Avelsnyheter
23 november 2019 16:15
Ridsportplus

Svensk segerhingst i Oldenburg – såld vidare till Schockemöhle och Helgstrand

FramtidslöfteJohan Ifversons hingst blev inte bara premiehingst i Oldenburgförbundet - han slog även till och blev segerhingst i sin grupp. Ovanpå detta såldes han under auktionen vidare till Schockemöhle och Helgstrand för miljonbelopp. "Jag har haft på känn att han skulle kunna bli en av de fem bästa, det är en riktigt komplett hingst", säger Johan Ifverson.

Svensk segerhingst i Oldenburg – såld vidare till Schockemöhle och Helgstrand
Johan Ifverson med sin OS-segerhingst (e Conthargos - Balou du Rouet) tillsammans med visaren Arndt Schwierking. Foto: Oldenburger Pferdezuchtverband

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsport har tidigare skrivit om Johan Ifversons 2-åriga hingst (OLD f-17 e Conthargos u Belinda e Balou du Rouet) som under fredagen blev premiehingst i Oldenburgförbundet vid hingstpremieringarna i tyska Vechta (läs mer här).

Hingsten – som ännu inte fått något namn – blev under lördagen även segerhingst i sin grupp och utsågs som vinnare av ”Springpferdezuchtverband Oldenburg-International (OS)”. När Ridsport ringer upp Johan Ifverson berättar han att det väljs ut fem premiehingstar som tävlar om titeln segerhingst, och det utses en i varje årgång – en i hoppning och en i dressyr. Johan var själv inne i arenan och visade upp hingsten när han vann titeln.

Här kan du se när Johan springer ärevarv med sin hingst:

Johan berättar också att hingsten precis blivit såld vid Oldenburgförbundets auktion.
– Han såldes för 230 000 euro och till Schockemhöle och Helgstrand, säger Johan Ifversson glatt.
– Det var jätteroligt att han hamnade där, och det öppnar kanske upp för att Helena Torstensson kan få honom till Flyinge i framtiden. Det vore roligt.

Första – och sista – egna uppfödningen

Den 2-åriga hingsten är Johans första egna uppfödning. Även den sista, om det blir som Johan planerat.
– Jag föder inte upp hästar egentligen utan jag brukar köpa in dem som föl.

Att det ändå blev ett föl berodde på att Johan köpte in modern Belinda när hon var tre år. Han visste inte riktigt vad han skulle göra med henne då, och tänkte att det kanske skulle passa att ta ett föl på henne. Belinda betäcktes först med Diamant de Semilly men tog sig inte.
– Då frågade jag Helena Torstensson vilken hingst hon trodde skulle passa på en Balou du Rouet-dotter, och hon tipsade om Conthargos.

Hingstungen som föddes var något extra redan från början, och han blev redan under sitt första år utsedd till bästa föl i hela Tyskland. Hingsten är både född och uppvuxen i Tyskland, men Johan har hela tiden haft kontakt med honom.
– Jag har följt honom jättemycket, förklarar Johan.
– Ända sedan föruttagningen har jag haft på känn att han skulle kunna bli en av de fem bästa, han är en riktigt komplett hingst.

Något större firande väntar dock inte för Johan. Kanske blir det ett glas vin under kvällen, men några större utsvävningar blir det inte.
– Det är snart måndag igen, skrattar Johan.

Modern tävlas av Antonia Andersson

Några fler föl har modern Belinda inte fått, men kanske blir det så att Johan låter ta ett embryo på henne till våren. Halva stoet är sålt till hoppryttaren Antonia Andersson som är stationerat i Holland, och Belinda tävlas av Antonia.
– Hon är sex år nu men har varit lite sen. Jag tror de är uppe på LA-nivå nu, säger Johan.

Omdömet för Johans 2-åriga hingst blev att han var mycket väl presenterad och av modern typ. Han imponerade med noggrann hoppning, snabb reaktion med mycket bra frambensteknik och med framtiden för sig. Han beskrevs som ett gott exempel på en väluppfödd hingst med ett bra sportblod på mödernet, och den totala paketeringen av honom övertygade så han var väl värd sin championtitel.

Ol_siegerhengst-v.-bon-coeur_gr.-feldhaus
OL-champion blev en hingst efter Bon Coeur-De Niro. Här ses han med uppfödaren Sigrid Schmidt och hennes partner, samt Jan-Dirk Gießelmann som är en son till visaren. Foto: Oldenburger Pferdezuchtverband

Bon Coeur-son OL-Champion

Segrare bland ”Verband der Züchter des Oldenburger Pferdes e.V. (OL)” blev en hingst efter Bon Coeur-De Niro, uppfödd av Sigrid Schmidt. Han berömdes för sina underbara rörelser i alla tre gångarter, han lovordades för sin karisma och energi. Fadern Bon Coeur blev reserv tysk champion två gånger om innan han kom till Sverige där han idag tjänstgör som avelshingst och även tävlas av Caroline Darcourt.

Bon Coeur-sonen blev den dyraste hingsten vid Oldenburgförbundets auktion då han klubbades för 660 000 euro.

Härstamningen på Johans hingst

Resultat Verband der Züchter des Oldenburger Pferdes e.V. (OL)
Resultat Springpferdezuchtverband Oldenburg-International e.V. (OS) 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden