Dressyr
26 juni 17:50
Ridsportplus

De tävlar i dressyrens OS

OS i TokyoEn oväntad vändning för Irlands representation i dressyrens OS, en flerfaldig mormor i startfältet, hur Belgien fick en lagplats samt en sen OS-biljett till ett ekipage från ett av Sveriges grannländer. Det är bara några nyheter i den hela-havet-stormar-situation inför Tokyo som dressyren drabbats av.

De tävlar i dressyrens OS
Sverige lägger locket på när det gäller anmälda dressyrekipage till Tokyo - men de flesta länder har publicerat vilka dressyrekipage som har nominerats. Illustration: Mattias Lundgren

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var för några veckor sedan Ridsport berättade om att några avhopp från dressyrens OS gjort att erbjudande om en OS-plats vandrat från land till land.

Nu har det bland annat blivit en oväntad vändning när det gäller det irländska dressyrlaget. Att Irland inte ställer upp med ett lag har varit känt en tid, men det har varit oklart om landet skulle få skicka något individuellt ekipage i stället. Häromdagen berättade dock The Irish Field att Heike Holstein har nominerats till att representera Irland i dressyr i Tokyo. Hon är anmäld tillsammans med 12-åriga Sambuca (ISH e Samarant-Limmerick).

Enligt Eurodressage planerar två andra irländska dressyrryttare att överklaga beslutet att inte skicka något irländskt dressyrlag till Tokyo.

Grannländer

Våra grannländer Estland och Finland skickar ett ekipage vardera. Från Estland är det 40-åriga Dina Ellermann/Donna Anna (e Don Schufro-Weltmeister) som får en OS-biljett när det blev en plats ledig i gruppen för centrala och östra Europa. Platsen erbjöds först Ukraina, sedan Belarus och därefter Slovakien innan erbjudandet gick till Dina Ellerman. ”Det är en dröm som blir sann,” säger OS-debuterande ryttaren till Eurodressage.

Även Finlands Henri Ruoste gör OS-debut, detta tillsammans med Kontestro DB.

Norge har inte nominerat något dressyrekipage, medan Danmark skickar ett medaljsuget lag.

 

Australiens olympiska kommitté har offentliggjort att Tysklandsbaserade Simone Pearce, 29, och Gestut Sprehes 14-årige hingst Destano,  66-åriga Mary Hanna och 14-åriga KWPN-stoet Calanta samt Floridabaserade Kelly Layne, 46, och 12-åriga valacken Samhitas åker till Tokyo. Dressage News har en utförlig presentation av de tre ekipagen, bland annat Mary Hanna är mormor till tre med ett fjärde barnbarn på gång.

Kanadas lag

Kanadas OS-lag består av Brittany Fraser-Beaulieu/All In, Lindsay Kellock/Sebastien och Chris von Martels/Eclips. Även här har Dressage News en genomgång av ekipagen.

Ryssland åker med ett lag, som dock får klara sig utan Maria Klementieva, vars häst Doctor Wendell MF inte är fräsch.

Steffen Peters rider världscupfinalen.
USA:s veteran Steffen Peters rider OS i Tokyo. Roland Thunholm

USA:s ridsportförbund berättar att landets dressyrlag består av Adrienne Lyle/Salvino,  Steffen Peters/Suppenkasper och Sabine Schut-Kery/Sanceo med Nick Wagman/Don John som medresande reservekipage.

Det franska ridsportförbundet har inte gått ut med vilka fyra ekipage som är förstahandsvalet till Tokyo, men har offentliggjort att följande ekipage är anmälda: Alexandre Ayache/Zo What, Morgan Barbançon Mestre/Sir Donnerhall II OLD, Maxime Collard/Cupido PB, Isabelle Pinto/Hot Chocolat van de Kwaplas, Jean-Philippe Siat/Lovesong, Anne-Sophie Serre/Actuelle de Massa and Ultrablue de Massa, Arnaud Serre/Vistoso de Massa och Nicole Favereau/Ginsengue.

Historiskt belgiskt lag

Det samma gäller för Belgien. Landet har fått ihop ett historiskt lag i sista minuten efter att ha erbjudits den lagplatsen som Irland tackade nej till. Erbjudandet gick först till Luxemburg som inte hade tillräckligt med kvalade ekipage. Detta berättar Eurodressage. Det belgiska laget består av Laurence Roos/Fil Rouge, Larissa Pauluis/Flambeau, Domien Michiels/Intermezzo van het Meerdaalhof, Alexa Fairchild/Dabanos d’O4 och Thibault Vandenberghe/Santiago Song, Vilka fyra som till slut får åka är inte offentliggjort än.

Enligt Horse and Hound har Storbritannien anmält nio ekipage när nomineringstiden gick ut, bland dem finns bland annat Charlotte Dujardin/Mount St John Freestyle, Lottie Fry/Everdale och Carl Hester/En Vogue.

Spaniens ridsportförbund har sin lista med nominerade här.

Sista dagen att nominera ekipage till OS var i måndags. Många länder har offentliggjort vilka som har anmälts, Sverige har dock valt att inte göra det.

Svenska Ridsportförbundet berättar vilka dressyrryttare som ska representera Sverige i början på nästa vecka. Det svenska hopplaget är redan offentliggjort.

Definitiv anmälan ska göras senast den 5 juli.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden