Sportnytt
17 juni 2021 10:28
Ridsportplus

Tre ekipage i OS-lagen ger nya utmaningar

OS i TokyoTre ekipage i stället för fyra. Och allas resultat räknas. Det är den stora nyheten inför sommarens OS i Tokyo, som förmodligen innebär färre OS-debutanter, ökad anspänning för ekipagen och en kalkylerad fördel för ett av de svenska lagen.

Tre ekipage i OS-lagen ger nya utmaningar
Vid OS i Tokyo var det tre ryttare i laget som gäller. Illustration: Mattias Lundgren

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Jag tror att vi kommer att få se väldigt få nykomlingar på OS i Tokyo när allas resultat nu ska räknas. Det brukar alltid vara några uppkomlingar som får chansen annars, säger hoppryttaren Henrik von Eckermann, som har två OS på meritlistan och är högaktuell för Tokyo.

    Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona gör sitt första OS.
    – Jag har ju inget att jämföra med, men jämnheten hos ekipagen kommer att vara jätteviktig. Att ta med någon som ibland vinner en klass och ibland vägrar ut sig är inte aktuellt, säger han.

    – Samtidigt beror det på vilken attityd du har när du går in i tävlingen. Att åka dit bara på säkerhet och som bäst komma på 17:e plats är ju inte roligt heller, säger fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff.

    Han tror att tävlingen kommer att bli mer ”intressant” med det nya upplägget:
    – Säkerheten i att ekipagen som jag tar ut kan avsluta tävlingen blir ju ännu viktigare. Samtidigt är det så att de bästa fyra ekipagen är bäst oberoende av hur reglerna ser ut, fortsätter han.

    Varenda misstag på banan räknas

    Dressyrens förbundskapten Bo Jenå tror att det mentala kommer att få ännu större betydelse när varenda misstag inne på banan räknas.
    – De tankarna som kommer upp hos ryttaren om de gör några misstag och vet att deras resultat inte kommer att kunna räknas bort, kan ju bli tuffa. Det blir en högre anspänningsgrad för alla, säger Bo Jenå, som planerar att satsa mer på säkra kort än att chansa lite på någon som kan göra ett väldigt bra resultat men som också har en låg lägstanivå.

    Det är rimligt att anta att de flesta nationer som har ekipage att välja mellan resonerar på samma sätt som de svenska förbundskaptenerna, vilket i sin tur skulle kunna innebära att de riktiga skrällarna och topprestationerna kan utebli – i alla fall för de länder där lagmedaljer är ett mål.

    För länder där detta är utom räckhåll kan uttagningen bli en annan och prestationerna inne på banan göras utan hänsyn till ett lag. Om detta kan innebära någon individuell skräll från ett ekipage utanför de mer etablerade ryttarnationerna återstår att se.

    En fördel för Sverige

    Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål är aktuell för att göra sitt tredje OS. Han är baserad i England och följer sporten noga där.
    – England har säkert fem ryttare som just nu är tillräckligt bra för att kunna ta ett OS-guld. Om man har möjlighet att ta ett individuellt guld öppnar det upp för att man chansar lite tror jag. Och det kan ju bli dyrt för laget när allas resultat räknas, säger han.

    – Jag tror det kan vara en fördel för Sverige som lag med de nya reglerna. Tidigare har man sett att andra länder tar med ekipage för att de är väldigt bra i dressyren och hoppningen, men inte så starka i terrängen. Så kan de ju inte göra nu.

    Det är lite synd för vår gren.

    Sara Algotsson Ostholt

    I alla tre grenar är det numera tillåtet att byta ut ekipage i lagtävlingen när denna redan har börjat, alltså inför lagfinalen. Denna regel har förmodligen tillkommit för att säkerställa att så många lag som möjligt ska kunna genomföra tävlingen och för att ingen ska frestas att utmana en hästs hälsa för hårt när alla resultat räknas. Men det öppnar också upp för möjliga taktiska byten av ekipage.

    I hoppningen går lagtävlingen efter den individuella tävlingen och det är inte otänkbart att några länder sätter in reserven till lagfinalen. Men där börjar lagen om på noll fel, så något taktikande om att medaljer är ”för långt borta” och att något av topp tre-ekipagen ska sparas på eller vilas känns inte aktuellt.

    Även i dressyren börjar lagen om på noll, så de flesta kommer med säkerhet att vilja ha bästa möjliga lag.

    Eventuellt inbyte av reserven är speciellt i fälttävlan, där hela konceptet handlar om att ett ekipage ska göra tre grenar; dressyr, terräng och hoppning.
    – Jag tänker att det kan bli mest aktuellt att sätta in reserv på hoppdagen. Och det känns jättekonstigt och svårt att veta hur det kommer att påverka tävlingen, säger Sara Algotsson Ostholt som har gjort tre OS i fälttävlan.

    – Det är lite synd för vår gren. Samtidigt vill vi ju vara kvar som olympisk gren och då får vi rätta oss efter detta.

    Laget får straffpoäng vid ryttarbyte

    Men i fälttävlan blir det kostsamt att till exempel sätta in en fräsch hoppare som inte har gått terrängen dagen innan eller en låta en dressyrspecialist slippa terrängen. Det aktuella laget som byter ekipage får en hel del straffpoäng. Det handlar både om straffpoäng – 100 för hoppning och dressyr och 200 för terrängen – för att ett ekipage inte startar ett moment samt 20 straffpoäng för själva bytet. De som sätter in reserven kommer alltså få svårt att nå något bättre lagresultat.

    – Det är utformat så att ingen kommer att tjäna på att byta ekipage, tvärtom så blir det väldigt kostsamt, säger Fredrik Bergendorff, som inte tror att ekipagebyte kommer att användas som taktik i fälttävlan.

    Fakta

    OS-regler

    • I samtliga tre ridsportgrenar får varje lag bestå av tre ekipage och ha en reserv på plats. Alla tre ekipagens resultat räknas. Tidigare har lagen bestått av fyra ekipage och de tre bästa resultaten räknats.
    • Reserven får gå in i lagtävlingen under pågående tävling, efter första kvalklassen i dressyr och hoppning. Men reserven får inte rida den individuella finalen. I hoppning och dressyr kan ekipage delta i den individuella finalen utan att vara med i lagfinalen.
    • I fälttävlan kostar inbyte av reserv extra straffpoäng, som är olika beroende på var i tävlingen det sker. Inte heller här kan en reserv som har gått in delta i den individuella finalen.

    OS i Tokyo

    • 21 juni: Sista dag att uppnå kvalgränserna.
    • 5 juli: Sista dag att anmäla ekipagen till OS.
    • 23 juli: OS invigs.
    • 24–28 juli: Dressyr.
    • 29 juli–2 augusti: Fälttävlan.
    • 3–7 augusti: Hoppning.
    • 8 augusti: OS avslutas.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden