Avelsnyheter, Hoppning
24 juni 11:41
Ridsportplus

Svensk uppfödning OS-reserv för Kanada

StjärnaHon visade framhovarna redan som unghäst, men att SWB-stoet Northern Light skulle nå hela vägen till en OS-trupp var inte något uppfödaren Ingrid Ragnarsson hade gissat på. "Hon är inte en flashig häst som hoppar hus", säger hon om stoet som nu är OS-reserv för Kanada.

Svensk uppfödning OS-reserv för Kanada
Olivier Philippaerts med Ingrid Ragnarssons uppfödning Northern Comme Plot - numera Northern Light - på unghäst-VM 2018. Foto: Peter van den Bulck

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Northern Light (sto -11, e Plot Blue-Contender, uppf Ingrid Ragnarsson, äg Artisan Farms) fick namnet Northern Comme Plot när hon föddes hemma hos Ingrid Ragnarsson för tio år sedan, men efter att ha flyttat till den kanadensiska landslagsryttaren Tiffany Foster går hon nu under nytt namn.

Stoet reds som unghäst av Ingrids dotter Unni Ragnarsson, med framgångar i Falsterbo och Breeders. Efter en fin placering som 6-åring såldes hon till Ludo Philippaerts, Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson, innan familjen Philippaerts helt tog över stoet och red henne till placering på bland annat unghäst-VM som 7-åring. 2019 flyttade Northern Light till Tiffany Foster, som tagit henne upp till högsta nivå.

Ingrid Ragnarsson, Unni Ragnarsson, Northern Comme Plot
Unni Ragnarsson åkte till Breeders med Northern Comme Plot som ett kul äventyr. Väl på plats fick uppfödaren Ingrid Ragnarsson ett bud hon inte kunde säga nej till. Foto: Roland Thunholm

Under natten till torsdagen fick Ingrid Ragnarsson veta att hennes uppfödning är uttagen till OS-truppen med Tiffany – ekipaget är ett av två reserver på hemmaplan, bakom uttagne Mario Deslauriers med Bardolina 2. Kanada förlorade sin lagplats på OS tidigare i år, efter att hoppryttaren Nicole Walker diskats under kvaltävlingarna, vilket gör att landet endast får skicka ett individuellt ekipage till OS i hoppning.

”Lite chockartat”

När Ridsport når Ingrid Ragnarsson är det en glad uppfödare som svarar i telefon.
– Det är lite chockartat nästan, hon är ju bara tio år. Och Tiffany har många andra bra hästar, så det känns jätteroligt, berättar hon.

Att Northern Light skulle nå hela vägen var kanske inget Ingrid Ragnarsson hade gissat när det bruna stofölet växte upp hemma på gården i Kalix.
– Hon har varit fin sedan födseln, men jag trodde nog inte att hon skulle gå så här långt – det vågar man väl i och för sig aldrig tro.

– Hon har alltid varit väldigt försiktig och gjort det hon ska, men hon har inte varit en flashig häst som hoppat hus. Istället har hon hoppat det hon har behövt och det har hela tiden funnits en växel till, som har visat sig när allt har ställts på sin spets – då finns det mer att ta. Hon är en otroligt härlig häst, konstaterar Ingrid.

Starkt möderne

Ingrid Ragnarsson har sysslat med avel lite mer seriöst sedan 2006, och på gården finns en del syskon till stjärnan Northern Light. Bland annat är hennes syster dräktig i år.
– Mamman dog 2016, men hon har ett väldigt bra möderne så det finns att brås på, på mammans sida finns det de som har gått det allra största.

Ingrid berömmer Tiffany Fosters ridning, och i kanadensiskans stall har SWB-stoet gjort sig populär.
– Tiffany rider henne så otroligt bra, de passar verkligen ihop – det krävs ju också för att de ska få ur sig det där som finns där. Hon är otroligt snäll och enkel, en jätterar häst. Jag vet att hon är stallfavorit hos Tiffany, säger Ingrid och skrattar.

Se en av Tiffany Foster och Northern Lights rundor från tidigare i år:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden