Hoppning
28 oktober 2019 12:38
Ridsportplus

Svensk entreprenör hjälper filippinsk ryttare till OS

Siktar högtCamilla Andersson har nyss inlett ett väldigt speciellt samarbete med filippinska ryttaren Marie Antoinette Sarangaya ”Toni” Leviste. Den svenska entreprenören leasar ut sina hästar och målet är att kvala till OS i Tokyo – på mindre än tre månader.

Svensk entreprenör hjälper filippinsk ryttare till OS
Camilla Andersson, ägare till bland andra Paris och godkände hingsten Cornus Z går in i ett nytt samarbete med en filippinsk ryttare. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ni har döpt projektet till ”Mount Everest”. Varför?
– För att det är ett projekt som är ett verkligt utmaning. På bara två och en halv månad ska vi ha Toni kvalad till OS i Tokyo, på två för henne helt nya hästar.

Hur kom du i kontakt med Toni?
– Jag lärde känna henne för fyra år sedan, när hon hade köpt Maximilian av Anna Ohlsson och Fredrik Jansson och var hos dem och tränade. Samtidigt red jag min då åttaåriga Paris där i Onsala och sa till Toni att vill du ha en framtidshäst så är det denna du ska ha.

Men Paris hamnade hos Rolf-Göran Bengtsson?
– Men Paris hamnade hos Rolf-Göran Bengtsson?
– Ja, det var redan klart. Efter ett tag hos Rolf flyttade Paris till Erika Lickhammer. I sommar har Paris och en annan av mina hästar, High Nitro, varit utleasade till norska Lisa Ulven, som gick till YR-EM-final med Paris och tog dubbla NM-guld med High Nitro.
– När Toni ringde mig för två månader sedan och ville att jag skulle vara hennes manager och  leasa mina hästar i ett försök att kvala till OS, så kom Paris på tapeten. Så Toni fick flyga till Oslo och testa. Det gick fantastiskt bra och även med High Nitro.

Camillaandersson
Camilla Andersson och filippinska ryttaren Marie Antoinette Sarangaya ”Toni” Leviste. Foto: Privat

Hur matchar ni för att klara kvalet?
– Vi gjorde två tävlingar i Marocko, mest för att Toni skulle rida in sig på hästarna. Det gick över förväntan i fyrstjärnig Grand Prix. Nu gör vi Villamoura i Portugal och hoppas ta fler poäng och sedan blir det asiatiska mästerskapen. Toni rider i OS-kvalgrupp D och hon måste samla tillräckligt med poäng för att vinna gruppen för att få rida i Tokyo.

Vem är Marie Antoinette Sarangaya ”Toni” Leviste?
– Som ryttare har hon stor erfarenhet. Hon är 46 år och har bland annat tagit lagsilver i Asian Games och hon red senaste VM:et i Tryon. Hon har en jättestor gård i Manilla och en gård på bästa läge i Wellington.
– För några år sedan konverterade hon till islam och hon är strikt muslim.

Du själv då, vem är du?
– Jag startade från scratch. Jag är entreprenör och antar gärna utmaningar. Den här gången, med Toni, har jag dock ett noga framarbetat kontrakt.
– Jag är 49 år och rider och utbildar själv mina unghästar. Jag har nio stycken, förutom Paris och High Nitro bland andra Cornus Z (e Castelino v/d Helle-Coriano) som är godkänd i Zangersheide, sjuåriga Nossa for Fun och Malibou Heart som är tredje generationen Grand Prix-häst och egen uppfödning. Men just nu har jag lämnat allt, inklusive min 17-årige son, för äventyret med Toni.
– Projektet kan bli stort. Ett marockanskt tv-team följde oss andra veckan i Marocko och jag tänker livestreama på Youtube. 50 procent av intäkterna därifrån ska jag lägga i en fond för att hjälpa ungdomar utan egna ekonomiska medel som vill nå sina mål.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden