Sport
31 mars 12:52

Svenska världscupfinalhästarna på väg över Atlanten

Lång resaExtra benutrymme är bokat för de svenska världscupfinalhästarna som tidigt på fredagen lyfte från belgiska Liège med destination Omaha. Nu väntar en spännande påskvecka för den rutinerade världscupfinalisten Henrik von Eckermann och de två svenska debutanterna Wilma Hellström och Johanna Due-Boje.

Svenska världscupfinalhästarna på väg över Atlanten
Belgiska Liège är navet när svenska hästar flygs från Europa. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Tidigt på fredag morgon lyfte planet med tre svenska världscupfinalhästar ombord från belgiska Liège med destination Omaha. King Edward, Cicci BJN och Mazy Klövenhöj reser bekvämt med extra benutrymme bokat. Med sig har de rutinerade hästskötaren Madelene Isaksson.

Omaha ligger i den amerikanska delstaten Nebraska, cirka 75 mil väster om Chicago, och är sju timmar efter svensk tid. Flygresan tar nära tio timmar och hästarna landar klockan 14.40 svensk tid, 07.40 lokal tid, på fredagen.

Dressyrryttaren Johanna Due-Boje fick en sen inbjudan till finalen från FEI, och det har varit hektiskt med blodprover och pappersarbete inför avresan. 
– Det känns bra att vara på väg, men jag kommer inte att andas ut förrän Mazy har landat på amerikansk mark, säger Johanna Due-Boje till Svenska Ridsportförbundet, som berättar om resan över Atlanten på sin hemsida.

Världscupfinalen blir det största ekipaget har gjort tillsammans.
– Utan tvekan. Det kommer att vara en otrolig konkurrens. Det är så många stora namn på startlistan. Men jag ska försöka att njuta och leverera fina rundor, säger Johanna.

– Det vore kul om jag kan lyckas pricka in den där perfekta ritten. Det känns som att vi har något riktigt bra på gång, att det ligger och bubblar. Vi ska göra vårt bästa.

Startar upp på onsdagen

Bägge världscupfinalerna startar onsdagen den 5 april. För dressyren avgörs finalen i Grand Prix kür på långfredagen den 7 april. 17 ryttare kommer till start från 11 nationer.

Deltagarlista FEI Dressage World Cup Final

För hoppryttarna följs onsdagens omgång av andra omgången på skärtorsdagen och därefter finalrundor på påskafton den 8 april. 41 ryttare kommer till start från 19 nationer.

Deltagarlista Longines FEI Jumping World Cup Final

Det var i Omaha som Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou slutade trea i världscupfinalen 2017.

SVT sänder från världscupfinalerna

Torsdag 6 april
02.05-04.30, SVT1, hoppning runda 1 

Fredag 7 april
02.05-05.10, SVT1, hoppning runda 2 

Lördag 8 april
01.05-05.00, SVT1, dressyr, kür 

Söndag 9 april
01.05-02.45, SVT1, hoppning runda 3 
03.40-05.00, SVT1, runda 4 

Sändningarna finns även att se på SVT Play

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden