Sport
9 juli 2016 18:22

Tjeckisk debutant vann derbyt – SWB-Cyklon tvåa

(Uppdaterad) Bo Lindroos uppfödning Cyklon är en baddare på att hoppa med Shane Sweetnam. I Falsterbos traditionsenliga derby blev de tvåa efter Tjeckiens Ales Opartny som vann sin första derbystart någonsin. Irma Karlsson och Henrik von Eckermann fixade svenska placeringar.

Tjeckisk debutant vann derbyt – SWB-Cyklon tvåa
Cyklon har redan vunnit två klasser i Falsterbo med Shane Sweetnam. LottaGyllensten

Det var ytterst nära att bli en halv-svensk seger i Falsterboderbyt genom Cyklon (SWB, hingst f-01 e Cardento-Cortus, uppf Bo Lindroos) och hans irländska ryttare Shane Sweetnam. De landade på fyra fel i omhoppningen, precis som Ales Opartny med Avocaro (val, f-06, e Acodetto I-Calvaro) som var några sekunder snabbare på sina 55,18. Det var den första tjeckiska segern på Falsterbo Horse Show.
– Att ingen tjeck har vunnit här är ju för att vi aldrig har varit inbjudna hit tidigare, säger vinnaren genom sin tolkande chef d’equipe och får pressuppbådet att skratta.


Premiärseger för Tjeckien.

Ales Opartny, 35, såg till att vinna sitt första derby någonsin och lutar sig mot fälttävlansmeriter som guld i tjeckiska junior– och YR-mästerskap. Han missade precis att kvala till OS i Rio, men en derbyseger med nära 250 000 kronor i förstapris är såklart en fin tröst.
– Jag kör gärna derbyt igen, om vi nu skulle bli inbjudna, säger han med ett leende.

Många kände sig kallade till dagens utmaning, men bara två tog sig igenom den långa maffiga derbybanan felfritt.
Redan vid start nummer fyra, Ales Opartny och Avocaro, kom den första felfria rundan.
Några fler var sedan ytterst nära att klara det, inte minst Irlands Billy Twomey med Diaghilev som faktiskt landade felfritt innan bakbommen på den allra sista oxern slutligen rullade av och fick publiken att tjuta av besvikelse.

Annars var det som så många gånger förr den vita oxern just efter den branta banken som skördade flest offer. Nersprånget i pulvermangraven var mindre populärt hos ett par hästar, likaså uthoppet från banan. Där tog det bland annat stopp för norrmannen Geir Gulliksen som föll av och nästan landade i publiken. Turligt nog hade han säkerhetsvästen på.

Sluttningen ner för banken blev allt lerigare och när sista ekipaget, derbyrutinerade Cyklon och Shane Sweetnam, kom in var det rejäla bromsspår i bankens gräs och riktigt klaffsande längs långsidan. De har redan tagit två segrar i Falsterbo och betade nu av svårighet efter svårighet och såg till att publiken fick njuta av omhoppningen efter att Cyklons två (!) tappskor hade kommit på plats igen.

Fullsatt när det är derbydags.

Redan efter de tidigare vinsterna på FHS har Shane ivrigt bedyrat vilken tävlingsindivid Cyklon är. Hästen, som tidigare reds av Niklas Arvidsson i Sverige, ställde på nytt upp på bästa sätt.
– Vi har vunnit allt och känner varandra så väl vid det här laget. Det är förstås att det hjälper när man exempelvis ska ner för den leriga banken. Man kan väl säga att vi har en överenskommelse som funkar väldigt bra, säger Shane om sin hingst.

De har varit ett par sedan 2012 och kamperar tillsammans i hästmeckat Wellington i USA, där som bekant Shane har även Cyklon-sonen Cobolt. I höstas drabbades Cyklon av tarmproblem och fick vara kvar i Belgien för att opereras och sedan återhämta sig. Sedan återkomsten på tävlingsbanorna i februari har hingsten visat toppform och vunnit många av sina starter i 1,45-1,50.


Irma taktikar med Douglas Lindelöw.

Irma Karlsson blev bästa derbysvensk idag genom sin åttondeplats med Balahe. Resultatet var åtta fel och en kanontid på 151,77 som hade blivit en solklar tredjeplats om en bom hade legat kvar. Henrik von Eckermann med Clinta, som för övrigt tappade en sko redan i tvåkombinationen vid huvudläkatren, landade på lika många fel. Tiden var ganska precis 30 sekunder längre än Irmas och Henrik la beslag på den sista placeringen som tolva.


Clinta och Henrik flög.

Foto: Roland Thunholm
Resultat
HÄR kan du spana in allt som har hänt på Falsterbo Horse Show.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden