Distansritt
12 augusti 2019 18:08
Ridsportplus

Svenska EM-laget på väg till England

MästerskapPå lördag den 17 augusti ska det svenska laget i distansritt försöka försvara sitt EM-brons 2017 i Euston Park i England. Under måndagen samlades de i södra Sverige för att gemensamt köra till Holland och färjan till Harwich, med nattstopp utanför Bremen i Tyskland. Ridsport har intervjuat de svenska mästerskapsryttarna inför utmaningen.

Svenska EM-laget på väg till England
Chaman och Josefin Blom Lugn debuterar i distansrittens landslag på EM i England. Arkivfoto från 2014. Arkivbild: Ulf Lonäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Euston Park ligger utanför Thetford i Suffolk och nära den östra kusten i England och banorna brukar anses som tekniska med många tvära vägbyten och flacka men småkuperade.

    Han är stark, går fram överallt, och är som ett ånglok som bara tuffar på. Jessica Holmberg om Prince of Shades ox.

    Det är inte bara det svenska EM-laget som åker till England. På söndagen rids internationella klasser på 120 och 80 km för både seniorer och young rider och där har totalt åtta svenska ekipage anmält sig.

    Så ser lagen ut

    Ett EM-lag i distansritt består av minst tre och högst fem individuella ekipage plus två reserver. De fyra bäst placerade individuella ekipagen från varje nation med godkänd veterinär slutbesiktning direkt efter målgång bildar sedan laget i lagtävlingen. För att laget ska vara ett lag och kunna placeras måste minst tre ekipage från varje nation ha en godkänd veterinär slutbesiktning. På EM och VM måste hästarna vara minst 8 år.

    I EM-laget 2019 finns ett ekipage och två ryttare från bronslaget på EM 2017 i Bryssel. De fyra som anmäldes den 6 augusti är: Jessica Holmberg/Prince of Shades ox, Emma Svanäng Jinnestål/Baronez Wilda ox, Josefin Blom Lugn/ Chaman ox och Anneli Ohlén/FF Lawrence ox.

    Medaljhistorik

    Kan Sverige rida hem en fjärde EM-medalj? Det första Europamästerskapet i distansritt avgjordes i Florac i Frankrike 1984 och Sverige skickade ett lag första gången 1987 och då till Tyskland. På EM 1993 i England tog Sverige silver både individuellt  och med laget, och 2017 lagbrons. Individuellt blir det mycket tufft att vara bland de tio bästa även om det hände både 2015 och 2017 och allt är möjligt i distansritt.

    Både Frankrike, Spanien, Italien och Portugal är stora och starka nationer i europeisk distansritt. Danmark avstår EM och Norge har bara två individuella ekipage.

    I årets EM är 67 ekipage och 12 lag från 20 nationer anmälda. Det svenska laget borde kunna vara bland de fem bästa, en bra dag, trots att de bästa EM-pallagen på senare år oftast har ett snittempo på över 20 km/tim och Sverige inte riktigt är där i år. Ett nytt lagbrons är alltså möjligt och 2017 red det svenska laget in på de individuella platserna 10, 26, 27 och 28.

    Ridsport ställde två frågor till EM-ryttarna: Vad kan du som ryttare tillföra laget? Vilka är din hästs plus och minus?

    Jessica Holmberg, Simlångsdalen, Prince of Shades ox
    Jessica är 50 år och är med 14 040 genomförda tävlingskilometer, varav ett VM och tre EM, den klart mest rutinerade ryttaren i årets EM-lag. Prince och Jessica ingick i EM-laget 2017.

    – Erfarenhet. Jag har tävlat i Euston Park och vet hur naturen och banorna kan se ut med till exempel ganska mycket vatten som ska passeras flera gånger. Mästerskapsrutin är en klar fördel för man vet hur man ska hantera olika situationer framförallt i stora startfält, säger Jessica.

    Prince of Shades ox, skimmel val. f. 2004 och uppfödd av Jessica. Har 1.912 km och 3 genomförda 160 km.

    – Han är stark, går fram överallt, och är som ett ånglok som bara tuffar på. Han är lugn i starten (och det är viktigt speciellt vid masstart och stora startfält) och stressar inte upp sig med undantag ibland i vetgates. Minus är just hans råstyrka och att han alltid vill vara först speciellt i klungor och jag har nästan hela loppet ett ton i händerna. Ensam är han lite lättare att rida. Han gick på 16,8 km/tim förra året i Euston och borde ha form för att klara runt 18 km/tim en bra dag.

    Emma Svanäng Jinnestål, Mariestad – Baronez Wilda ox
    Emma är 37 år och har 2 970 tävlingskilometer. Red i bronslaget 2017 med sin andrahäst TS Coyote, men valde Wilda ”helt enkelt för att hon i år är bättre och mer lågpulsad”.

    – Jag är nog bra på problemslösning och på att peppa och se till att vi har kul. Men jag vet vad som krävs och känner mina begränsningar, säger Emma.

    Baronez Wilda ox, skimmel, sto f. 2006 uppf. Camilla Moberg. Har 1006 tävlingskilometer och en genomförd 160 km.

