Fälttävlan
14 november 2020 10:22
Ridsportplus

Fälttävlansryttaren: ”Min grej att rida hästar med dressyrstam”

DressyrspecialistLandslagsryttaren Therese Viklund har länge ansetts vara en dressyrspecialist — och på senare tid har hon höjt sig ytterligare ett snäpp. Vad är hemligheten?

Fälttävlansryttaren: ”Min grej att rida hästar med dressyrstam”
Fälttävlansryttaren Therese Viklund har höjt sina dressyrpoäng rejält på stoet Viscera. Foto: Tim Wilkinson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Therese Viklund radar upp segrar i nationella Prix St Georg i sitt nya hemland England och fick siffror som räckte över den magiska 80 procentsgränsen i dressyren av en domare i klassiska Burnham Markets fyrstjärniga fälttävlan tidigare i år.

Är det dags att byta gren?
– Haha, nej. Nu ska man aldrig säga aldrig, men hittills får jag inte samma adrenalinkick av att rida upp på medellinjen som att rida terräng.

Du har gått från riktigt bra till ännu bättre i dressyren i år. Vad har hänt?
– Det var när jag kom hit till England och började träna för Gareth Hughes som jag höjde mig ett snäpp till. Jag har fått hjälp med att finslipa en hel del detaljer.

Kan du ge något exempel?
– Mina hästar är känsliga och innan har jag hållit andan lite inne på tävlingsbanan, blivit passiv. Nu har jag vant dem vid att de i stället ska känna trygghet när jag lägger om benen. Det påverkar mycket, jag kan förbereda allt bättre och i terrängen har det gjort att de har blivit snabbare på att reagera när jag ber dem om saker.

Berätta om ditt bästa dressyrresultat.
– Det var med Diaboliuqe (Rhein, sto f -08 e Hoftanz-Dream of Heidelberg, uppf Wolfgang Schmitz, äg Lena Nyström) i Burnham Markets fyrstjärniga klass i början på sommaren. Vi fick 22,2 straff. En domare gav oss över 80 procent. Det var häftigt. Hon har jättefin trav och galopp och vi får ofta bra betyg på skolorna. Hennes nackdel är att hon kan bli spänd i skritten. I höst har vi vunnit två nationella Prix St Georg i rad här i England.
– Men det jag själv är mest nöjd med är att Viscera (Hann, sto f -08 e Fidertanz 2-Ravallo, uppf/äg Lena Nyström) har höjt sig så. Hon har inte lika uttrycksfulla gångarter som ”Debbie” men ligger nu stadigt på 72-74 procent, innan var det 67- 68 procent. Tidigare, när jag inte vågade hålla om med skänkeln, bockade hon ofta i bytena men det har hon slutat med.

Vad säger de brittiska dressyrryttarna när du vinner över dem?
– Jag tror inte de har så stor koll på vem jag är. Däremot brukar det väcka intresse att jag rider ”Debbie” på vanligt tränsbett i stället för på kandar.

Vilka är dina starka sidor i dressyrmomentet?
– Jag är väldigt exakt. Saker och ting händer där de ska. Och mina hästar är lösgjorda och elastiska.

Du har debuterat ett sto efter dressyrlegendaren Totilas i år. Vad är historien bakom den hästen?
– Det är en riktigt spännande häst som en syster till Viscera är mamma till. Hon vann Kungakannan som gångartshäst som 3-åring och hade föl som 4-åring. Jag började tävla henne i augusti och hon har vunnit debutantklass och debuterat 100-klass. Hon är nätt i typen med riktigt bra galopp. Jag tror det kan bli en bra fälttävlanshäst och jag hoppas på start i unghäst-VM nästa år.
– Det har lite blivit min grej att rida hästar med dressyrstam och det är ju en fördel i dressyren. Varken Viscera eller ”Debbie” funkade som dressyrhästar och så blev det att jag provade fälttävlan med dem i stället.

Fakta

Therese Viklund

Namn: Therese Viklund.

Ålder: 33 år.

Bor: Banbury, England.

Gör: Elitryttare i fälttävlan. Utbildad hovslagare.

Aktuell: Precis flyttat till England och med fina resultat på dressyrbanan.

Meriter: Ridit två unghäst-VM och flera Nations Cup. Har flera placeringar upp till och med lång fyrstjärnig nivå, bland annat tolva i Boekelos CCI4*L, tia i Burnham Markets CCI4*S och fyra i Arvilles och Strzegoms CCI4*S.

Dolda talanger: Har klarat att hålla plankan i 20 minuter. Är duktig på att baka.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden