Distansritt
27 juni 2015 20:30

Svenska lagguld i distansritt

Det blev lagguld både för seniorlaget och laget med young rider, där Night Zool och Caroline Myhrman red hem det individuella guldet till Sverige i lördagens Nordisk-Baltiska Mästerskapen i distansritt i Kristinehamn. En tråkig upplösning på slutsträckans 20 km bäddade för nytt individuellt norskt seniorguld.

Svenska lagguld i distansritt
Det svenska guldlaget seniorer fr v Sokrates/Camilla Kvarnström, Elopolda/Sara Henriksson, King Peak/Annelie Eriksson och Barett/Caroline Pont. Ulf Lonaes

Seniorklassen avgjordes på en internationell CEI** 120 km med 39 ekipage från Sverige, Norge, Danmark Finland och Estland, där alla utom Estland hade nödvändiga minst tre ekipage i lagtävlingen.

En klunga, som drogs av två individuella svenska ryttare från Stall Gillmyra utanför Stockholm, dvs Ingrid Boström med medryttare, satte upp tempot till 18-19 km/tim på de första milen, Bakom blev det snabbt flera småklungor med tidigt allt längre avstånd mellan tät och kö.

Nyheten med att hela första sträckans 36 km hade delats upp i fyra delsträckor (4 km+ 3×10,5 km) togs emot positivt av både ryttare och framförallt serviceteamen eller hinknissarna som distansryttarna säger. Uppdelningen innebar att ekipagen kom tillbaka till startplatsen efter varje delsträcka och hinknissarna kunde samlas på ett över hundra meter långt led på upploppet. Och redan i vetgate 1 kunde man ana att guldmatchen skulle stå mellan Sverige och Norge.

Och så blev det, men inte utan missöden. Inför sista sträckan hade det varit det minuttajt mellan norska elitryttarrinnan Olaug Espeli Carstensen som red norskuppfödda arabhästen Yassir II, och Annelie Eriksson på förstahästen King Peak. Bakom jagade Sveriges andra lagekipage Elopolda/Sara Henriksson. Men sedan var det 30 minuter eller mer till det övriga startfältet.

Sista sträckans 20 km blev en uppgörelse om vägval. Olaug gick ut med två minuter på Annelie som satte högsta fart och passerade Olaug vid en vägdelning. Där avgjordes guldstriden. Båda ryttarna svänger av åt fel håll, men en av dem får hjälp av hästen medan den andra fortsatte.
– Vi åkte till tävlingsplatsen några dagar före tävlingsdagen, och gjorde en träningstur på hela den sista sträckan. Yassir, som är en herre med mycket egna idéer, ville inte att vi skulle svänga in på gul bana och talade om det tydligt för mig. Det gjorde att jag vände tillbaka och såg att det var fel väg, så hästen räddade faktiskt min andra guldmedalj på NBM, säger Olaug som dessutom gick omkull på asfalten när hästen skyggade och tvärnitade och hon red i mål med en blodig armbåge och ont knä.

Både Olaug och Annelie arbetar med hästar och och tränare i distansritt på heltid.
– Jag är fruktansvärt besviken på mig själv och att jag lurade hästen att gå 8 km för långt. Han gick så himla bra hela dagen och gjorde allt jag bad honom om, säger Annelie med gråten i halsen, som om några dagar åker till Italien för tävla den italienska  hästen Penelope del Ma som hon senare i år ska rida på Unghäst-VM.

Det blev ett enkelt guld för Olaug och backstarka Yassir i mest trav de sista kilometerna, och Yassir kan bli hennes EM-häst. Sara Henriksson och Elopolda låg på en klar bronsplats nästan hela dagen. På sista sträckan gick de båda ut runt 10 minuter bakom Annelie och satte upp ett tempo på 28 km/tim för att försöka nå en silverstrid. Det lyckades. Individuellt guld till Yassir II och Olaug Espeli Carstensen på 5.54,13 tim/20,3 km/tim. Silver till Sara som bara var 59 sekunder bakom och på söndagen belönades med Best Condition av veterinärerna från Sverige, Tjeckien och Polen. Annelie och King Peak var trots den långa felridningen bara drygt åtta minuter från guldet på 19,8 km/tim  När sedan 18-årige högt meriterade arabhingsten Sokrates och Camilla Kvarnström tog en fjärdeplats i slutbesiktningen så var Sveriges lagguld klart. Silvret till Finland och bronset till Norge.

Det var 13 ekipage med young rider från fem nationer som red mästerskapet på en CEI* 80 km, men Danmark hade, bara ett ekipage, så det blev bara fyra lag. Både Sverige och Norge tappade en häst i vetgate 2.

Lagekipaget Caroline Myhrman och varmblodiga travaren Night Zool avancerade hela dagen från en fjärdeplats till individuellt guld på 4.03,46 tim/19,7 km/tim, och lade grunden till Sveriges lagguld på 13.29,54 tim.
– Hon är som gjord för distansritt. Pulsar ned snabbt och gillar att gå i skogen, och det här var vår andra seger. Kanske debuterar vi på 120 km i år, men jag har en 4-årig och en 8-årig arab också som tränas för distansritt, säger värmlandsryttaren Caroline, 17 år, som går på Naturbruksgymnasium.

Silvret till Azala Zerah och Susanne Neset, Norge, knappt tolv minuter bakom. Susanne skrek och pappa Arild grät av glädje när de fick Best Condition som bland distansryttarna nästan räknas som finare att få än en seger. Bronset till Nietopertz och Victoria Boberg.

De norska ungdomarna red hem lagsilvret på 13.56,51 tim, och riktigt roligt var det att Estlands YR-lag med bara tre ekipage kunde klara bronset på 16.39,49 tim..

Nästa års NBM går inte som vi först trodde i någon av  baltstaterna utan i Danmark. NBM 2017 går däremot i Litauen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-