Sportnytt
28 juni 2021 14:41
Ridsportplus

Svenska OS-lagen i dressyr och fälttävlan klara

OS i TokyoInte helt oväntat kommer Patrik Kittel att vara ett av Sveriges starka namn i kampen om OS-medaljerna. På fälttävlanssidan hittar vi också ett starkt mästerskapsankare men även något av en överraskning. Det stod klart när Svenska Ridsportförbundet under måndagen offentliggjorde de svenska OS-lagen i dressyr respektive fälttävlan. Här hittar du hela OS-trupperna och kommentarer av förbundskaptenerna Bo Jenå och Fredrik Bergendorff.

Svenska OS-lagen i dressyr och fälttävlan klara
Återblick till EM 2019 där de svenska dressyr- och fälttävlanslagen kammade hem flera medaljer.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett flertal länder har redan offentliggjort sina OS-lag och det svenska hopplaget släpptes i samband med LGCT i Stockholm. Under måndagen fick vi också veta vilka dressyr- respektive fälttävlansryttare som ska representera Sverige vid OS i Tokyo när Svenska Ridsportförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté bjöd in till en digital presskonferens.

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå presenterade först dressyrlaget, vilket är samma lag som kammade hem bronsmedaljen vid EM i Rotterdam 2019. OS-laget utgörs således av Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF, Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD, Juliette Ramel och Buriel K.H. samt Antonia Ramel och Brother de Jeu.
– Formen är verkligen på topp. Vi kommer från den senaste fyrstjärniga tävlingen i Le Mans med svenskt på plats ett, två och tre, jag vet inte om det någonsin hänt förut, sa Bo Jenå.

Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel rider i laget. Antonia Ramel är reserv på plats i Tokyo.

Med i karantänen och precamp i Aachen följer även Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj samt Jeanna Högberg och OS-hästen Lorenzo. Jeanna Högberg har pekats ut lite som en joker inför uttagningen, både med tanke på Jeannas mästerskapserfarenheter och att hästen tidigare blivit femma på OS, men ekipaget landade alltså slutligen som reserv.
– Jag har resonerat med både ryttare och hästägare och vi har kommit överens om att rollen som reserv är det som passar bäst just nu, sa Bo Jenå.

Utmanare i fälttävlanslaget

Fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff berättade sedan att han har tagit ut rutinerade Ludwig Svennerstål och Balham Mist samt Louise Romeike och Cato S till Tokyo, och överraskade sedan med att presentera utmanartruppens tillika OS-debutanten Therese Viklund med hästen Viscera som tredje ryttare. Viklund har liksom Svennerstål sin bas i England, OS-förberedelserna har fungerat bra trots lockdown.
– Therese Viklund är en riktig fighter. Hon har ridit alla fyra fyrstjärniga tävlingar som har gått på våren här i England, och det har gått otroligt bra i alla fyra. Hon är nästan den ryttare som har de bästa resultaten just nu av de svenska ryttarna. Det ska bli väldigt kul att se henne komma in och slåss i de här sammanhangen, sa Fredrik Bergendorff som även berömde Viklunds starka dressyr.

Fjärde ryttare och reserv är ingen mindre än mästerskapsankaret Sara Algotsson Ostholt med hästen Chicuelo, som är den häst som ”kanske har aningens mindre erfarenhet än de andra tre hästarna”, enligt Bergendorff.
– Sara är inte vilken reserv som helst, och det känns väldigt bra att ha med henne till Tokyo.

Med i karantänen följer även Malin Petersen och Charly Brown 311 och Malin Josefsson och Golden Midnight samt Ludwig Svennerståls EM-häst El Kazir SP och Louise Romeikes Utah Sun.

Nya OS-formatet påverkar

Det nya OS-formatet där lagen består av tre ryttare och ingen så kallad ”drop score” har påverkat både dressyren och hoppningen.
– Det gör faktiskt det hela extra spännande, sa Bo Jenå.
– Tyskland som är en av de starka nationerna tycker inte det här upplägget är speciellt bra. De har alltid klarat sig med fyra bra ryttare, det har inte spelat någon roll om en har en dålig dag, för det har alltid funnits någon som kan täcka upp. Nu finns det ingen backup, inte ens för dem. Det gör att de är mer sårbara. Alla måste rida så bra de någonsin kan.

– För oss har det inneburit att vi måste tänka lite mer på säkerhet. Om tre ryttare av fyra lyckades var det tidigare fortfarande väldigt bra, nu är vi i en situation där det blir väldigt dyrt att göra misstag i terrängen. Och det blir väldigt dyrt om någon inte avslutar i terrängen, sa Fredrik Bergendorff.

Svår uppladdning

Bägge förbundskaptenerna pratade om att uppladdningen varit svår med tanke på först ett framflyttat OS och sedan ett 2021 som också präglats mycket av oförutsägbarhet och inställda tävlingar. Dock har det inte bara varit till en nackdel, menade Bo Jenå och hänvisade till att hästarna även fått en chans att vila mer än vad som är vanligt inför ett stort mästerskap.
– Vi har haft en ganska kort förberedelse, men vi vill ju lägga formtoppen i slutet av juli. Nu har vi kunnat vässa upp till högsta nivå i Frankrike och känner oss rätt lugna med det.

– Jag säger som Bosse, vi hoppas också att formtoppen kommer vid rätt tillfälle. Det känns lite som att vi har hoppat från tävling till tävling, men det känns ändå som att resultatet har blivit bra, sa Fredrik Bergendorff.

Sveriges medaljchanser

Ingen av förbundskaptenerna ville riktigt sia om de svenska medaljchanserna, men geisten gick inte att ta fel på.
– Vi har några lag framför oss, som Tyskland och England, som vi vet är bättre än oss på pappret. Men vi vet också att vi kan hålla ihop laget väldigt bra, och om vi lyckas med det tror jag att vi kan komma väldigt långt, sa Fredrik Bergendorff.

– Vi pratar inte medaljer inom dressyren, vi vet vad vi kan prestera och vi har gjort det förut. Hästarna är i form och en bra dag presterar vi i världsklass. Men det är ryttarna som rider och domarna som dömer, och sedan får vi se, avslutade Bo Jenå.

Definitiv OS-anmälan ska göras senast den 5 juli.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden