Distansritt
21 maj 2021 18:11

Svenske VM-ryttaren: ”Vi är förväntansfulla”

MästerskapResan har gått bra och hästen Hadari ox har anpassat sig bra i Italien. I morgon, lördag, gäller det. Då startar valacken och hans ryttare Kjell Westerback VM i distansritt i Pisa, Italien. "Man kan inte satsa för hårt, det är då man inte klarar att fullfölja," säger den 62-årige ryttaren som satsar på att genomföra mästerskapet.

Svenske VM-ryttaren: ”Vi är förväntansfulla”
Hadari ox och Kjell Westerback är redo för VM-start i Italien. Arkivbild: Ulf Lonäs

VM i distansritt avgörs i morgon, den 22 maj i Pisa, Italien. Sverige har inget lag med denna gång men rutinerade Kjell Westerback startar individuellt på Hadari ox (val f 2008, uppf Anneli & Bruno Augustsson, äg Kjell Westerback)

– Hadari har tagit resan bra och har acklimatiserat sig fint här nere. Vi är väldigt förväntansfulla inför imorgon, berättar Kjell Westerback för Svenska Ridsportförbundet, SvRF.

Den 62 årige ryttaren är hemmahörande i Södra Vi, Vimmerby och rider för Tjust Distansklubb. Han har tävlat distansritt i över 15 år och tog SM-guld 2019, sedan tidigare fanns ett SM-brons från 2016.

I en nationalpark

VM i distansritt avgörs över 16 mil i nationalparken Migliarino San Rossore Massaciuccoli i Toscana. Tävlingsvädret ser ut att bli optimalt med några regnskurar. Start och mål ligger på galoppbanan San Rossoro Racecourse i Pisa. Starten går klockan sju på lördag morgon med totalt 81 anmälda ekipage som alla startar samtidigt.

Ryttare från 32 länder deltar och 13 nationer rider om lagmedaljerna.
– I vanliga fall är det runt 30 procent av startfältet som fullföljer och är godkända i mål. Min plan är att vara bland de 30 procenten och samtidigt rida på en bra tid. Jag kommer inte att ha något att göra med medaljstriden, men satsar på att rida runt 16-16,5 km i timmen och personbästa, säger Kjell Westerback till SvRF.

Satsar på att fullfölja

– Man kan inte satsa för hårt, det är då man inte klarar att fullfölja. Det går att jämföra med hoppning. Du kan satsa att rida på bästa tiden i omhoppningen och riskera att riva, eller du kan säkra upp för en felfri ritt, säger Kjell Westerback, som hoppas fullfölja mästerskapets 16 mil.

Hadari ox gick igenom hästbesiktiningen på fredagens kväll.

Uppdatering: På fredagens kväll kom besked om att en av favoriterna – USA – drar tillbaka hela sitt lag, då en av hästarna i teamet har fått feber. Detta berättar Internationella Ridsportförbundet.

Liveresultat

ClipMyHorse sänder mästerskapet.

Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden