Veterinärt
24 maj 2017 10:01
Ridsportplus

Svårt att förebygga lösa benbitar

Lösa benbitarOsteochondros, i vardagligt tal OCD eller "lösa benbitar, är ett relativt vanligt problem. Det upptäcks ofta när hästen börjar arbeta, men det är svårt att förebygga.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Osteochondros förekommer mest i has- och knäleder. Det har oftast visat sig drabba stora hästar och hästar som växer snabbt.

Många förblir symptomfria
När skelettets ben växer sker det i tillväxtbrosket. Vid osteochondros blir det en störning i den processen och det bildas ett tjockt brosklager i stället för ben. En del av brosket kan sedan förbenas och det blir en ”lös benbit” som egentligen inte alltid är lös, ofta är den förbunden med leden med brosk.
Dessa benbitar kan orsaka problem längre fram, men behöver inte göra det. Många hästar förblir symptomfria hela livet, beroende på var biten sitter.
Lösa benbitar kan också uppstå av frakturer, men det är en annan sak.

Snabbväxande utsatta
Studier har visat att dessa förändringar i princip alltid uppstår mellan födseln och sex månaders ålder, även om eventuella symptom sällan visar sig så tidigt.
Forskningen har än så länge inga klara besked om vi kan påverka detta med foder. Däremot verkar det finnas ett samband mellan att hästen är stor och har vuxit fort och förekomsten av OCD.

Balans i foderstaten
Att se till att såväl föl som sto har en balanserad och riktig foderstat under den här tiden är alltså klokt. Det handlar till exempel om att proteinnivån är anpassad efter det digivande stoet och att mineralerna är tillräckliga och i rätt balans.
Särskilt viktigt är det att ha koll om sto och föl står på stallfoderstat och inte går på bete. Även om mammans foderstat är näringsriktig och välbalanserad kan obalanser hos fölet uppstå genom att det äter de delar av mammans mat som det tycker verkar godast.

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden