovanlig utan fanns på väldigt många fler ställen.
Fakta
Fler vanliga svampar i hästmiljö
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på