    – Wilda är socialt bättre än TS och snabb i vetgates där hon kan kapa lite tid. Är liten och smidig och passar på alla underlag. Är bra på att koppla av under obligatoriska vilan i vetgate och att slå på när vi sadlar igen. Med 22 i vilopuls är hon snabbpulsad i vetgates (där tiden stoppas). Men trots att hon är ett matvrak så är hon svår att få upp i hull. Ändå har hon fått flera Best Condition av veterinärerna genom åren.

    Josefin Blom Lugn, Rånäs, Chaman ox
    Josefin är 26 år och har 4 342 tävlingskilometer. Tog med Chaman guld på lag-SM 80 km 2016 och red hem ett SM-silver på 160 km 2018. Kom in i landslagets spetsgrupp i år och landslagsdebuterar på EM.

    – Jag är en lagspelare som kan kompromissa, och hela mitt upplägg går ut på att rida för ett lag, säger Josefin.

    Chaman ox br. val. f. 2005. uppf. Anna Rosén. Har 2.722 tävlingskilometer och tre genomförda 160 km.

    – Han vill mycket, kan lätt bli lite för taggad och behöver springa av sig i början av loppen. Han är inte snabbast till puls i vetgates och kan tappa tid. Hans uteslutningar har bara berott på hög puls (7 gånger på 40 starter sedan 2010) men har ändå en bra fullföljandeprocent. Men han är en stark och stor maratontyp på 160 cm som är mycket dressyrtränad, och klarar långa resor och färjor bra.

    Anneli Ohlén, Mullsjö, FF Lawrence ox
    Annelie är 40 år och har 8 255 tävlingskilometer. Tog guld på YRSM 120 km 1998 och SM-guld 2008 och 2017 på 160 km. Red tuffa VM i Malaysia 2008 med SM-guldhästen Nowator men missade maxtiden i vetgate 4.

    – Jag har elva genomförda 160 km och är ganska bra på att bedöma farthållning utan GPS. Samma jobb hade jag i bronslaget i Bryssel 2017. Mästerskap med stora startfält och mycket som händer är tuffare än ett vanlig lopp i distansritt, och det är en fördel att jag både ridit och varit landslagsledare på flera mästerskap, säger Annelie.

    FF Lawrence ox skimmel. val. f. 2011. uppf. Frode Flate. Har 936 tävlingskilometer och en genomförd 160 km.

    – Han är den mest lovande åttaåring jag haft och jag fick honom som ettåring. På Unghäst-VM 120 km 2018 i Slovakien landade han på plats 23 på 17,0 km/tim, och när han kvalade in på 160 km och till EM på samma bana i april i år var han sexa på 14,5 km/tim. Galoppen är hans stora styrka och jag red hela unghäst-VM i galopp. Han har musklat på sig i vinter, är lite tittig men han har fattat vad distansritt handlar om, och ska vara som bäst om två år men är fortfarande en unghäst, säger Annelie.

    Satsar på lagmedalj

    Årets svenska EM-lag i distansritt satsar bara på en ny lagmedalj och även om de fyra ekipagen har lite olika förutsättningar så är alla lika viktiga i laget. Distansryttarnas internationella valspråk är ”Att genomföra är att vinna” och det kan faktiskt räcka ända till medalj i distansritt.

    Broavgifter, vägtullar nattstopp och två färjor från Sverige till England hamnar på över 16 000 kronor. Plus cirka 150 mil bil med släp (räknat från Jönköping) en väg till tävlingscentrum. Därför använde flera av EM-ryttarna också crowdfunding, bland annat via distansrittens olika grupper på Facebook, och distansryttarfolket ställde upp.

    Transportbidrag

    En sponsor från Förenade Arabemiraten sponsrar med generösa transportbidrag enligt FEI:s EM-proposition, men ej i EM-klassen då man troligen antar att de nationella förbunden betalar alla resekostnader för sina landslag. I Sverige betalar SvRF startavgiften och ett EM-bidrag på 10 000 kronor till varje ekipage, men som bara täcker en del av den totala kostnaden för ett ekipage som hamnar runt 30.000 kronor. Varje ekipage måste också ha flera ”hinknissar” (grooms) som flyger över och servar med en hyrbil på flera ställen runt banan.

    I alla de andra internationella klasserna får alla som godkänns i den första veterinärbesiktningen och startar ett transportbidrag på 500 pund. Genomför man första sträckan av loppet med godkänd veterinärbesiktning får man ytterligare 500 pund. Genomfört lopp med godkänd slutbesiktning ger 500 pund till, alltså totalt 1 500 pund (cirka 17 500 kr). Totala prissumman är 160 000 pund i de internationella klasserna och i EM 5 000 pund varav 32 000 i lagklassen och 18 000 i den individuella klassen. Festivalen i Euston Park under sex dagar i augusti har den högsta totala prissumman i internationell FEI/CEI distansritt under 2019.

    Fotnot: Jessica blev tvungen lasta reservhästen PQ Solero på måndagsmorgonen i stället för Prince of Shades. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden